3 musts voor een moeiteloze klantreis

Wat wil jij als je een website bezoekt? Juist: snel vinden waar je voor bent gekomen. Of dat nou een product, dienst of mooi stuk content is. Dat betekent dat je zeker 3 dingen goed moet doen. Dit zijn ze.

1. Slimme sitestructuur en heldere navigatie

Wie vóór de schermen voor duidelijkheid wil zorgen, moet achter de schermen alles goed hebben opgetuigd. Alleen als jij weet wat je wilt vertellen en welke pagina’s je daarvoor nodig hebt, kun je ervoor zorgen dat al die pagina’s logisch met elkaar in contact staan. Zie het zo: je kunt alleen maar een goede gids zijn als je de routes kent.

De sitestructuur die voor jou en je uiteindelijke bezoekers werkt, is afhankelijk van wat je aanbiedt. Maar zorg er altijd voor dat je:

  1. De belangrijkste informatie het hoogst in je hiërarchie zet
  2. Je de content clustert die bij elkaar hoort
  3. Gebruikersacties direct uitlicht, zoals het afsluiten van een abonnement
Tele2 is een kei in clusteren. Eerst op basis van type gebruiker, dan op basis van dienst. Je weet als gebruiker meteen waar je moet zijn.

Als je dit doet, volgt een overzichtelijke navigatiebalk, een goede set filteropties of een duidelijk hamburgermenu al snel.

2. Een goede zoekfunctie

Je hebt mensen die ‘browsen’ en dus door een site heen klikken via menu’s, hyperlinks en buttons. Maar je hebt ook de gebruikers die meteen één ding doen als ze op je site komen: de zoekbalk openen en typen. ‘Search’ verdient daarom net zo veel aandacht als ‘browse’.

Hoe zet je een goede zoekfunctie neer? Kijk maar af bij Google. Een search moet leiden tot een duidelijk overzicht van pagina’s waarop de zoekterm terugkomt. Je maakt het gebruikers makkelijk door de zoekterm dikgedrukt weer te geven in een tekstfragment per gevonden pagina. Zo ziet iemand meteen in welke context de term terugkomt.

Bij Coolblue staat de klant altijd voorop. Dat zie je terug in de gebruiksvriendelijkheid van het zoeken. Je krijgt meteen suggesties waar je wat aan hebt.

Een fijne nice-to-have is een zoekbalk die suggesties geeft. Zo zie je als bezoeker meteen waar informatie over beschikbaar is. Een filterfunctie is ook mooi als je veel verschillende soorten pagina’s hebt, zoals artikelen en productpagina’s. Daarmee kan je gebruiker de zoekresultaten makkelijk aan- en uitvinken voor het type content dat hij zoekt.

3. Sterke copy in een intuïtief design

Zelfs als je alle belangrijke functionaliteiten hebt afgetikt, is het niet vanzelfsprekend dat gebruikers ze vinden. Daarvoor heb je de juiste teksten nodig en een design dat goede visuele aanknopingspunten biedt. Alle informatie die op de gebruiker afkomt moet in de juiste volgorde binnenkomen en zijn aandacht vragen, maar hem nooit overdonderen.

Deliveroo gebruikt hele platen als buttons, omdat het opvalt en werkt. De microcopy vertelt je alles wat je nodig hebt.

Het is dus de truc om sterke, duidende tekst te combineren met kleuren en vormen die opvallen. Zoals een mooie oranje button op een blauwe achtergrond, waarin “Probeer een maand gratis” staat. Of een menu met duidelijk verwoorde categorieën, waarin een pijltje aangeeft dat er een ‘dropdownmenu’ achter een klik schuilt. Kortom: copy en design moeten samenwerken om gebruikers de weg te leiden. Dan ben je goed bezig.

Door: Thijs Brandhof

Gepubliceerd: 02-2019