Ranking the website: hogerop met links & content

Steeds meer mensen verdiepen zich in de wereld van SEO. Nieuwe technieken en inzichten volgen elkaar razendsnel op en veranderen de wereld van search continue. Maar welke factoren zijn nu precies het belangrijkste en hebben de meeste invloed op je uiteindelijke ranking?

Welke factoren hebben invloed op je Google-ranking?

Dat is vraag waar elke SEO-specialist of ondernemer zich mee bezig houdt. De algoritmes van Google worden steeds geavanceerder. Er zijn al meer dan 200 punten waarop zij websites beoordelen en de uiteindelijke rangschikking op baseren. Toch kunnen we twee onderdelen onderscheiden die de grootste invloed hebben op de SEO-ranking: content en links.

Content Score X Link Score = Ranking Score

Content en links. Dat klinkt heel eenvoudig en ligt misschien zelfs voor de hand. Toch steekt dit een stuk gecompliceerder in elkaar. Er komt namelijk nogal wat bij kijken om deze twee zaken helemaal op orde te hebben. Over het algemeen kun je de volgende formule toepassen: vermenigvuldig jouw contentscore met de linkscore en je krijgt de Ranking Score. Deze formule is bijna altijd effectief, als hij op de juiste manier geïnterpreteerd wordt. Goede content is natuurlijk een relatief begrip vanuit het oogpunt van de gebruiker. Dit geldt ook voor Google.

Wat is het geheim van de beste ranking?

Iedereen wil natuurlijk zo hoog mogelijk uitkomen op Google. Het internet staat daarom vol met informatie en onderzoeken van experts en onderzoeksbureaus. Hele studies zijn gewijd aan de meest effici├źnte SEO-methodes. Onderzoeken van organisaties als Searchmetrics kunnen heel verhelderend zijn, maar voor sommigen zijn ze erg droog of gecompliceerd. Helemaal als je niet helemaal vertrouwd bent met de materie. Hoeveel onderzoek je doet hangt ook af van hoeveel energie je erin wil steken. Er zijn soms wel honderden zaken waar je rekening mee moet of kan houden. Zelfs voor sommige grote bedrijven is er bijna geen beginnen aan. Voor het mkb geldt dit nog meer en is het dan ook zaak om op de belangrijkste onderdelen te focussen.

Content is key

Goede content dus. Dit klinkt eenvoudig, maar wat houdt dit eigenlijk in? En hoe zorg je ervoor dat het op de juiste manier geïnterpreteerd wordt? Het is daarom goed om te weten dat content wordt gemeten op basis van drie onderdelen: de kwaliteit, relevantie en de ervaring.

  1. De kwaliteit van content
    De algoritmes van Google zijn ingericht om de beste resultaten te geven bij een zoekopdracht. Als een gebruiker op jouw homepage of de landingspagina terecht komt, bekijk dan of diegene direct ziet wat hij of zij zoekt. En vooral: is je content uniek en actueel? Dit is vooral belangrijk als je opereert in een markt met meerdere aanbieders.
  2. De relevantie van de inhoud
    Dat je inhoud relevant moet zijn, wordt vaak onderschat. Sommige content is fantastisch geschreven, maar is bijvoorbeeld verouderd of irrelevant omdat bepaalde ontwikkelingen niet zijn meegenomen. Het is dan ook belangrijk dat je altijd checkt of jouw content relevant is en 100% aansluit bij de zoekopdracht en zoekwoorden van jouw doelgroep.
  3. De gebruikerservaring van content
    De leesbaarheid van de content bepaalt de gebruikerservaring van de lezer. Zijn het lappen tekst zonder enige structuur of is het overzichtelijke, scanbare content? Lang niet alle gebruikers lezen volledige teksten omdat ze snel hun antwoorden willen vinden. Met tussenkopjes en titels maak je het overzichtelijk en dit zorgt weer voor een positieve gebruikerservaring.

Links zijn cruciaal voor SEO-succes

Links en content worden soms in ├ę├ęn adem genoemd. Omdat het twee totaal verschillende disciplines zijn, is het belangrijk om ze te scheiden. Met content bedoelen we alles wat we plaatsen op internet en zichtbaar is voor de bezoekers, terwijl links een belangrijke rol spelen bij de marketing van je content. Je kan de beste content ter wereld hebben, maar wanneer je linkstructuur niet op orde is, kan niemand hem vinden. Dankzij relevante links komt de gebruiker bij kwalitatieve content terecht.

Vertrouwen is belangrijk voor de autoriteit van je website
Als verschillende relevante partijen linken naar jouw website dan versterkt dit de autoriteit van je website bij Google. Deze partijen vertrouwen er dus op dat jouw informatie en content klopt en van een goede bron komt. Door te linken geven mensen aan het ok te vinden dat bezoekers hun eigen website verlaten en vervolgens op jouw website terecht komen. Dit vertrouwen vergroot de autoriteit van je website, waardoor je weer hoger scoort in de zoekresultaten.

Gebruikersmetrieken als kwaliteitscheck
Het is een misverstand om te denken dat de click-through-rate, of CTR, een grote invloed heeft op hoe hoog je website gerangschikt wordt. Dit betekent niet dat CTR helemaal geen rol speelt. De CTR wordt ook door Google gebruikt, maar dan meer in de context van een kwaliteitsmeting. Om te zien hoe lang mensen blijven hangen op de website en in hoeverre ze doorklikken. Er zijn uitzonderingen voor bijvoorbeeld nieuws- en actualiteitenwebsites, waarbij de CTR in een kort tijdsbestek de ranking kan verbeteren. Dit neemt uiteraard direct af wanneer content niet meer nieuwswaardig is.

Pogo-sticking
Pogo-sticking betekent dat bezoekers, die via Google op je website komen, heel snel terugklikken naar de zoekresultaten om een andere site te bezoeken. Google gebruikt dit als een belangrijke graadmeter voor je rangschikking. Dit gedrag kan betekenen dat de gebruiker niet heeft gevonden wat hij of zij zoekt en daarom verder gaat kijken. Waarom zou je anders weer terugkeren naar het zoekresultaat? Dit kan een negatieve werking op de beoordeling hebben, maar hangt ook af van de industrie waarin gewerkt wordt. Bij bijvoorbeeld online winkelen wordt er relatief veel heen en weer gehopt tussen zoekresultaten. Mensen zijn nou eenmaal vaak op zoek naar de beste deals.

Links en content: de basis van een succesvolle SEO-strategie

Naast de linkstructuur en de kwaliteit van de links zijn er nog een heleboel andere aspecten die een rol spelen in het bepalen van de rangschikking door Google. Het gebruik van videoÔÇÖs in je content bijvoorbeeld. Of de mate waarin jij je content hebt aangepast aan voice search. Daarnaast zijn er ook tal van tips en trucs toe te passen die ervoor zorgen dat je altijd goed blijft ranken. Toch is het belangrijk om te beginnen bij de basis van je content en je links, omdat deze de grootste invloed hebben op je SEO-resultaten. Eigenlijk is het net zoiets als eerst je huis schoon en op orde hebben, om daarna via de juiste kanalen je bezoek uit te nodigen.