10 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Contentmarketing. Elk zichzelf respecterend bedrijf doet het. Maar levert het ook wat op? Vaak te weinig, zo blijkt. Hier zijn 10 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt.

1. Je hebt geen plan

Anders gezegd: je mist een strategie voor contentmarketing. Dat zorgt ervoor dat je deze nooit effectief zult kunnen inzetten als marketingmiddel. Want zonder strategie weet je nooit waarom iets niet werkt. Of hoe iets beter kan. Zorg ook dat je jouw contentmarketingstrategie op papier zet of op een andere manier vastlegt of documenteert, dat geeft je nog meer houvast. Of je strategie werkt, zal natuurlijk nog moeten blijken. Maar zelfs al blijkt het niet meteen de juiste te zijn: beter een slechte strategie dan helemaal geen strategie.

2. Je klanten kennen je niet

En ze weten ook niet wat je precies doet. Waarom niet? Omdat je als bedrijf of merk zélf niet goed weet wat je eigen identiteit is. Hoe presenteer je jezelf aan de buitenwereld? Wat zijn je belangrijkste bedrijfsdoelen? Op welke doelgroep(en) richt je jezelf met je merk, producten of diensten? Als je het antwoord op deze vragen niet weet te formuleren, dan zul je met je content nooit veel nieuwe business kunnen genereren. Simpelweg omdat die content – hoe goed die wellicht ook is – het juiste publiek niet zal bereiken.

3. Meer is beter is je motto

En daarmee maak je een klassieke fout. Het gaat er niet om dat je jouw klanten zoveel als maar mogelijk is met content torpedeert. Zeker als die content van twijfelachtig niveau is, ligt het woordje ‘spam’ al snel op de loer. Nee: het gaat er juist om dat je klanten voorziet van kwalitatief hoogwaardige content. Content die hen meerwaarde biedt. En goede content maken kost nu eenmaal tijd. Dus: minder maar beter moet je nieuwe motto worden.

4. Je houdt je hand op je knip

Goede content maken kost tijd, maar ook geld. Contentmarketing kost óók geld. Het is echter zaak om hierin voldoende te investeren, zodat je écht verschil kunt maken, bijvoorbeeld door als bedrijf je marktaandeel te vergroten. Natuurlijk moet je wel gericht investeren, dus vergeet vooral niet die strategie te bepalen waar ik het hierboven over had. Al eens gedacht aan het aannemen of inhuren van een professionele contentmarketeer? Ook niet goedkoop. Maar op de lange termijn kan die investering zeer rendabel blijken te zijn.

5. Je bent niet sociaal

Cruciaal onderdeel van contentmarketing is is contentpromotie. Je klanten komen immers niet vanzelf in contact met die duurbetaalde, door professionals gemaakte, meerwaarde leverende content. Nee; daar moet je actief mee de boer op. Hoe? Door die content op de juiste plaatsen te delen. Dat kan via een nieuwsbrief of door bloggers te vragen er aandacht aan te besteden. Maar promoot je content vooral op sociale netwerken zoals Facebook, Twitter, LinkedIn en Google+. Doe actief mee aan discussies en kennisuitwisseling en wijs anderen op relevante content van jezelf.

6. Je neemt jezelf (en anderen) te serieus

Met een beetje humor en relativering kom je een stuk verder dan door alleen maar bloedserieus te zijn. Zeker online is het handig om een dikke huid te hebben. Want reken maar dat er via de facebooks en twitters van deze wereld regelmatig kritiek je kant op komt. En die is vaak ongefundeerd en heel direct. Probeer daar op een goede manier mee om te gaan. Daarmee voorkom je dat er een vervelende sfeer rondom je merk of product ontstaat. Behandel je klanten met respect maar hou de dialoog met hen positief.

7. Je zit in een moeilijke niche

Als je in een bedrijfstak of werkveld opereert waarin mensen niet of nauwelijks online zijn, dan heb je het als contentmarketeer niet makkelijk. Zelfde geldt voor een branche die niet hip, sexy of van deze tijd is. Cruciaal is dan dat je er snel achter komt welk vorm van content wél werkt, dat je daar je strategie op afstemt en dat je een lange adem hebt. Span je in voor de (kleine) groep volgers die je hebt met goede content. En neem je concurrenten onder de loep. Mis je content bij hen? Dat kan kansen bieden voor jezelf.

8. Je bent niet duidelijk genoeg

Als je iets wilt van je doelgroep of klanten, bijvoorbeeld dat ze zich aanmelden voor je nieuwsbrief, of een whitepaper downloaden, dan zul je dat duidelijk moeten communiceren. Zorg dus voor opvallende call-to-actions op in het oog springende locaties op je website, zodat je bezoekers weten wat er van hen verlangd wordt. Experimenteer met verschillende opties en houd in je statistieken goed in de gaten wat wel en niet werkt. Door deze optimalisatie zul je betere resultaten gaan boeken.

9. Je SEO rammelt

Zonder SEO geen contentmarketing en vice versa. Beide aspecten moeten deel uitmaken van je online strategie, want beiden vergroten elkaars effectiviteit. Met slechte SEO zal je content nooit gevonden worden, hoe goed die ook is. Geen idee hoe je jouw SEO op orde krijgt? Huur een expert in. Die investering zal zich later zeker terugverdienen, bijvoorbeeld door stijgende bezoekcijfers op je website en meer conversie.

10. Je bent te ongeduldig

Contentmarketing is niet iets waarvan de resultaten op korte termijn zichtbaar worden. Het kan soms maanden duren voordat het zijn vruchten afwerpt. Gun je content dus voldoende tijd om tractie te genereren onder je doelgroep en om organische resultaten te halen in Google. Kortom: wees geduldig en volhardend, dan blijven resultaten zeker niet uit.

Meer informatie

Wil je nog meer tips, informatie en achtergrond over contentmarketing? Lees dan het boek ‘Scoren met Content Marketing’. Ook interessant op deze website:

Door: Guido van den Anker

Gepubliceerd: 02-2015