3 SEO-opvattingen die je echt moet bijstellen

Vindbaarheid is altijd belangrijk. Want zonder vindbaarheid geen traffic en zonder traffic geen conversie. Daarom blijft SEO ook belangrijk: elke organisatie wil dat zoekmachines gebruikers doorsluizen naar hun website. Toch bestaan er over goede SEO de nodige misverstanden. Dit zijn de belangrijkste 3.

1. “Gebruik zoveel mogelijk keywords”

SEO (Search Engine Optimisation) verandert continu. Dus dat je niet de hele tijd up-to-date bent, kan gebeuren. Maar de nadruk die een groot aantal specialisten nog legt op zoveel mogelijk keywords in je tekst, is wel achterhaald. Het is namelijk al jaren zo dat Google je vooral beloont voor goede UX en informatie. Keywords gebruiken is goed, maar de hoeveelheid moet niet je focus zijn; je moet je pijlen richten op relevantie voor de gebruiker.

Keywords zijn de zoektermen waarmee gebruikers naar bepaalde informatie zoeken. Vroeger vond Google je interessanter als je veel keywords gebruikte. Toen bleek dat kwantiteit niks zegt over kwaliteit (en er misbruik werd gemaakt van het algoritme, bijvoorbeeld door onzichtbare tekst vol keywords te gebruiken om vindbaarheid te boosten), sloeg Google een andere weg in: kwaliteit boven kwantiteit.


Zoekmachines draaien overuren in een crisis. Dat is nu niet anders. Google maakte daarom een actueel filmpje om zorgprofessionals te bedanken.

Wat de crawlers van Google nu doen, is kijken of de keywords op logische plekken staan. Zoals in de titel, kopjes, inleiding en afsluitende alinea. De plekken dus waar je de belangrijkste informatie opneemt als je een goede, gebruiksvriendelijke tekst schrijft. Verder zijn je URL en meta tags natuurlijk belangrijk; ook daarin vertel je iemand waar je pagina over gaat. Waarborg dus een goede structuur; niet alleen crawlers, maar ook gebruikers weten zo meteen of je relevant bent. En dat is onmisbaar voor een goede user experience.

2. “Schrijf net zoals de zoektermen”

Tekstschrijvers kennen dit wel: je hebt je lijst met keywords, gebruikt ze in een grammaticaal correcte tekst, om vervolgens te horen te krijgen dat je toch maar de schrijfwijze uit de lijst moet gebruiken. Je weet wel, de schrijfwijze met onnodige spaties of typo’s. Veel copywriters hebben er slapeloze nachten van.

Nu BERT er is hoef je je hier helemaal niet meer druk om te maken. BERT staat voor Bidirectional Encoder Representations from Transformers, een algoritme dat ontwikkeld is om spreektaal beter te begrijpen. En de intentie achter woorden te snappen. Dat betekent nog meer dan ooit dat je je tekst goed moet schrijven. En dat teksten juist niet vol moeten staan met kromme zoektermen.

Veel tekstschrijvers deden het voor BERT er was al, maar synoniemengebruik is nu helemaal goed. Het is niet alleen stilistisch mooier (je gaat woordherhaling tegen), maar Google begrijpt nu ook dat een andere term hetzelfde onderwerp kan beschrijven. Met lange, statische, herhalende ‘SEO-geoptimaliseerde’ teksten hoef je dus echt niet meer aan te komen. Waarmee wel? Goed opgebouwde teksten die antwoord geven op vragen die leven bij gebruikers. Oftewel: unieke, relevante content.


Dit is wat Google zelf te zeggen heeft over hoe search werkt. De focus: “to get you the info you need.”

3. “Gebruik de keywords ook als alt tags”

Tot slot hebben we de zogenaamde alt tags nog: de teksten die je je afbeeldingen meegeeft, zodat de crawlers van Google ze kunnen interpreteren. Waarschijnlijk voel je ‘m al aankomen, maar dit was altijd het zoveelste excuus om keywords toch nog een aantal keer op een pagina te zetten. Ongeacht wat er op een afbeelding stond.

Een voorbeeld. Stel, je hebt een stuk content gemaakt over user-generated content. Daarin gebruik je een afbeelding, waarop een klant van een zorgverzekeraar tips geeft over gezond ondernemen. Vanaf een deskbike. Dan zet je dus niet in je alt tag “User-generated content, voorbeeld”, maar “Ondernemer op deskbike geeft zijn gezondheidstips”. Dat sluit misschien niet direct aan bij je zoektermen, maar het is wel een goede weergave van de afbeelding. Toch een keyword gebruiken? Dan is je bijschrift daar misschien geschikter voor.

Waarom is een beschrijvende alt tag zo belangrijk? Voor de gebruikerservaring van iemand die bijvoorbeeld slechtziend is. Toegankelijkheid is een ander belangrijk onderwerp waarmee Google zich bezighoudt sinds UX vooropstaat. Google beloont je zelfs als je keywords niet onnodig gebruikt. (Los van SEO is het natuurlijk ook enorm belangrijk dat je de WCAG-wetgeving goed naleeft.)


Ook interessant: Google Trends. Ideaal voor inhakers, altijd relevant.

Wat nog wel werkt

Kortom: focus je op relevantie, een goede structuur en toegankelijkheid. Maar oude bekenden als linkbuilding zijn ook nog steeds belangrijk: zolang het bijdraagt aan de ideale gebruikerservaring. Link dus niet door om door te linken, maar om meer informatie te geven die echt belangrijk is. En let op de laadtijden van je site: hoe sneller die werkt (ook zeker op mobiel), hoe toffer Google je vindt.

Meer weten? Bekijk de startersgids van Google. Dan weet je zeker dat je de juiste SEO-keuzes maakt.

Op zoek naar een expert die met je meekijkt? Of een copywriter die goede SEO-content voor je maakt? Neem contact op.