Blogs

Of het nu webcopy, CMS-werk, chatbotteksten of merkstrategieën zijn: wij houden van content. We omarmen nieuwe trends en gaan uitdagingen niet uit de weg. In onze blogs lees je wat je echt moet weten over deze onderwerpen. Van must-knows tot situaties uit de praktijk.

In softwareland is het altijd Pasen

Geen mooier moment dan rond de herdenking van de wederopstanding van Christus om eens wat te schrijven over het fenomeen ‘Easter Eggs’. In real life, maar vooral in software. Je leest hier wat het zijn, waarom ze er zijn en waar je ze kunt vinden. Vrolijk Pasen!

3 gratis online beeldbewerkingstools als je geen Photoshop mag installeren

Soms wil je een afbeelding bewerken, maar mag of kun je geen software installeren. Hier drie prima online beeldbewerkingstools waarmee je eenvoudig uit de voeten kunt.

Hoe pas je je huisstijl toe op je website?

Het lijkt makkelijker om je website te restylen of te vernieuwen dan old school papieren uitingen. Je hoeft tenslotte niet eerst stapels drukwerk weg te werken. Maar in de praktijk blijkt het niet altijd even eenvoudig te zijn om zo’n nieuwe look & feel goed te interpreteren. Wat betekent een nieuw design voor een contentmanager of webredacteur bijvoorbeeld? Is er een praktische handleiding hoe deze nieuwe stijl toegepast moet worden? In vele gevallen blijkt er alleen een offline huisstijlgids te zijn waarin – als je geluk hebt – een enkele pagina is opgenomen voor digitaal gebruik. Met als gevolg dat een offline stijl heel letterlijk wordt toegepast of juist nieuwe stijlelementen en kleuren worden geïntroduceerd in een webdesign. Hieronder vind je een aantal zaken waar je op kunt letten wanneer je handvatten zoekt om je huisstijl online goed toe te passen.

10 tips om aan de webrichtlijnen te voldoen

Sinds 1 januari 2015 moeten alle overheidswebsites in Nederland voldoen aan de webrichtlijnen, versie 2. Ze moeten toegankelijk zijn voor mensen met een beperking, zoals bezoekers die voorleessoftware (een screenreader) gebruiken of die geen muis kunnen vasthouden. Maar dat is nog lang niet altijd het geval. Stichting drempelvrij.nl deed in opdracht van het CVRM in mei 2015 een quickscan onder 393 websites van gemeenten. Wat bleek: slechts 7% voldeed aan de webrichtlijnen. Die schamele 7% leidde zelfs tot Kamervragen, waarop minister Plasterk wetgeving aankondigde als stok achter de deur om gemeentewebsites toegankelijk te maken. Feit is dat een groot aantal gemeenten en andere overheden nog veel werk heeft te verzetten.

Wel of niet mailen tijdens de feestdagen?

Mailen in de maand december is op zijn zachtst gezegd een uitdaging. Gedurende het jaar neemt het maandelijks mailvolume gestaag toe om tot een hoogtepunt te komen in deze drukke feestmaand. Zo verstuurde e-maildienst MailChimp in december 2014 maar liefst 14,1 miljard mailtjes. Hoe zorg je nu dat jouw nieuwjaarsgroet in deze periode toch je doelgroep bereikt? Door rekening te houden met timing en content.

Weten wie wat op je website doet met Leadin

Wie een website heeft, gebruikt meestal ook een of andere vorm van webstatistiek. Maar de informatie over wie je bezoekers nou écht zijn en wat ze doen op je website is daarbij meestal vrij summier. De gratis CRM-tool Leadin brengt daar verandering in.

Contentmarketing in 2016: no excuses!

Nieuwe mensen ontmoeten, bijpraten over het vak en vooruitblikken op 2016. Daarvoor waren ruim 500 webredacteuren en contentmarketeers op 24 november bij elkaar voor de 5e editie van het Congres Content Marketing & Webredactie. Heb je het gemist? In dit artikel lees je de belangrijkste lessen van onze 4 keynote speakers: Kristina Halvorson, Bart Schutz, Robin Good en oude bekende C.C. Chapman.

Webrichtlijnen: ook voor redacteurs

Sinds 1 januari 2015 moeten alle overheidswebsites in Nederland voldoen aan de webrichtlijnen, versie 2. Ze moeten toegankelijk zijn voor mensen met een beperking, zoals bezoekers die voorleessoftware (een screenreader) gebruiken of die geen muis kunnen vasthouden. In deze blog licht ik toe waar je als webredacteur rekening mee moet houden.

Webrichtlijnen: content invoeren in het CMS

Wil je aan de webrichtlijnen voldoen, dan schrijf je toegankelijke, leesbare teksten. Hoe je dat doet, lichtte ik toe in mijn vorige blog. Nu komen we bij de volgende stap: waar houd je rekening mee als je je content invoert in het CMS?

Zo maak je ook je pdf-bestanden webrichtlijnenproof

In mijn vorige 2 blogs vertelde ik hoe je als redacteur de webrichtlijnen goed toepast. Eén onderdeel bleef daarbij nog onderbelicht: het toegankelijk aanbieden van pdf-bestanden. Tot 1 juli 2015 gold hiervoor een ontheffing van Stichting drempelvrij.nl. Maar wie nu het waarmerk drempelvrij.nl wil behalen, moet er toch echt aan geloven.

Wat is een style guide?

Grote organisaties als Wikipedia, The New York Times, Apple, National Geographic en Google gebruiken een style guide (‘stijlgids’). Maar wat is een style guide? En uit welke onderdelen bestaat deze? We nemen het kort met je door.

Wanneer heb je een style guide nodig?

In deel 1 over de style guide kon je lezen wat een stijlgids is en uit welke elementen die bestaat. Dit tweede deel geeft antwoord op de vraag wanneer een style guide nuttig is voor je website of blog.

1 8 9 10 11