Van contact naar een persoonlijke campagne
Veel bedrijven sturen heel veel e-mails. En de nieuwsbrief is nog steeds een veelgebruikt middel om met klanten te communiceren. Maar hoe zet je e-mail effectief in? Simpel: zie je mails als langlopende, tailormade campagnes.
Voor e-mails geldt hetzelfde als voor alle content: kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. “Wat heeft mijn klant aan deze uiting?” is de vraag die je jezelf altijd moet stellen. En als jouw mails slim data verzamelen, dan kun je steeds beter inspelen op die vraag.
Communicatie die helpt
Maar laten we bij het begin beginnen: wat is een campagne eigenlijk? In dit geval een reeks uitingen rondom één gegeven. Dat kan een event zijn, een controleafspraak, een nieuwsonderwerp of een productaankoop. Je verplaatst je in de positie van de klant en kijkt hoe jouw communicatie hem het beste kan helpen.
Spotify weet wat je luistert. Dus krijg jij updates als er nieuwe muziek is van jouw favoriete artiesten. Een no-brainer en goed stuk service.
Dat betekent ook dat je je e-mailcampagne kan versterken met andere middelen. Een multichannelcampagne is natuurlijk fantastisch als jouw klant daarbij gebaat is. Uiteindelijk wil je namelijk niet alleen handige informatie delen met je klant, maar die info ook delen op een moment en manier die aansluit bij zijn voorkeuren. Vul jouw e-mailcampagne bijvoorbeeld aan met sms-alerts, WhatsApp-berichten of een fysieke kaart of brief.
Een duidelijk doel
Wanneer je je e-mails benadert als een campagne, ben je automatisch gedwongen een heldere focus aan te brengen. Wat is de aanleiding voor je mails, welke hoofdboodschap wil je uitdragen en welke logische contactmomenten horen daarbij?
Gall & Gall zette een campagne op rondom smaakprofielen. Binnen 2 minuten had jij je wijntips binnen en zij waardevolle input voor opvolgmails.
Stel, je organiseert een event. Natuurlijk begin je dan met een introductiemail die uitlegt waar het event over gaat en waarom je ontvangers erbij moeten zijn (dus wat zíj eraan hebben). En je stuurt wat reminders na non-opens en non-clicks. Maar hoe help je jouw ontvangers die komen? Simpel: stuur ze vooraf praktische informatie over de route en parkeren, informatieve WhatsApp-boodschappen op de dag zelf (“De sessie van 15:00 uur is bijna vol!”) of een enquête naderhand. Geef ontvangers het gevoel dat je meedenkt en dat ze gehoord worden.
Een nuttige nieuwsbrief
Voor nieuwsbrieven geldt hetzelfde: zorg ervoor dat jouw ontvanger krijgt waarin hij geïnteresseerd is. Dat kun je op twee manieren aanpakken:
- Analyseer je klantdata en spits je content en communicatie daarop toe
- Creëer een inschrijffunnel met voldoende keuzemogelijkheden
In het eerste geval reken je op je e-mailmarketingsoftware en andere systemen die jou een bruikbaar klantprofiel kunnen voorschotelen. Bij optie 2 zorg je ervoor dat je je vooraf hebt ingeleefd in je gebruiker om hem gepersonaliseerde opties te bieden, bijvoorbeeld hoe vaak hij een nieuwsbrief ontvangt en welke onderwerpen of categorieën daar dan in staan.
Pathé vroeg me naar mijn voorkeuren. Een simpele manier om ervoor te zorgen dat ze altijd doeltreffende e-mails naar me sturen.
Persoonlijk is beter
De voornaamste boodschap is dus: zorg ervoor dat je niet klakkeloos zendt, maar een boodschap verstuurt die relevant is voor een bepaald klantsegment of zelfs een individuele gebruiker. Daarbij is het belangrijk dat je zo veel mogelijk personaliseert. Schrijf bijvoorbeeld liever “Beste Jan” dan “Beste ontvanger” en zet liever vestigingsgegevens in je mail dan een standaardtekst.
Dit gaat overigens nooit ten koste van je branding: over jouw klantvriendelijke inhoud giet je nog steeds jouw eigen merksaus. En relevantie kan jouw merk alleen maar versterken.
Door: Thijs Brandhof