Zo maak je een brand voice die voor je werkt

Veel bedrijven hebben de richtlijnen voor design en vormgeving goed uitgedacht. Do’s en don’ts voor vormtaal, kleurcodes, logo’s en positionering staan helder op papier. Maar hoe zit dat eigenlijk met het verbale zusje: past je manier van praten wel bij je merk? Nog te vaak blijkt dit een mismatch terwijl het juist zo belangrijk is. Benieuwd hoe je wel een succes maakt van je merkstem? Met deze top 7 kom je een heel eind.

1. Start vanuit je merkwaarden

Merkwaarden vormen de basis voor een sterk merk. Deze klinken tenslotte door in je hele organisatie. Deze waarden vormen aan de ene kant de basis voor de visuele identiteit van je merk, en aan de andere kant voor alle andere manieren van communicatie. Op al je kanalen wil je een sterk eigen stemgeluid. En daarom zet je de merkwaarden om in brand voice values: welke waardes passen bij het stemgeluid dat je wilt neerzetten?

2. Ontwikkel je stem met schrijvers

Het gebruiken van een brand voice is iets anders dan er een ontwikkelen. Zorg daarom dat je bij de ontwikkeling van een brand voice samenwerkt met schrijvers. Creatievelingen met kennis van strategie en branding. En met gevoel voor taal die weten hoe je statische woorden omtovert tot een zin met gevoel. Als die taalbasis eenmaal staat kunnen ook marketeers, designers of product managers ermee uit de voeten. Zolang de creatie maar vanuit schrijvers start.

Brand voice tony's chocolonely
De stem van Tony Chocolonely is zelfs tijdens de coronacrisis consistent: zo hoort het.

3. Maak het praktisch

De merkwaarden vertalen naar je brand voice-waarden is 1 ding. Maar die brand voice-waarden vertalen naar concrete schrijfrichtlijnen, dat is stap 2. Je wilt tenslotte wel dat je merkstem praktisch is en dat je interne collega’s weten hoe ze kunnen spelen met de stem. Stel dat ‘simpel’ een van je merkwaardes is. Hoe maak je dat concreet in een richtlijn? Bijvoorbeeld door actief te schrijven, B1-taalgebruik te hanteren en dingen scanbaar te maken. Zorg dat je richtlijnen zo concreet mogelijk zijn en licht ze toe met talloze goede, maar ook minder goede voorbeelden. Zo toon je aan dat je met een consistente manier van schrijven, toch flexibel en creatief kunt zijn.

4. Kies voor nuances in je stem en toon

Je brand voice is een bepaalde manier van communiceren die je vastlegt en waar iedereen zich aan houdt. Wat je daarmee bereikt? Dat al je content en communicatie hetzelfde klinkt: zó belangrijk. Je kunt dus zeggen dat je stem altijd hetzelfde klinkt. Maar soms kan het zijn dat je voor een nuance in toon kiest: als je iemand een aanmaning stuurt, klink je net anders dan in een felicitatie. Maar je gebruikt nog steeds je eigen, unieke stem. Het is eigenlijk niet anders dan in het echt: je past je stem aan op de situatie waarin je je bevindt.

Brand voice marktplaats
De stem van Marktplaats herken je aan korte, pakkende zinnetjes/titels.

5. Maak een schrijfwijzer

Staat je brand voice concreet op papier? Super! Een essentiële aanvulling op je brand voice kan een schrijfwijzer zijn. Daarin maak je concrete afspraken over het gebruik van cijfers, interpunctie, speciale tekens, etc. Je schrijfwijzer is eigenlijk een praktische gids van afspraken in de praktijk. Waar je merkstem als doel heeft om zich te onderscheiden van de concurrent, zorgen de schrijfrichtlijnen juist voor een consistente manier van schrijven.

6. Bewaak je merk en de stem

Zeker in het beginstadium (maar eigenlijk altijd), is het belangrijk om een of meer mensen verantwoordelijk te maken voor het waarborgen van de brand voice. Iemand die de uitingen controleert voordat ze het publiek bereiken. Zo weet je als organisatie zeker dat je merk- en toonvast bent op al je kanalen. Eigenlijk is het niet veel anders dan hoe veel bedrijven met hun visuele identiteit omgaan: een brand manager of design director controleert elk design op de juiste kleurcodes, vormtaal en fonts. Zodat je merk overal dezelfde eigen uitstraling heeft. Voor je copy in de juiste brand voice is dat net zo belangrijk.

7. Zorg dat het leeft binnen je organisatie

Bij de ontwikkeling van een goede brand voice stopt het niet bij het opstellen van richtlijnen. Juist de presentatie en implementatie van je merkstem (en je merk in het algemeen) intern zijn belangrijk. Hoe zorg je dat het gaat leven binnen je organisatie? Geef brand voice-trainingen, houd koffiesessies en/of ga de afdelingen langs met een roadshow. Zo bereik je ook je productmanager met handige tips voor het schrijven van productteksten. En weet een klantenservicemedewerker ook hoe hij gevoel kan brengen in een mail aan een lastige klant. Helemaal mooi, dit leidt vaak zelfs tot interne merkambassadeurs. Dat wil je!

Liever de ontwikkeling van je brand voice samen met professionals doen? De contentspecialisten van Entopic komen graag langs om het unieke karakter van jouw bedrijf door te laten klinken in je merkstem. Tot snel?

Gepubliceerd: 03-2020