Van klantenservice naar content

Wat als je weet wat voor baan je graag wilt, maar geen relevante werkervaring hebt? Het overkwam onze contentmanager Yiri Huijzen. Na een tijd als klantenservicemedewerker wist hij zeker dat hij contentmanager wilde worden. Alleen zochten bedrijven ervaren contentmanagers. Yiri besloot mee te lopen op een online afdeling en kreeg zijn eerste opdracht. Niet veel later begon hij bij Entopic.

De eerste contentmigratie

“Ik wilde een baan als contentmanager. Maar dit bleek onvindbaar zonder praktijkervaring. Daarom stelde ik voor om op vrijwillige basis een aantal dagen mee te lopen op de online afdeling bij het bedrijf waar ik werkte als klantenservicemedewerker. Dit gaf mij de kans om te laten zien wat ik in huis had.”

“Het leverde geen vaste baan op, maar een paar maanden later vroegen ze of ik wilde helpen bij een contentmigratie. Maar een week meewerken werd een maand, en een maand werd meer dan een halfjaar. Ik bouwde pagina’s, paste taalgebruik aan en optimaliseerde de website voor SEO. Ik leerde heel veel in een korte tijd.”

Yiri Huijzen

Op zoek naar een contentbureau

“Hoe leuk de contentmigratie ook was, er kwam een einde aan. Ik kon niet in vast dienstverband bij het online team blijven werken. Tijdens de migratie werkte ik met collega’s van een contentbureau. Ik vroeg naar hun werkzaamheden en dit sprak mij gelijk aan. Ik wilde veel leren en had toen met maar weinig CMS’en gewerkt. De snelste manier om veel ervaring op te doen, is werken bij een contentbureau. Zo solliciteerde ik bij een aantal contentbureaus, waaronder Entopic.”

Persoonlijke uitdagingen

“Op het moment dat de contentmigratie afliep was mijn vriendin zwanger. Ik wilde dus niet alleen snel een baan, ik voelde ook de verantwoordelijkheid om er een te vinden. Ik had een sterke klik met Entopic en de collega’s, en koos ervoor om daar te starten. Zij kenden ook collega’s uit het team waarmee ik eerder had gewerkt en gelukkig gaven zij lovende referenties.”

“Ik startte in maart 2020, maar twee weken later begon de lockdown. Na een paar dagen op kantoor was ik gebonden aan huis en moest ik direct zelfstandig werken. Gelukkig werkte ik voor een klant in een CMS dat ik al kende. Zo was ik de expert en kon ik alle tips en tricks die ik had geleerd gebruiken. Na een aantal weken vroegen medewerkers van de klant mij om advies over de opbouw van pagina’s of content. Nu spring ik nog steeds regelmatig bij.”

Werken als contentmanager

“Werken bij een contentbureau is elke dag anders. Samen met leuke collega’s ga je aan de slag en krijg je een kijkje achter de schermen bij verschillende klanten. Je werkt volgens allerlei werkwijzen, maakt cultuurverschillen mee en leert van elke opdracht iets nieuws. Zelf werk ik nu voor BMW en Omron.”

“Voor Omron ben ik ook projectcoördinator. Dit is een andere rol, maar ik leer er heel veel van. Zo houd ik me bezig met het overzicht over alle content werkzaamheden, denk ik mee over de capaciteit en ben ik het aanspreekpunt voor de klant. Dat ik deze kans kreeg, geeft mij een teken van vertrouwen.”

Toekomstbeeld

“Mijn persoonlijke interesse ligt bij het technische gedeelte van content. Heeft iemand hulp nodig met een website? Dan kunnen ze bij mij terecht. Ik haal energie uit naar oplossingen zoeken. Collega’s bij de klantenservice kwamen jaren geleden al bij me als iets technisch niet lukte.”

“Voorlopig wil ik mezelf blijven ontwikkelen op het gebied van contentmanagement en projectcoördinatie. Op de lange termijn wil ik doorgroeien naar de rol van senior contentmanager en meer ervaring opdoen binnen online marketing. Zodat ik projecten ook kan aansturen.”

Tips voor baanzoekers

“Wil je werken als contentmanager? Zorg ervoor dat je basiskennis leert op het gebied van content. Denk aan technische aspecten rondom url’s en afbeeldingen, maar ook basis HTML en CSS. En wees niet bang om te proberen. Als contentmanager moet je veel uitzoeken en nieuwe mogelijkheden testen. Dat is de enige manier om erachter te komen of iets werkt.”