6 handige Tridion-tips

Tridion is het contentmanagementsysteem bij veel grote bedrijven. Voor onze klanten werken wij dagelijks in Tridion. Daarom kennen wij een aantal handige tips, die we graag met je delen. Benieuwd hoe jij beter en efficiënter met dit CMS werkt? Check onze tips.

Tip 1. Previewen van een artikel

Tridion heeft een ingebouwde optie om pagina’s te previewen. Met twee muisklikken kun je je pagina van tevoren al bekijken.

Dat doe je zo:
1. Ga naar de pagina die je wilt previewen.
2. Publiceer de pagina naar staging.

Als je de pagina gepubliceerd hebt:

3. Rechtermuisklik de pagina > View on Site.
4. Selecteer nogmaals Staging.

Tridon tips1
Nu kun je de pagina previewen zonder dat je handmatig de URL hoeft in te typen.

Tip 2. Dupliceer je tabblad

Deze tip is algemeen maar maakt je werk een stuk efficiënter.

Dupliceer het tabblad waar je in werkt. Zo heb je een tweede tabblad bij de hand op dezelfde locatie als waar je in het originele tabblad bent gebleven. Dat is om twee redenen handig:

1. Je hebt hetzelfde startpunt als je originele tabblad. Vanaf hier navigeer je in een nieuw tabblad sneller een niveau hoger of lager in dezelfde mappenstructuur.
2. Je kunt op dit tweede tabblad verder werken of bladeren. Je bent snel terug bij het originele tabblad als je op die plek weer iets nodig hebt.

Dupliceren is heel makkelijk. Klik met je rechtermuisknop op het gewenste tabblad en kies ‘dupliceren’ of ‘dupliceer tabblad’. Vrijwel alle browsers hebben deze functie.

Tridon tips2

Tip 3. Items promoten

Een gouden tip is het ‘promoten’ van items. Zo hoef je een item die op een verkeerde locatie is aangemaakt niet te verwijderen.

Het is je misschien wel eens overkomen dat je enthousiast aan de slag ging met bouwen om er daarna achter te komen dat je op de verkeerde locatie hebt gebouwd. Frustrerend! Al het werk voor niets, lijkt het. Door een item te promoten is dat verleden tijd. 

Ga als volgt te werk: Rechtermuisklik op het item dat je wilt promoten > Blueprinting > Promote

Vervolgens kies je de Blueprint waar je je item naartoe wilt promoten.

Tridon tips3

Tip 4. Gebruik de ‘Favorites’-optie

Deze tip bespaart je heel wat tijd. Tridion heeft namelijk een ‘Favorites’-optie. Daarmee maak je een snelkoppeling naar plekken waar je vaak naartoe navigeert. Zo markeer je een item als favoriet: Rechtermuisklik op het gewenste item > Send Item Link > Send to My Favorites.

Tridon tips4a

Alle items zie je linksboven in je Tridion scherm staan onder Favorites.

Tridon tips4b

Tip 5. Snel schakelen tussen staging en live

Als content manager switch je vaak tussen de preview- en de liveomgeving. Dit doe je om bijvoorbeeld te controleren of alle wijzigingen die je op staging hebt doorgevoerd wel live zijn gekomen. Als je snel switcht tussen de preview en de live pagina scheelt dit je op termijn veel tijd.

Gelukkig is er een snelle manier om dat te doen. Je hebt daarvoor alleen een javascriptcode nodig. Sla de onderstaande javascriptcode op in het URL-veld van je bladwijzer/favorieten.

javascript:location.href.indexOf(“www.”)>-1?location.href=location.href.replace(“www.”, “wwwstaging.”):location.href=location.href.replace(“wwwstaging.”, “www.”);

Eenmaal aangemaakt klik je op de bladwijzer om snel te schakelen tussen de staging- en live-versie van een pagina.

Tridon tips5

Tip 6. Snel switchen tussen Blueprints

Ook hier is Javascript je beste vriend. Je kunt namelijk snel switchen tussen Blueprints. Maak van de volgende code een bladwijzer/favoriet in je browser. Denk er wel aan om waar nodig de getallen in de code aan te passen.

javascript:location.href.indexOf(“93-“)>-1?location.href=location.href.replace(“89-“, “93-“):location.href=location.href.replace(“89-“, “93-“);

Korte uitleg:
De dikgedrukte getallen staan voor de getallen van de Blueprints in Tridion. Er staat eigenlijk; ben je op de Blueprint met getal ‘89’ ga dan naar dezelfde locatie op de Blueprint met getal ‘93’.

Hier nog twee opmerkingen:
1: Omdat de bovenstaande code geen autorefreshfunctie heeft moet je handmatig verversen. Als je dat niet doet werkt Tridion niet.
2: Wil je terug, dan moet je een tweede knop aanmaken met dezelfde code. Draai daarvoor de cijfers die je hebt gebruikt om.

Tridon tips6a
Tridon tips5
Tridon tips5

En nu? Actie!

Ieder CMS is natuurlijk anders ingericht en iedere gebruiker heeft andere wensen. Kijk daarom goed naar welke tips jij wil toepassen en werk voortaan nog beter en efficiënter in Tridion. Toch hulp nodig? We helpen je graag.