Breid je kennis uit en leer gratis online coderen

Toen ik me op 13-jarige leeftijd voor het eerst ging interesseren in het maken van websites, bouwde ik mijn eerste websites in HTML. Met de vele WYSIWYG (What You See is What You Get) interfaces is het tegenwoordig niet meer nodig om HTML of CSS te leren wanneer je een website begint.

Toch is het als contentmanager erg handig (en noodzakelijk) als je minimaal de basis onder de knie hebt. Met onderstaande websites kun je gratis leren coderen, of je bestaande kennis opfrissen. Of, voor degenen die het, zoals ik, gewoon interessant vinden, je kennis verbreden en je verder verdiepen in programmeertalen.

freeCodeCamp

Met freeCodeCamp volg je een routekaart met allemaal kleine challenges. Het begint simpel met front end development (dus de ‘voorkant’ van een website; wat de bezoeker te zien krijgt), waarbij je HTML en CSS leert, en vervolgens doorgaat met BootStrap en jQuery. freeCodeCamp heeft je meer dan 2000 uur aan uitdagingen te bieden. Het voordeel is dat het helemaal gratis is en je alles in je eigen tempo kunt doen. Uiteindelijk mag je aan de slag met ‘echte’ opdrachten voor nonprofit organisaties.

Codecademy

Ook met Codecademy volg je een stappenplan waarbij je korte opdrachten krijgt. De site biedt een cursus waarmee je zelf een website kunt bouwen, maar ook losse cursussen in bijvoorbeeld Java, Javascript, Ruby en PHP. Kennis van PHP is superhandig als je bijvoorbeeld je WordPress website wilt uitbreiden of zelf templates wilt maken. Een cursusje PHP duurt slechts 4 uur, dus waar wacht je nog op?!

CodeFights

Leer je het beste wanneer je uitgedaagd wordt? Codefights is een website die mensen met competitiedrang zal aanspreken. Door middel van een puntensysteem en badges die je kunt winnen, motiveren ze je om programmeertalen te leren. Codefights biedt een nog uitgebreider gamma aan voor programmeertalen: hier kun je ook werken met bijvoorbeeld C# of C++. Gelukkig zijn er ook genoeg HTML battles te winnen!

Dash

Het is allemaal wel leuk en aardig, al die verschillende programmeertalen, maar als je het gewoon lekker to-the-point wilt houden, dan kun je bij Dash goed terecht. Zij bieden heel gericht vijf korte projecten om te leren hoe je een website bouwt. In ongeveer 10 weken zou je volgens Dash helemaal klaar moeten zijn om je eigen website, responsive blog thema, CSS robot (!) en game te kunnen bouwen.

Door: Karin Gorter

Gepubliceerd: 02-2017