Waarom een goede UX, UI en UJ je merk een boost geven

Jouw website of app kan flink verbeteren met een goede UX, UI en UJ. Waar staan deze termen voor en waarom zijn ze zo belangrijk? En hoe dragen ze bij aan je online succes? Je leest het hieronder.

Het uiterlijk van website en apps is de afgelopen twintig jaar enorm verbeterd. In de begindagen van het internet was het heel gebruikelijk om overal hetzelfde lettertype te gebruiken. En niemand vond het vreemd om pagina’s vol te gooien met tekst en een regenboog aan kleuren. Dit is nu gelukkig wel anders, dankzij UX, UI en UJ. Kijk maar eens op the Webdesign Museum en je zal zien wat een aanwinst UX is geweest voor de wereld.

UX = user experience

De ervaring die iemand met jouw product heeft is de user experience. Of het nou om een digitaal of fysiek product gaat, het moet fijn zijn in gebruik. UX helpt je ongemerkt kiezen tussen bijvoorbeeld Bol.com en Blokker omdat je op één van die sites makkelijker vindt wat je zoekt. Een goede user experience dus, iets waar je klanten van houden. De principes van UX zorgen voor logische en simpele producten en zijn grofweg in te delen in UX design en UX copy.

 

De principes van UX zorgen voor logische en simpele producten en zijn grofweg in te delen in UX design en UX copy.

Je wilt gelijk weten waar je moet klikken en niet verdwalen in te veel opties.

UX design

UX design is het ontwerp van je app of website. Dit is gebaseerd op patronen en logica die mensen prettig vinden. Details die veel verschil kunnen maken. Zoals bijvoorbeeld het kruisje waarmee je een pop-up kan wegklikken: deze zit altijd rechtsboven. Stel dat het een rondje linksonder was, dan zouden veel mensen naast klikken. Dankzij UX design heb je geen handleiding nodig om de Rabobank-app te gebruiken en is online een vlucht boeken heel makkelijk. Je geeft UX design vorm met UI: de user interface.

UI = user interface

De user interface is de verzameling van visuele onderdelen die het uiterlijk van de website of app bepalen. Vaak gemaakt door een Visual designer. Dankzij de UI weet een gebruiker waar hij is, waar hij op moet klikken en wat hij moet doen. Het zijn de knoppen en plaatjes die een website zijn vorm en kleur geven. Ook de UI houdt vast aan logica en patronen. Zoals bijvoorbeeld een rode kleur op een ‘cancel’ knop en een groene kleur voor de ‘OK’ knop. Weet de gebruiker niet waar hij heen moet? Dan weet jij dat er iets niet goed is.

User Interface van iOS startpagina versus Windows 10 startpagina

Welke user interface werkt voor jou beter? Apple iOS op links of Windows 10 op rechts?

UX copy

Dit is de tekst die je helpt om een product of website te begrijpen en bedienen. Ook hier zit een hele psychologie van best practices achter. En niet voor niks. Herinner je dit soort foutmeldingen nog?

Een Windows System Error melding. Informatie die je als leek niet begrijpt en waar je dus niets aan hebt.

Informatie die je als leek niet begrijpt en waar je dus niets aan hebt.

Mensen lezen snel en vluchtig (en soms zelf helemaal niet). Hier kan je op inspelen door tekst begrijpelijk te maken. B1-schrijven helpt je om je tekst in normale mensentaal te schrijven. Als je nog dieper in UX copy duikt dan kom je de begrippen UX writing en microcopy tegen. Dit zijn de (vaak korte) teksten in pop-ups, buttons, titels of uitleg. Teksten waar helaas vaak weinig aandacht aan wordt besteed, maar die de gebruiksvriendelijkheid kunnen maken of breken.

Welke van de twee heeft de meest logische teksten op de buttons?
Snel klikken! Welke van de twee heeft de meest logische teksten op de buttons?

UJ = user journey

De user journey (ook wel customer journey) is de reis die je gebruiker maakt op je site of in je app. De klantreis dus. De reis begint vaak met oriënteren en neemt dan een afslag naar de beslissing: de aankoop. Webshops besteden veel aandacht aan de user journey. Coolblue doet dit bijvoorbeeld heel goed. Je hebt snel overzicht, de categorieën zijn logisch, je krijgt advies over producten en het kost weinig moeite om de betaling te doorlopen.  

De klantreis eindigt niet na je bestelling. Bevalt het product niet? Dan start weer een hele nieuwe user journey om het product te vervangen. Daarom zit er vaak een retourformulier bij je product. Allemaal zaken waar je goed van tevoren over na moet denken en waar je klanten heel blij mee zijn.

Je gebruikers tevreden houden

Consumenten belonen websites en apps met een fijne UX, UI en UJ. Je kan er dus eigenlijk niet omheen: om mee te doen in de digitale wereld moet je hier aandacht aan besteden. Zo blijf je de concurrentie voor en trek je meer klanten naar jouw bedrijf. 

Heb je hulp nodig met het verbeteren van je UX? Of ben je op zoek naar UX copy die de juiste snaar raakt? Entopic kan je adviseren en helpen. Leg ons je vraag voor op: carlot@entopic.com

Gepubliceerd: 07-2019