In softwareland is het altijd Pasen
Geen mooier moment dan rond de herdenking van de wederopstanding van Christus om eens wat te schrijven over het fenomeen āEaster Eggsā. In real life, maar vooral in software. Je leest hier wat het zijn, waarom ze er zijn en waar je ze kunt vinden. Vrolijk Pasen!
Eieren zijn een symbool voor het bestaan. In het Latijn wordt dat tot uitdrukking gebracht in het gezegdeĀ āOmne vivum ex ovoā, wat zoiets betekent als āAl het leven komt voort uit een eiā. Wij mensen zijn dan ook sinds we in berenvelletjes rondliepen gefascineerd door eieren. En aangezien softwareprogrammeurs en andereĀ codersĀ āĀ in tegenstelling tot wat sommigen denken ā ook mensen zijn, is het logisch dat ook zij dol zijn op een eitje op zān tijd. En dan nietĀ āĀ of misschien ookĀ āals smakelijk onderdeel van ontbijt of lunch, maar in de vorm van een paar regels computercode of programmeertaal in een game, applicatie of website.
Geen nut, wel fun
Zoān ādigitaleā Easter Egg manifesteert zich vaak in de vorm van een extra functie of een boodschap die niets wezenlijks toevoegt aan de software, maar die wel een glimlach op het gezicht van de gebruiker tovert. Met andere woorden: een geintje van de maker(s). Dat zoān geprogrammeerde frivoliteit eenĀ Easter EggĀ heet, is niet zonder reden. Want net zoals de Paashaas zijn gekleurde eitjes goed verstopt in het hoge lentegras en tussen de takken van bomen, zo verstopt een softwareschrijver de zijne goed tussen de overige softwarecode. Wil je weten of er een Easter Egg verborgen zit in software, dan moet je er dus bewust naar op zoek gaan. In games, op websites of in menuās van allerlei apparaten en gadgets die door software aangestuurd worden. Denk dan aan tvās, smartphones, dvd-spelers, spelcomputers en navigatiesystemen om maar wat te noemen.
Klik of typ en Gij Zult Vinden
Gelukkig hoef je om een Easter Egg te vinden (meestal) niet zelf te kunnen coderen. Sterker nog: je hoeft niet eens āonder de motorkapā van software of apps te duiken om ze op te sporen. Nee, gelukkig hebben de meeste programmeurs geen sadistische inslag en maken ze het mogelijk om hun Easter Egg aan de voorkant van een applicatie te vinden. Bijvoorbeeld door in de interface een aantal knoppen op een bepaalde volgorde of in een bepaald ritme in te drukken. Of door ergens een bepaalde tekst (als een soort wachtwoord) in te voeren. Het is dan ook aan de inventiviteit en de creativiteit van de gebruiker om de manier te vinden die de Easter Egg ātriggertā.
Verrassend vaak eieren rapen
Internet zou internet niet zijn als niet hele volksstammen zich zouden bezighouden met het ontdekken van Easter Eggs in software. En natuurlijk delen ze hun vondsten met de online community, in webfora en op gespecialiseerde hotspots op datzelfde internet. Zo is er zelfs een āEaster Egg Archiveā waar je terecht kunt om je paaseieren-fetisj te botvieren. Het is trouwens niet precies bekend wanneer de eerste Easter Egg werd verstopt of wanneer die gevonden werd, maar āAdventureā een game uit 1976 voor de Atari 2.600 spelcomputer komt vaak voorbij als je daar naar op zoek gaat. Het ging hier om een geheime kamer met een boodschap in de vorm van een credit-vermelding van de maker, Warren Robinett.
Enkele āhistorischeā Easter Eggs op een rijtje
- The Konami CodeĀ met cheats voor het spel Gradius (1985)
- Verborgen foto van developersĀ van de Apple Macintosh SE (1987)
- Verborgen pop-up venster met credits voor de makersĀ van Windows 3.1 (1992)
- Verborgen vliegsimulatorĀ in Microsoft Excel ā97 (1997)
- Google Maps Swimming DirectionsĀ (2007)
Google: voor al uw verse Paaseieren
Sindsdien zijn er duizenden van dit soort voorbeelden opgespoord. Ook vandaag de dag worden Easter Eggs nog gretig verstopt in nieuwe producten, applicaties, websites en apps. Vooral Ons Aller Google strooit er welig op los en verstopt ze regelmatig in hun programmeercode. Het bekendste voorbeeld? Klik maar eens op het centrale Google logo dat boven de zoekbox in de Google Search App voor Android of iOS staat. Het is misschien een mooi startpunt om zélf verder op zoek te gaan naar de eieren in softwareland. Want daar lijkt het wel altijd Pasen te zijn.