3 gratis online beeldbewerkingstools als je geen Photoshop mag installeren

Soms wil je een afbeelding bewerken, maar mag of kun je geen software installeren. Hier drie prima online beeldbewerkingstools waarmee je eenvoudig uit de voeten kunt.

1. Pixlr Editor: volwaardige beeldbewerkingstool

Pixlr biedt zowel de¬†Pixlr Editor¬†voor beeldbewerking als¬†Pixlr Express¬†voor het toevoegen van allerhande effecten. Ik bekijk hier alleen de Editor, en die is indrukwekkend. Pixlr Editor komt het dichtst in de buurt van een volwaardige beeldbewerkingstool. Resizen, croppen, met tekstlagen werken, maar ook filters toepassen, blenden en gradients gebruiken: voor Pixlr Editor is het kinderspel. Voor wie met tools als¬†PhotoShop¬†of¬†GIMP¬†heeft gewerkt, werkt Pixlr Editor heel intu√Įtief. Benieuwd naar de kracht van Pixlr? Bekijk dan zeker¬†madewithpixlr, dat boordevol staat met prachtige met Pixlr gemaakte afbeeldingen. Wie toch liever offline werkt, kan ook de gratis¬†desktopversie¬†of de¬†app¬†downloaden.

Pixlr Editor

2. PicMonkey: eenvoudig en fun

PicMonkey is een vreemde eend in de bijt. In tegenstelling tot Pixlr Editor is de interface van PicMonkey heel visueel, met duidelijke pictogrammen en heldere thumbnails die een indruk geven van wat je kunt verwachten als je voor een bepaalde optie kiest. Ook wie geen ervaring heeft met beeldbewerking, kan met PicMonkey eenvoudig uit de voeten. PicMonkey zit ook boordevol leuke graphic overlays (stickers) en effecten die je op je afbeelding kunt loslaten. Van snorren tot bloedvlekken en van comic book effects tot je vrienden net zo bleek maken als een vampier: met PicMonkey draai jij je hand er niet voor om. Tot slot heeft PicMonkey handige default canvas sizes, waardoor je bijvoorbeeld je Facebook coverfoto direct op de juiste maat hebt.

PicMonkey

3. Befunky: de gulden middenweg

Befunky houdt het midden tussen Pixlr Editor en PicMonkey. De interface is clean en eenvoudig in gebruik, met zowel pictogrammen als tekst. Befunky biedt een flink deel van de opties van de serieuze Pixlr Editor, maar evengoed de graphic overlay- en effect fun van PickMonkey. Daarnaast voelt Befunky net wat beter uitgewerkt dan PicMonkey: met een vloeiendere werking en handige previewfunctie. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat Befunky in 2015 de Webaward for Outstanding Achievement won. Ook heeft Befunky een leuke Collage Maker en hebben de makers een blog met allerhande handige how-to’s. Van de drie tools is deze dan ook mijn favoriet.

Befunky

Wil je nóg meer keuze in online beeldbewerkingstools? Lees dan Free Online Photoshop Alternatives That Don’t Suck.

Wil je tips over wanneer je het beste welk bestandstype kunt gebruiken? Lees dan Png, jpg of gif: welk bestandstype gebruik je wanneer?

Door: Arthur Stolwijk

Gepubliceerd: 02-2016