Wanneer heb je een style guide nodig?
In deel 1 over de style guide kon je lezen wat een stijlgids is en uit welke elementen die bestaat. Dit tweede deel geeft antwoord op de vraag wanneer een style guide nuttig is voor je website of blog.
In de volgende gevallen is het hebben van een style guide een goed idee:
Je werkt met een team aan één online publicatie
Als er meerdere auteurs of redacteuren binnen je bedrijf bijdragen aan een site of weblog, dan bestaat de kans dat de consistentie in het gedrang komt. De een gebruikt wel tussenkoppen de ander niet. De een gebruikt wel witregels de ander laat ze achterwege. Jantje schrijft ‘je’ en Pietje gebruikt ‘u’. Kortom: het kan al snel een ratjetoe worden op je website, met een mengelmoes van verschillende schrijfstijlen en variaties in opmaak. Dat komt de gebruiksvriendelijkheid en leesbaarheid niet ten goede. De style guide geeft schrijvers de ruimte om hun eigen schrijfstijl en tone of voice te gebruiken, maar wel binnen de algemeen geldende richtlijnen. Op die manier blijft de uniformiteit op de site gewaarborgd.
Je werkt met bijdragen van gast-auteurs
Je bent dan misschien wel in je eentje verantwoordelijk voor een website of blog, maar dat betekent niet dat je ook alle content zelf hoeft te produceren. Het inschakelen van auteurs van buitenaf kan zeer verfrissend werken, want andere inzichten en andere ideeën. Een style guide kan ervoor zorgen dat deze externe contentleveranciers ook rekening houden met de geldende richtlijnen voor wat betreft (schrijf)stijl en opmaak. Je voorkomt daarmee dat je als eindverantwoordelijke teveel tijd kwijt bent aan het aanpassen van teksten van derden om de uniformiteit te waarborgen. Deel je style guide daarom met nieuwe auteurs voordat ze aan de slag gaan. Dan weten ze waar ze aan toe zijn.
Je werkt zonder eindredacteur
Het is een goed idee om iemand binnen je organisatie aan te wijzen als eindredacteur. Deze persoon leest alle (blog)berichten door, let op spelfouten en eventuele missers op het gebied van grammatica en stijl. Ook kan deze persoon de algemeen geldende richtlijnen voor de website bewaken. Werk je echter zónder eindredacteur dan kan een style guide auteurs een handvat bieden om – ten minste wat dat laatste betreft – daar zelf op te letten. Let wel: een style guide is zeker geen volledige vervanging voor een eindredacteur, maar het is beter dan helemaal geen enkele vorm van controle op je content.
Je werkt voor meerdere online publicaties
Als je als auteur voor meerdere websites of blogs schrijft – bijvoorbeeld als freelancer – dan kan het soms lastig zijn om voor elk van die publicaties precies te weten wat de algemeen geldende richtlijnen zijn op het gebied van stijl, opmaak en tone of voice. Een style guide achter de hand hebben is dan ideaal. Je kunt snel even opzoeken hoe men bepaalde zaken graag heeft en aan welke voorwaarden je tekst moet voldoen. Bijkomend voordeel is dat je (als je inderdaad freelancer bent) je opdrachtgevers werk uit handen neemt. Bovendien zullen ze je zorgvuldigheid zeker kunnen waarderen, wat de arbeidsrelatie voor beide partijen ten goede komt. Een win-win situatie dus.
In het derde en laatste deel over de style guide, dat binnenkort op deze site verschijnt, kun je lezen hoe je de samenstelling van een style guide aanpakt.
Door: Guido van den Anker