Weten wie wat op je website doet met Leadin

Wie een website heeft, gebruikt meestal ook een of andere vorm van webstatistiek. Maar de informatie over wie je bezoekers nou écht zijn en wat ze doen op je website is daarbij meestal vrij summier. De gratis CRM-tool Leadin brengt daar verandering in.

Wie aan de slag wil met Leadin (van dezelfde makers als het marketingplatform HubSpot) hoeft slechts een gratis stukje code aan zijn website toe te voegen. Of als je een WordPress-website hebt, een plugin te installeren. Dat laatste hebben wij voor het schrijven van deze blog uitgeprobeerd. De ‘installatie’ was ‒ zoals gebruikelijk bij WordPress-plugins ‒ een fluitje van een cent.

Leadin configureren

Na installatie is je WordPress cms-omgeving uitgebreid met een extra (sub)menu met de titel ‘Leadin’. Daarbinnen kun je vervolgens de boel gaan configureren en de statistieken bekijken. In het configuratiescherm van Leadin heb je de volgende 4 opties:

  • E-mail notifications: voer e-mailadressen van personen in die Leadin-notificaties mogen ontvangen.
  • Contacts tracking: Geef aan of ingelogde personen (admins) wel of niet ‘getracked’ moeten worden.
  • Pop-up form: Geef aan of, waar en op welke manier je eventueel een pop-up op je website wilt laten zien aan je bezoekers. Bijvoorbeeld zodat die zich via e-mail kunnen inschrijven voor je nieuwsbrief of bijvoorbeeld een whitepaper kunnen aanvragen.
  • E-mail sync: koppel Leadin via een API-sleutel aan je e-mailtool of -service, bijvoorbeeld MailChimp. Nieuwe mailadressen die via Leadin binnenkomen, worden dan meteen toegevoegd aan je CRM-mailinglijsten.

Wat kun je ermee?

In feite is Leadin een uitgebreide ‘contact tracker’ die je kunt inzetten bij je CRM. Je kunt er uiteraard mee zien wie zich via je website geabonneerd heeft op je nieuwsbrief, maar Leadin geeft ook inzicht in wat je bezoekers verder nog deden op je website. Zo zie je welke pagina’s ze bezocht hebben en wanneer ze eventueel terugkeerden.

Daarnaast wordt, indien die informatie voorhanden is, van elke bezoeker in één oogopslag weergegeven op welke sociale netwerken hij actief is. Die informatie kan handig zijn voor follow-ups. Ook publiek beschikbare informatie als locatie, arbeidsverleden en informatie over het huidige bedrijf waarvoor een bezoeker werkt, wordt voor je op een rijtje gezet. Dat geeft je de nodige context als je later een contactpersoon wilt benaderen.

Uit de eenvoudige statistieken die Leadin ter beschikking stelt, kun je verder snel opmaken welk type content of benadering het meeste nieuwe verkeer oplevert. Het gebruik van het toch wat meer gecompliceerde Google Analytics behoort daarmee wat dat betreft tot het verleden.

Conclusie

Leadin is een eenvoudige, gratis manier om snel meer inzicht in het verkeer en de bezoekers op je website te krijgen. De ingebouwde pop-upfunctie is redelijk goed instelbaar en aan te passen, al konden we sommige Engelstalige begrippen niet vervangen door Nederlandse. De door de tool genereerde data geeft duidelijke inzichten. De koppeling aan het eigen mailsysteem is misschien wel de handigste functie. Kortom: zeker een keer uitproberen als je nog op zoek bent naar een laagdrempelige, webspecifieke manier om de bezoekers van je website en hun klikgedrag beter te leren kennen.

Leadin: www.leadin.com | Gratis

(Dit bericht verscheen eerder voor KPN&Co, waar Entopic ook voor blogt)

Door: Guido van den Anker

Gepubliceerd: 11-2015