Van contentstrategie tot uitvoering

Janneke Belt is met meer dan 10 jaar werkervaring een ijzersterke contentstrateeg. Of het nu gaat om templates voor converterende teksten, een slimme, begrijpelijke contentstrategie of een interactieve schrijfworkshop: ze draait haar hand er niet voor om. Als contentstrateeg overziet ze het hele contentproces. Janneke vertelt hoe ze bij Entopic terechtkwam en geeft tips voor contentstrategen.

Kennis over taal

“Mijn kennis en gevoel voor taal heb ik te danken aan mijn studie Nederlands en master Tekst & communicatie. Daarom kreeg ik in mijn carrière al snel adviserende rollen. Mijn echte eerste baan na een paar uitgebreide stages, was als webredacteur bij een internetbureau bij mij om de hoek. Ik solliciteerde door een kopie van mijn cv langs te brengen.”

Janneke Belt

Aan de slag als hoofdredacteur

“Een paar jaar later werkte ik al als hoofdredacteur bij de gemeente Den Haag. Ik stuurde het redactieteam aan en was eindverantwoordelijk voor denhaag.nl. Via Entopic huurde ik mensen in voor de redactie.”

“Theo, een van de oprichters van Entopic, stelde mij de rol van channelmanager voor bij de KNHB. Na een aantal gesprekken zei ik volmondig ja. Ik kreeg bij de KNHB de kans om met een kersvers redactieteam aan de slag te gaan en de nieuwe website uit te bouwen. Een prachtige uitdaging en mijn eerste klus via Entopic.”

Opdrachten via Entopic

“Nu werk ik alweer meer dan 6 jaar als contentstrateeg bij Entopic. Ik vind de collega’s heel fijn en gezellig. Iedereen heeft zijn eigen talent en ik kan altijd terecht bij een collega voor een persoonlijke of vakinhoudelijke vraag.”

“Ik heb gewerkt voor onder andere Hockey.nl, Belastingdienst, Marktplaats en Rabobank. De afwisseling en combinatie van uitvoerend en strategisch werk vind ik waardevol. Zo maakte ik samen met een vormgever een handboek voor autoverkopers op Marktplaats en implementeer ik nu de contentstrategie bij Rabobank.”

Opstellen van een contentstrategie

“Een contentstrategie moet herkenbaar en haalbaar zijn voor de mensen die ermee werken. Met de strategie adviseer je hoe content beter kan. Wat past wel of niet, op tekstueel vlak, maar ook tips om de draagkracht binnen een organisatie te vergroten. Zo zorg je ervoor dat niet alleen de focus op content ligt, maar dat de organisatie er ook intern van profiteert.”

De rol van een contentstrateeg

“Een goede contentstrateeg is dus wat mij betreft met meer bezig dan het opstellen van een strategie. Als strateeg moet je de inhoud snappen en begrijpen hoe je content laat leven in een organisatie. Je moet ook op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen rondom content en de technische kant begrijpen. Het is ontzettend waardevol als je af en toe zelf schrijft en in het CMS zit te knutselen. Dat is ook de reden dat werken bij Entopic goed bij mij past: de afwisseling en elke keer weer een nieuwe uitdaging.”

Workshops en trainingen

“Naast schrijven en strategieën ontwikkelen vind ik het geweldig om mensen iets bij te brengen over content en schrijven. Ik heb colleges gegeven op hogescholen, trainingen georganiseerd voor de gemeente en workshops gegeven bij Entopic. De onderwerpen wisselen: van ‘B1’ tot chatbots en social media. Mijn manier van lesgeven? Veel interactie! Ik zorg dat mensen na een stuk theorie zelf snel aan de slag gaan. Dan leer je het meest.”

Toekomstperspectief

“Nu Entopic de content-expertise van iO gaat versterken zie ik veel kansen om als contentstrateeg eerder bij projecten aan te sluiten. Maar ik speel ook al een tijd met het idee om het onderwijs in te gaan, alleen blijf ik elke keer weer hangen bij een leuke opdracht. De toekomst? Dat gaan we zien.”

Tips voor contentstrategen

“Je kunt inhoudelijk nog zo sterk zijn, maar als contentstrateeg moet je je echt begeven in de organisatie en het daar voor elkaar krijgen. Dat betekent netwerken, begrijpen wie de sfeermakers zijn in relevante teams en weten wat er leeft bij het management. Een contentstrategie implementeer je alleen succesvol met een haalbaar plan waar de organisatie zich in herkent.”

“Een extra tip? Spreek je uit en wees af en toe een beetje brutaal. Zeg iets geks of overdrijf enorm, dat helpt vastgelopen mensen vaak weer relativeren.”