Goede teksten schrijven? Structuur is alles

In onze blogs hebben we het vaak over ‘zenden’: bedrijven die hun verhaal uitstorten over het publiek, zonder erbij stil te staan wat dat publiek eigenlijk wil of nodig heeft. Daardoor is er op de inhoud vaak veel af te dingen. Maar zenden kan ook leiden tot een vormprobleem: grote lappen tekst op een pagina, zonder duidelijke rode draad. Met deze tips voorkom je dat. En vertel je een pakkend, logisch verhaal.

#1 Begin met het belangrijkste

Of je nou een blog of productpagina van content voorziet, het belangrijkste is dat je bezoeker snel antwoord krijgt op één vraag: ‘What’s in it for me?’

Je weet meteen waar je aan toe bent na het lezen van de titel, slimme microcopy en inleiding van Rituals: dit stuk over ‘soulful living’ gaat je vertellen wat het is en waarom jij dit écht moet doen.

Verkoop je een product? Vertel dan snel wat je klant eraan heeft. Schrijf je een blog? Licht meteen toe waarom iemand het moet lezen. Mensen ploegen jouw tekst namelijk niet zelf door, op zoek naar het antwoord op deze vraag. Het is jouw taak om dit antwoord snel en hapklaar voor te schotelen. Anders haken je bezoekers af.

Zet het belangrijkste dus vooraan in je tekst. En wees er kort en bondig over. Het loont ook om deze voornaamste boodschap een zichtbare plek te geven. Zet je (pagina-) titel slim in, gebruik een overzichtelijk lijstje of speel met je opmaak (een keer ‘bold’ kan best). Bij producten zie je natuurlijk ook vaak USP’s die in het oog springen door het gebruik van icoontjes. Wat je ook kiest: zorg ervoor dat de kern van je tekst scanbaar is.

#2 Geef zo veel mogelijk aanknopingspunten

Staat de essentie van je tekst vooraan? Mooi. Alles wat je verder vertelt moet deze kern overtuigend ondersteunen. Naast goede voorbeelden of argumenten gebruik je daar woorden voor die samenhang versterken, zogenaamde ‘signaalwoorden’ of ‘verbindingswoorden’.

Signaalwoorden zijn de lijm die jouw zinnen en alinea’s bij elkaar houden. Wil je een oorzaak aangeven? Gebruik dan ‘omdat’. Wil je een vervolg behandelen? Zeg dan ‘doordat’. Volgorde aangeven? Gebruik ‘eerst’, ‘dan’ of bijvoorbeeld ‘ten tweede’. Dit soort woorden gebruiken, heeft nog een voordeel: je dwingt jezelf om na te denken over verbanden en een logische opbouw te hanteren.

Deze productpagina barst van de signaalwoorden als ‘zo’ en ‘dan’. Voorwaarden en volgorde worden er stuk duidelijk door. De overzichtelijke presentatie en UX copy helpt ook.

Wijs je bezoeker ook nu weer op deze aanknopingspunten. Zet je tussenkopjes slim in, zodat de opbouw en samenhang meteen zichtbaar zijn.

#3 Maak je verhaal rond

Naar een conclusie toewerken helpt je om je verhaal extra kracht bij te zetten. Nu heeft je lezer alle argumenten gelezen die hij nodig had om in jouw product of blog te geloven. Dit is jouw moment om je les of call-to-action erin te gooien via een sterk slotpleidooi en een goede uitsmijter. Of om een ander relevante pagina te pluggen.

Trek al je informatie dus nog één keer samen in een behapbare alinea die nog een laatste keer aanstuurt op de kern. Niet alleen goed voor een sterk verhaal, maar ook voor SEO: Google scant je eerste en laatste alinea omdat daar de kern van je tekst in hoort te staan. Als jij je verhaal rondmaakt, dan staan de zoektermen er als het goed is in.

Nationale-Nederlanden komt met praktische tips die lezers helpen om veilig op vakantie te gaan. Wil je als lezer toch dat béétje extra safe? Dan kun je doorklikken naar de verzekering.

Overtuig met de juiste conclusie

Zorg er dus voor dat je je bezoekers snel vertelt waar je tekst om draait. Dat je signaalwoorden gebruikt voor een logische opbouw en argumentatie. En dat je jouw rode draad nog een laatste keer versterkt met je laatste alinea. Want zo zorg je voor een structuur die jouw bezoeker optimaal helpt. En waarmee je hem écht kunt overtuigen.

Door: Thijs Brandhof

Gepubliceerd: 07-2018