Zo verbeter je webpagina’s met data

‘Deze pagina is al zo oud, kun jij er eens naar kijken?’ Dit soort vragen van collega’s zijn vaak de aanleiding voor het verbeteren van een webpagina. Maar waar begin je? Vertrouwen op je eigen kennis en expertise is meestal niet genoeg. Onze checklist helpt je de pagina’s succesvol verbeteren op basis van klantdata.

Doe eerst een eigen review

Het is handig om een eigen review te doen voordat je in de feedback en data van bezoekers duikt. Zo kom je er namelijk achter of jouw aannames kloppen en of je je goed kan inleven in de klant. Daar leer je veel van!

Gebruik een checklist met vragen zoals:

  • Is het duidelijk wat de hoofdvraag van de pagina is en wordt deze helder beantwoord?
  • Is het duidelijk wat je op de pagina kunt doen en wat de volgende stap is?
  • Als er een primaire CTA (call to action) is, is deze dan duidelijk en goed zichtbaar?
  • Zijn er zaken die afleiden van de belangrijkste boodschap, taak of CTA, zoals te veel afbeeldingen of knoppen?
  • Is de content duidelijk en begrijpelijk?
  • Is de content overzichtelijk en scanbaar?
  • Is de pagina opgemaakt volgens huisstijl? En geschreven volgens de brand voice?
  • Is de pagina webtoegankelijk? En hoe ziet de content eruit op mobiel en tablet?

Pak de statistieken erbij

Organisaties kunnen verschillende statistiekentools gebruiken, denk aan Google Analytics, Siteimprove en Adobe Analytics. Heb je of krijg je nog toegang? Dan is het altijd handig om een introductie of training te krijgen, ook al ken je de tool al. De tools zijn namelijk vaak per organisatie anders ingericht. Plus, als je er al een tijdje niet mee gewerkt hebt, is je kennis opfrissen altijd handig. Vooral als het gaat om de betekenis van alle metrics, zoals aantal bezoeken, unieke bezoekers, paginaweergaven, conversieratio etc.

Mocht je geen toegang hebben of krijgen, is er vaak een webanalist bij wie je de statistieken kan opvragen. Analyseer de statistieken altijd over een langere periode: 6 of 12 maanden. Je kunt de cijfers ook vergelijken met vorige jaren. Wat valt je allemaal op? Wat kan er beter?

Kijk naar de volgende statistieken:

  • Hoeveel (unieke) weergaven heeft de pagina en wat is de bounce rate?
  • Hoe navigeren mensen? Wat zijn vorige en volgende pagina’s?
  • Waar wordt op geklikt? Denk aan knoppen, secundaire links, uitklappers en de scrolldiepte.
  • Wat zijn de meest voorkomende zoektermen in de interne zoekmachine?
  • Wat hebben bezoekers ingevoerd in de interne zoekmachine toen ze op de betreffende pagina waren?
  • Hoe scoort de pagina op webtoegankelijkheid?

Duik in de feedback van klanten

Je kent ze vast wel, die duimpjes of smileys onderaan een webpagina met vragen als ‘Heeft de informatie op deze pagina je geholpen?’ of ‘Hebben we je vraag hiermee beantwoord?’. Met feedbacktools als Usabilla en Usersnap halen organisaties waardevolle input op van klanten. Mocht je organisatie zo’n tool gebruiken, bekijk dan de meest terugkerende feedback op de pagina. Ook hier is het weer handig om een langere periode te pakken, bijvoorbeeld een jaar. Met deze input en hulp van een inhoudsdeskundige kun jij de content verbeteren en verduidelijken.

Vergeet daarnaast je collega’s bij klantenservice niet! Als er ergens veel input te halen valt, is het wel bij hen. Wat zijn de veelgestelde vragen over het onderwerp op de webpagina? Waar wordt veel over gemaild of gebeld?

Doe een zoekwoordenonderzoek

Met een SEO-tool zie je hoe je pagina scoort op Google en met welke zoektermen bezoekers op de pagina zijn gekomen. Google Search Console bijvoorbeeld. Soms zit deze al geïntegreerd in de statistiekentool. Kijk naar het aantal vertoningen, clicks, click through rate (CTR) en de gemiddelde ranking. Valt daar nog wat te verbeteren? Zo ja, kijk dan hoe je de belangrijkste zoektermen beter kunt verwerken in de pagina.

Plan contentoptimalisaties structureel in

Zoals eerder genoemd, begint een optimalisatie vaak met een vraag uit de organisatie. Maar eigenlijk zou je startpunt de klant/lezer moeten zijn. Laat daarom optimalisaties structureel onderdeel zijn van je werkzaamheden. Pak minstens 1 keer per jaar alle statistieken erbij. Welke pagina’s zijn het best bezocht en worden het slechtst beoordeeld? Kijk hiervoor bijvoorbeeld naar de klanttevredenheid in de feedbacktool. Zo kun je een lijstje maken met de belangrijkste pagina’s om te verbeteren bovenaan. Plan deze optimalisaties alvast voor het komende jaar in.

Is er meer mogelijk qua analyses en onderzoeken in je organisatie? Maak daar dan gebruik van! Stel bijvoorbeeld eens een A/B-test voor waarbij de klanttevredenheid, contactintentie of conversieratio van de oude pagina vergeleken wordt met de verbeterde pagina. Dan zie je meteen het effect van je werk. Of gebruik de feedbacktool om een half jaar lang een specifieke vragenlijst op de pagina te zetten. Hoe meer feedback, hoe beter! Sommige organisaties gebruiken zelfs heatmaps, zoals Smartlook of Hotjar. Daarmee zie je waar bezoekers op de pagina veel of weinig kijken. Ook dat is waardevolle input.

Hulp nodig?

Geen tijd om je webcontent te optimaliseren? Of wil je een professional je content laten reviewen? Dan helpen we je graag. Onze contentspecialisten hebben ervaring met verschillende datatools, analyses en optimalisaties.