Werken als webredacteur bij de Rijksoverheid

Jordy Steijn belandde na zijn master Geschiedenis onverwachts in de content bij de gemeente Leiden. Dit beviel zo goed, dat hij wilde blijven schrijven. Niet veel later ging hij aan de slag bij Entopic. Als webredacteur werkte hij voor de semi- en lokale overheid. Nu werkt Jordy voor de Rijksoverheid. Hoe zijn reis verliep en wat hij leerde? Hij neemt je mee in zijn verhaal.

Van geschiedenis naar content

“Ik ben van huis uit een historicus maar rolde na mijn studie de content in. De gemeente Leiden zocht hulp met het herschrijven van brieven voor mensen met een uitkering. De brieven stonden bomvol jargon en ingewikkeld taalgebruik. Het gevolg? De ontvangers van de brief hadden geen idee wat ze moesten doen met de informatie. Dat moest beter. Ik volgde een cursus B1-schrijven en klom in de pen. Ik herschreef tientallen brieven om naar begrijpelijke taal.”

Jordy Steijn

Eerste kennismaking met Entopic

“Bij de gemeente ontmoette ik Janneke Belt van Entopic. Ze vertelde over de voordelen van werken bij een contentbureau. Ik had daar zelf nog nooit aan gedacht. Via Janneke raakte ik aan de praat met meer mensen binnen Entopic. Ik voelde een klik, zag een mooie kans en sloot me aan als freelancer. Niet veel later ging ik in dienst bij Entopic als webredacteur met als doel om zoveel mogelijk te leren bij zoveel mogelijk opdrachtgevers. Dat was in april 2018.”

Met content mensen helpen

“Ik wil graag mensen die met een hulpvraag bij de overheid komen, helpen met heldere informatie. Daar iedere dag aan werken, geeft mij het meeste voldoening. Bij Entopic volgde ik een Hippo-training, dit is het CMS waar de Rijksoverheid mee werkt. Hiermee maakte ik meer kans op klussen bij de overheid en zo geschiedde. Via Entopic werkte ik bij de semi- en lokale overheid. Op dit moment werk ik bij de Rijksoverheid. Dit zijn stuk voor stuk interessante klussen waar ik veel van heb geleerd en tot op de dag van vandaag van leer.”

Communicatie rondom corona

“Sinds januari zit ik bij Algemene Zaken. Elke dag werk ik daar mee aan de content rondom corona. Bij de Rijksoverheid bedien je heel Nederland en is het belangrijk dat de informatie begrijpelijk, actueel en digitaal toegankelijk is. Regelmatig ontvangen we nieuwe informatie voor op de website. Zo blijft het werk uitdagend en geeft het veel voldoening. Ook lokale overheden, de media en huisartsen gebruiken de Rijksoverheid vaak als bron voor coronamaatregelen, dus de content die wij als team samen met de ministeries maken, wordt verspreid door heel Nederland. Dat geeft een grote verantwoordelijkheid en een uitdaging om voor al die gebruikers de informatie op orde te hebben.”

Content optimaliseren

“Content bij de Rijksoverheid moet dus actueel, begrijpelijk en digitaal toegankelijk zijn. Dit is een doorgaand proces. Zo zijn we veel bezig met het optimaliseren van de content. Dit doen we op basis van de feedback van websitebezoekers, analytics, kwalitatieve gebruikersonderzoeken en de vragen die mensen telefonisch stellen. Maar het is en blijft hard werken om te zorgen dat de informatie aan alle eisen voldoet. Vooral ook omdat de inhoud van de corona-informatie vaak verandert.”

Doorleren

“Voorlopig zit ik op mijn plek bij Algemene Zaken. Ik ben daar nog lang niet uitgeleerd. Maar Nederland wereldwijd lijkt me bijvoorbeeld ook een interessante opdrachtgever. Zij geven onder andere de reisadviezen rondom corona. Maar wie weet ga ik over een aantal jaar wel iets totaal anders doen. Dat laat ik nog open. En dat is ook fijn aan werken bij Entopic: er is altijd wel iets nieuws om te proberen.”

Tips voor werken bij de overheid

“Wil je ook aan de slag als webredacteur bij de Rijksoverheid? Dan is netwerken en relevante werkervaring heel belangrijk. Via Entopic bouwde ik mijn cv op met opdrachten bij de lokale overheid en kwam ik uiteindelijk terecht bij de Rijksoverheid. Nu heb ik een streepje voor als daar nieuwe opdrachten voorbij komen.”