Wel of niet mailen tijdens de feestdagen?
Mailen in de maand december is op zijn zachtst gezegd een uitdaging. Gedurende het jaar neemt het maandelijks mailvolume gestaag toe om tot een hoogtepunt te komen in deze drukke feestmaand. Zo verstuurde e-maildienst MailChimp in december 2014 maar liefst 14,1 miljard mailtjes. Hoe zorg je nu dat jouw nieuwjaarsgroet in deze periode toch je doelgroep bereikt? Door rekening te houden met timing en content.
Propvolle inboxen
Die propvolle decemberinboxen kennen ook een keerzijde. Want december is de maand met het laagste email engagement. Wars van al het mailgeweld wordt er minder geopend en geklikt en meer afgemeld dan ooit. Het is dus geen sinecure om juist in deze maand je doelgroep per e-mail te bereiken, laat staan fijne feestdagen te wensen. Heb je die mail met kerstballen desondanks al klaarstaan, wacht dan heel even met verzenden en ga na of je de volgende 2 zaken op orde hebt: timing en content.
1. Timing: bepaal jouw ideale verzendmoment
Om met de deur in huis te vallen: als je in B2C Ă©n retail werkt en je moet nu nog je decembermailings inplannen, ben je ongeveer 6 maanden te laat. Maar ook als je geen kerstcadeaus wilt verkopen of in een B2B-omgeving werkt, is timing belangrijk.
Duik in je stats
Helaas bestaat er geen universeel perfect e-mailverzendmoment. Bepaal wat het beste werkt voor jouw ontvangers door in je eigen statistieken te duiken. Op welk moment heb je vorig jaar je feestdagenmailing verstuurd? Wanneer hebben toen de meeste ontvangers geopend en geklikt? En hoe zit het met de jaren daarvoor?
Buiten kantoorurenÂ
Al deze cijfers kunnen je helpen het goede moment te bepalen. Je hoeft daarbij niet binnen kantooruren te denken. Want misschien dat juist nu een verzending in de avonduren het heel goed doet. Aarzel niet en experimenteer naar hartenlust en neem dat weer mee naar volgend jaar.
En nog een laatste tip als het gaat om timing: januari is traditioneel gezien de maand met het laagste mailvolume . Misschien kun je nog net voor Driekoningen (6 januari) jouw ontvangers een goed nieuwjaar wensen?
2. Content: do’s & don’ts
Het mag duidelijk zijn dat je in deze tijd van ontploffende mailboxen echt alles uit de kast moet trekken. Veel bedrijven maken tijdens de feestdagen de fout een mail te sturen die alleen uit een afbeelding bestaat; letterlijk een digitale kerstkaart. Veel e-mailprogramma’s, met Outlook voorop, downloaden echter niet standaard de afbeeldingen. Daardoor is de kans groot dat ze je prachtige mail weergeven als een rood kruisje. En dat wil je liever vermijden.
Skip de kerstmutsen
Het is daarnaast verleidelijk om in deze periode een beetje jolig te doen met foto’s van personeel met kerstmutsen of een bloemlezing te geven van alles wat jouw organisatie het afgelopen jaar gepresteerd heeft. Maar zit je ontvanger daarop te wachten? Vermijd daarom de clichés en stuur je doelgroep content die wél nuttig is. Om je op weg te helpen vind je hier 3 voorbeelden van goede eindejaars e-mailcampagnes:
1. Downloaden met HubSpot
De contentmarketinggoeroes van HubSpot sturen hun klanten ieder jaar een mailing met een link naar 250 gratis te downloaden feestdagenstockfoto’s. Die mail ga je als marketeer wel openen, want je kunt er direct mee aan de slag voor je eigen campagnes. Kun jij op deze manier iets weggeven, dan kan dat heel mooie content voor je nieuwsbrief zijn.
2. Inzicht met MailChimp
MailChimp geeft niks weg, maar geeft zijn klanten inzicht. De welbekende aap mailt altijd in januari een persoonlijk jaaroverzicht van alles wat je als (betalende) klant in een jaar tijd aan e-mail verzonden hebt. Het mooie aan e-mail is dat het goed te personaliseren is. Dus als jij je klant ook persoonlijke data kunt bieden, kan dat zeker de aandacht trekken.
3. Informatie van Spears Marketing
Dit voorbeeld is een tikkie Amerikaans en valt eveneens in de categorie jolig, maar springt toch uit de inbox. Spears Marketing uit het zonnige Californië hield onder haar eigen medewerkers een korte feestdagenenquête en verstuurde die als infographic.
Zorg er wel voor dat je zo’n infographic in een mail opknipt in losse afbeeldingen en tekst, om dat verafschuwde rode kruisje te vermijden.
Of cureer content
Heb je niets weg te geven, zijn er geen persoonlijke jaaroverzichten te genereren en weet je er ook geen infographic uit te persen? Dan kun je altijd nog denken aan contentcuratie. Verzamel de beste artikelen die het afgelopen jaar gepubliceerd zijn over jouw vakgebied en verpak die in een feestelijke mail. Want ook daar kan je ontvanger meer mee dan met alleen die kerstballen. Zolang je zorgt dat je relevant bent, komt het wel goed met die inbox engagement. Zelfs in december.
Meer lezen over mailen tijdens de feestdagen?
- HubSpot verzamelt alles wat je nodig hebt voor een eindejaarsmarketingcampagne op zijn holiday hub.
- MailChimp geeft tips en tricks voor mailen rondom Black Friday en Cyber Monday, die ook nuttig zijn voor andere momenten tijdens de feestdagen.
- MailPlus verzamelt op Pinterest voorbeelden van mooie feestdagenmailings.