5 leerpunten voor online professionals

Als er iemand is die weet wat er speelt in ons vakgebied, namelijk online content, dan is het wel onze teamlead detachering Danny van Steijn. Hij ziet trends komen en gaan, maar volgens Danny zijn deze vijf trends here to stay.

Chatbots, chatbots, chatbots

“In het jaar 2000 was een website een soort online pamflet met éénrichtingsverkeer. Tien jaar later kreeg dat meer richting, namelijk converteren. In 2020 zien we waarschijnlijk vooral websites die de dialoog met hun doelgroep aangaan”, zegt Danny. Websites die je vragen kunt stellen en ook nog eens antwoord geven. Maar die antwoorden moeten natuurlijk wel geschreven worden. Conversational copy om precies te zijn. We merken nu al dat veel van onze copywriters betrokken worden bij chatbotprojecten. Als jij je daar ook meer in wil verdiepen, dan is onze Chatbot Conference misschien wat voor je.

UX is king

Van je slimme thermostaat tot je smartwatch: content is overal. Danny: “Dat vraagt om doelgroepgerichte micro- en UX-copy, maar ook om een hele goede samenwerking met design.” Onze collega Carlot legde in een blog al uit hoe belangrijk UX is voor je merk.

We zeggen het weer: video

We merken dat er een steeds grotere vraag is naar contentexperts met ervaring in video. Feit is: video blijft groeien. Uit onderzoek van Filmora blijkt zelfs dat 80 procent van het wereldwijde online traffic in 2020 naar video gaat. Collega Esmeé van Vliet heeft bij KPN vloggen op de kaart gezet en schreef een blog over corporate vloggen.

Leer coderen

Kun je je de jaarwisseling van 1999 naar 2000 nog herinneren? Ik wel, heel goed zelfs. Schrik niet, maar de kinderen die in het jaar 2000 geboren zijn, worden in 2018 18 jaar. 18! Ze zijn opgegroeid in het digitale tijdperk en zullen over een paar jaar de digitale arbeidsmarkt overnemen. Zet je schrap door je te verdiepen in coderen. Mijn collega Karin Gorter deelde vier websites waarmee je (gratis!) alles leert over html, CSS, maar ook Bootstrap, jQuery, Java en andere programmeertalen.

Van communicatieadviseur naar online communicatieadviseur

Van communicatieadviseurs wordt verwacht dat ze meer tech-savvy worden en dus weten wat er wel en niet kan op de website. “Met een achtergrond in contentmanagement en ervaring met CMS’en heb je dus als communicatieadviseur een streepje voor”, tipt Danny. Het is goed om je te verdiepen in bovenstaande online trends en je kennis te verbreden zodat je allround inzetbaar bent.

Ga je je verdiepen in één (of meer!) van bovenstaande trends en wil je je carrière die richting op sturen? Vergeet niet je LinkedIn-profiel aan te passen. Lieg vooral niet, maar leg de nadruk op dingen waar je mee verder wil. Zin om te sparren? Je kunt altijd terecht bij Danny of andere consultants.

Door: Sanne Wierda

Gepubliceerd: 02-2018