Het contentmarketingmodel: start van een succesvolle contentstrategie
Wil jij aan de slag met het uittekenen van een strategie voor contentmarketing? Dan vormt het contentmarketingmodel een goede basis. In dit artikel vertel ik je uit welke stappen zo’n model bestaat en hoe je daar het beste invulling aan geeft.
Er zijn meerdere methodieken om een contentmarketingmodel vorm te geven. Het cyclische model is één van de meest gebruikte.
Het startpunt van dit contentmarketingmodel wordt gevormd door ‘Listen & Buyer Persona’s’ in het bovenste roze vlak. Daarna gaan we stapsgewijs met de klok mee, de cirkel rond.
Bron: Jeffbullas.com
Stap 1 | Luisteren en buyer persona’s maken
Om je contentstrategie goed op de rails te krijgen is het belangrijk dat je luistert naar je (potentiële) klanten en je doelgroep. Aan welke content hebben zij behoefte? Welke vragen hebben zij? Wat zijn actuele onderwerpen waar ze informatie over willen? De antwoorden daarop kun je pas geven als je weet wie die klant eigenlijk is. En daar kom je achter door deze te ‘vangen’ in een buyer persona: een fictieve beschrijving van je ideale klant, oftewel een klantprofiel. Een buyer persona helpt je om content aan te laten sluiten bij je lezer of klant op het gebied van kennisniveau, informatiebehoefte en tone of voice.
Stap 2 | Thema’s en onderwerpen vaststellen
Nu je weet wat je klant wil, kun je de thema’s en onderwerpen van (nog te produceren) content gaan vaststellen. De content marketingkalender is daarbij een handig hulpmiddel. Wie doet wat, wanneer, waarom en op welke manier? Kijk voor het samenstellen van de kalender ook eens naar evenementen in de branche, eventuele seizoensgebonden content (feestdagen) of belangrijke agendapunten op de bedrijfsagenda. De basis van de kalender wordt gevormd door een onderwerptitel, keywords, auteur, format (kanaal) en status. Je kunt de contentmarketingkalender samenstellen in een spreadsheet of een kalenderapp als Google Calendar gebruiken.
Stap 3 | Contentcreatie
Bij het aanbieden van (nieuwe) content heb je 2 mogelijkheden: zelf creëren of inkopen. Je kunt natuurlijk ook bestaande content hergebruiken (quick win), al moet je dat niet te veel doen om overkill te voorkomen. De keuzes die je maakt zijn onder meer afhankelijk van je budget en redactionele mankracht. Uiteraard kun je ook werken met hulp van buitenaf, bijvoorbeeld een freelancer of een redactiebureau. Maar hoe je ook aan die content komt: het is belangrijk dat deze geoptimaliseerd wordt voor het gebruikte publicatiekanaal, de leesbaarheid en de vindbaarheid in zoekmachines.
Stap 4 | Contentpromotie
En dan: de boer op met al die prachtige content! Dat betekent aankeilen op de diverse social media kanalen en werken aan je linkbuilding (bij leveranciers, vaste klanten, partners waar je mee samenwerkt of een brancheorganisatie). Vergeet ook niet om in een nieuwsbrief of blog te verwijzen naar de content. Of plaats je content eens op de website van een gezaghebbend online medium. Maar let op: vooral op social media geldt dat het plaatsen van enkel een linkje meestal niet voldoende is. Mensen willen meerwaarde en context en verwachten ook dat je antwoorden geeft op vragen naar aanleiding van door jou geplaatste content of met hen in discussie gaat. Ruim daar dus de nodige tijd voor in.
Stap 5 | Meten en evalueren
Na het promoten en delen van je content ga je kijken wat dit allemaal oplevert. Wat werkt en wat niet? Hoe vaak wordt je content gedeeld, wanneer, door wie en op welke kanalen? Waarover wordt gepraat en gediscussieerd door je klanten of lezers? Houd de vinger aan de pols door gebruik te maken van de (ingebouwde) statistieken van bijvoorbeeld Facebook en Pinterest of maak hiervoor gebruik van Google Analytics, Buffer of socialmediadashboards als HootSuite of TweetDeck. Door de schat aan data die hier uit te halen valt te analyseren en evalueren kun je jouw content steeds beter afstemmen op de behoeften van je doelgroep. En dat komt weer van pas bij stap 6, de laatste stap uit dit contentmarketingmodel.
Stap 6 | Aanpassen en opnieuw gebruiken
Blijkt uit de analyse en evaluatie van stap 5 dat bepaalde content het heel goed of juist niet goed ‘doet’ binnen een kanaal of format? En weet je ook waar dat aan zou kunnen liggen? Pas die content of het format waarin deze gegoten is dan waar nodig aan, actualiseer deze eventueel en/of herplaats die aangepaste versie vervolgend binnen hetzelfde of een ander kanaal. Uiteraard blijf je monitoren of de gemaakte aanpassingen nu wel hun vruchten afwerpen. Als dat zo is dan is het daarna weer tijd om met volledig nieuwe onderwerpen en content aan de slag te gaan. Stap 1 komt dan weer in zicht en de cyclus start opnieuw.
Meer informatie
Wil je nog meer tips, informatie en achtergrond over contentmarketing? Lees dan het boek ‘Scoren met Content Marketing’. Ook interessant op deze website:
Door: Guido van den Anker