7 tips van onze recruiter voor jouw LinkedIn-profiel
Is jouw LinkedIn-profiel helemaal keurig ingevuld en up-to-date? Super! Maar delen recruiters die mening? Want wat vinden recruiters nou eigenlijk écht belangrijk? Ik vroeg mijn collega Danny van Steijn om advies. Als één van de Detachering Consultants bij Entopic ziet Danny namelijk wekelijks tientallen LinkedIn-profielen voorbij komen. Hij weet dus als geen ander waar recruiters op letten en wat er absoluut niet mag ontbreken aan een profiel op LinkedIn.
1. Personal branding
Dit blog is niet alleen relevant voor werkzoekenden, maar ook als je juist goed op je plek zit. Toch gaan mensen vaak pas aan de slag met hun LinkedIn-profiel als ze op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Volgens Danny moet je juist altijd blijven werken aan je profiel: “Je profiel wordt niet alleen gebruikt door toekomstige werkgevers en recruiters zoals ik, maar ook door collega’s, managers en partijen waarmee je samenwerkt. Het is dus heel belangrijk dat zij actuele en relevante informatie over jou krijgen.”
2. Profielfoto
Voor een goede foto hoef je tegenwoordig echt niet meer naar de lokale fotograaf. Een formele foto is vaak ook niet nodig. Wat past er bij jouw functie en persoonlijkheid? Vergeet ook niet de compositie, de houding van je lichaam en passende kleding. Laat bijvoorbeeld zo veel mogelijk van je gezicht zien, dus doe die lok haar achter je oor en zet je zonnebril af. Het is ook niet een goed idee om een familiefoto, vakantiefoto of een foto van een stapavondje te gebruiken. Danny: “Wat je absoluut niet mag vergeten: lach! Uit onderzoek is namelijk gebleken dat veel mensen beter reageren op een foto van een lachende persoon.” Dat kun je zelf trouwens testen met de website Photofeeler. Je uploadt twee foto’s en anderen kunnen je foto raten. Ook handig als je niet kunt kiezen tussen twee foto’s!
3. Samenvatting
De samenvatting is één van de weinige dingen in je LinkedIn-profiel die je helemaal naar eigen wens in kunt vullen. Maak daar gebruik van! Maar volgens Danny moet je het kort houden: “Recruiters hebben geen zin in biografieën.” Omschrijf wie je bent, wat je doet en waarvoor mensen contact met je op kunnen nemen. De truc is om niet te bescheiden te zijn, maar er ook geen verkooppraatje van te maken. Blijf oprecht en eerlijk. Welke onderdelen van je LinkedIn-profiel scoren op Google is helaas onduidelijk, maar het kan nooit kwaad om relevante zoektermen waarop jij graag gevonden wil worden terug te laten komen in je tekst.
“Recruiters hebben geen zin in biografieën.”
4. Headline
Iets wat vaak niet, of nauwelijks, ingevuld wordt, is de headline van LinkedIn-profielen. Zonde, want dit is, naast je foto en naam, het eerste wat mensen zien als ze je opzoeken. In de headline moet dus iets relevants en pakkends staan. Maar maak het niet te lang, want het is natuurlijk zonde als een deel van jouw headline wegvalt. Danny’s tips voor jouw headline: “Verzamel een aantal woorden die jouw expertise samenvatten, vermeld of en wanneer je beschikbaar bent en gebruik actieve werkwoorden. Probeer je headline uniek te maken: je wilt opvallen, niet verdwijnen in de massa.”
5. Experience
Onder het kopje Experience leg je natuurlijk uit wat voor werkervaring je hebt. “Gebruik bulletpoints om je tekst overzichtelijk te maken. En noem behaalde resultaten!”, zegt Danny. Geef overzichtelijk aan wat je verantwoordelijkheden zijn. Ook je CMS- en softwarekennis is vaak relevant voor toekomstige opdrachtgevers.
6. Recommendations
Als er een aanbeveling op je profiel staat, dan wekt dat vertrouwen. “Het laat zien wat je ‘waard’ bent”, zegt Danny. Wees dus niet verlegen en vraag om referenties van (oud-)collega’s, cursisten, klanten of voormalige werkgevers. Een oprechte en inhoudelijke aanbeveling is goud waard.
7. Skills
Bijna helemaal onderaan je LinkedIn-profiel staan de skills & endorsements. Dit is eigenlijk recommendations-light. De drempel om een endorsement te geven is namelijk een stuk lager omdat het in één klik op de knop gedaan is. Als je een aantal endorsements hebt ontvangen, dan zie je in één oogopslag waar je goed in bent. Danny: “Je kunt wel vijftig skills toevoegen, maar met zoveel skills zie je de bomen tussen het bos niet meer.” Ga er dus strategisch mee om en kies skills waar jij in uitblinkt. Tip: ‘ruil’ endorsements met collega’s. Vraag of ze een aantal skills van jou willen endorsen en deel zelf ook wat endorsements uit. Zo is het voor beide een win-winsituatie.
Een laatste tip van Danny: “Het beste moment om je LinkedIn-profiel aan te passen, is als je lekker in je vel zit. Dan ben je namelijk veel trotser op wat je bereikt hebt en is het dus makkelijker én leuker om zo’n LinkedIn-profiel aan te vullen.”
Door: Sanne Wierda