Manage je energie, niet je tijd
Pons Jan Vermeer, spreker en coach op het vlak van topsport en presteren, was te gast bij Entopic in Amsterdam. Hij trakteerde een grote groep freelancers op veel interessante en ook confronterende feiten over hoe wij onbewust met onze energie omgaan (niet zo best). Al die e-mails, vergaderingen, social media, het continu schakelen van de ene taak naar de andere, weinig pauze, geen beweging, geen frisse lucht….. Wie denkt dat je zo het beste uit jezelf haalt? In plaats van ons denkvermogen optimaal te gebruiken, putten we onszelf uit, waardoor we steeds minder presteren.
De hele dag non-stop doorgaan is voor amateurs
Pons Jan: “Kijk naar topsporters, die weten dat rustmomenten essentieel zijn om te herstellen en om steeds beter te worden. Rusten en slapen zijn voor hen net zo belangrijk als trainen. Zonder herstel kunnen topsporters zichzelf nooit verbeteren, dat zou roofbouw zijn, zowel fysiek als mentaal. In dat licht zijn mensen die de hele dag non-stop doorgaan maar amateurs. Na 1,5 uur werken zonder korte pauze is je denkvermogen al achteruit gegaan en je energieniveau gedaald.”
Onze vijanden: cortisol en blauw licht
Maar hoe weet je nou wanneer je rust nodig hebt? Pons Jan: “Je bent pas echt goed bezig als je iets met 100% aandacht kunt doen. Als je merkt dat dat niet meer lukt, dan heb je een herstelmoment nodig, een korte pauze. Ga je toch door zonder herstelmoment, dan maakt je lichaam cortisol aan.” Wikipedia zegt over cortisol dat dit soms het stresshormoon wordt genoemd, omdat het vrijkomt bij elke vorm van stress, zowel fysiek als psychologisch. Pons Jan: “Je lichaam bereidt zich voor om in actie te komen, het bloed gaat naar je spieren om jezelf in veiligheid te brengen door te vechten of te vluchten. Het probleem is alleen dat we niet in beweging komen, we blijven zitten.”
“Je bent pas echt goed bezig als je iets met 100% aandacht kunt doen."
Na een drukke dag willen mensen vaak juist niet bewegen, we ploffen neer op de bank, hangen voor de TV, gaan laat naar bed en slapen moeilijk in. Hoe komt het dat we niet goed ontspannen van TV kijken? Pons Jan: “Cortisol in je lijf houdt je brein actief, dit kan na 48 uur nog in je lijf zitten. Naast cortisol is er nog een grote vijand voor goed slapen: het blauwe licht van je mobiel. Het zorgt ervoor dat je niet diep slaapt en hierdoor herstel je niet genoeg.”
Laat adrenaline voor je werken
Wat is het tegengif voor cortisol? Pons Jan: “Dat is adrenaline en dat maken we aan door te bewegen. Wil je effectief blijven werken, geconcentreerd zijn en je denkvermogen optimaal gebruiken, zorg er dan voor dat je elk uur een paar keer van je stoel opstaat. Een kort loopje of een minuut stretchen is al voldoende. Echter, heb je een moeizame vergadering met verhitte discussies gehad, dan heb je een langere break nodig om bij te komen.” Dus gelijk achter je laptop gaan zitten na een inspannende sessie is eigenlijk verspilde energie. Als we moe, geërgerd of gefrustreerd zijn, dan beïnvloedt dit onze prestatie, we kunnen dan minder goed rationele keuzes maken. Reageren op dingen als de stoom nog uit je oren komt, is meestal niet heel zinvol.
Veel korte breaks en een middagpauze zijn onmisbaar als je het beste uit je werkdag wil halen. Pons Jan: “We hebben allemaal weleens last van een middagdip. Dit komt mede doordat je brein melatonine aanmaakt, dit maakt je slaperig. Melatonine is heel goed voor ‘s nachts, maar overdag wil je daar vanaf.” De remedie is om onder de TL-lamp vandaan te komen en het daglicht op te zoeken. Dit is goed voor je biologische klok, die zorgt voor je waak- en slaapritme. Ga je buiten wandelen, dan maak je ook nog eens adrenaline aan waarmee je de cortisol uit je lijf loopt.
“We hebben allemaal weleens last van een middagdip."
Dus deskjockeys, give yourself a break: wil je meer energie, beter presteren en je niet volledig uitgeput voelen? Hou dan eens in de gaten hoe lang je achter elkaar stilzit en sta regelmatig op. Je brein en je lijf zullen je dankbaar zijn en daar pluk je nu en later de vruchten van.
Door: Judy Gerritsen, freelancer via Entopic