Workshop Scoren met B1-teksten

Steeds meer organisaties zijn bezig met helder schrijven. Het liefst op taalniveau B1. Niet omdat het moet, maar omdat het klantvriendelijk is. Taalniveau B1 staat voor teksten in eenvoudig Nederlands, een niveau dat 95% van de bevolking begrijpt. Dus ook mensen die bijna nooit lezen.

Toch schrijven veel organisaties, uit zowel de overheid als het bedrijfsleven hun teksten nog steeds op het complexe taalniveau C1. Ongeveer 60% van de bevolking begrijpt die teksten niet goed. De verschillende taalniveaus zijn ontwikkeld door de Raad van Europa. Taalniveau A1 is het laagste niveau, taalniveau C2 het hoogste.

Inhoud training

In deze workshop krijg je inzicht in taalniveau B1. De trainer geeft adviezen, voorbeelden en oefeningen. Ook komen de tien regels voor een tekst op B1-niveau uitgebreid aan bod.

  • Taalniveaus en taalvaardigheid
  • Tien regels B1
  • Tips & trics voor een B1-tekst
  • Tekstoefeningen (webteksten, e-mails, brieven, brochures)

Doelgroep

De workshop is bedoeld voor mensen die helder willen schrijven en een breed publiek willen bereiken. Bijvoorbeeld voor medewerkers bij overheidsorganisaties, bedrijven en banken. Maar ook voor zzp-ers met een divers klantenbestand.

Werkwijze

Je gaat aan de slag in een kleine groep van maximaal 8 deelnemers. Daardoor is er volop gelegenheid om in te gaan op vragen en praktijkvoorbeelden uit je eigen organisatie.

Trainer

Onze docent is Janneke Belt, consultant content bij Entopic en gespecialiseerd in publiekscommunicatie en ‘B1’. Janneke: ‘We verwachten dat iedereen alles lekker regelt online, hartstikke makkelijk toch? Maar niet iedereen leest op hetzelfde niveau. Vooral websites met grote, diverse doelgroepen moeten goed rekening houden met het verschil in taalniveau van hun lezers, want anders ben je ze kwijt.’ In de training legt Janneke uit wat taalniveaus zijn en waar je op moet letten als je schrijft voor grote doelgroepen. Uiteraard ga je ook zelf aan de slag. Praktisch en effectief. Want uiteindelijk is iedereen gebaat bij begrijpelijke taal!

Interessant?

We bespreken graag de mogelijkheden! Bel 020 305 91 49 of stuur een mailtje naar janneke@entopic.com.

Janneke Belt | Entopic

Kan ik je helpen?

Janneke Belt
Senior consultant
janneke@entopic.com
0203059149