Case HU homepage_entopic

Hogeschool Utrecht: content review en UX copy

Bij een nieuwe website horen nieuwe teksten. Daarvoor klopte Hogeschool Utrecht (HU) aan bij Entopic. Dus adviseerden we de hogeschool, trainden we hun marcom- en contentteam met het schrijven van UX copy en herschreven we een hoop teksten.

Denk aan de gebruiker

Omdat de HU te maken heeft met verschillende typen gebruikers, stelden ze drie persona’s op. Elke persona paste bij een bepaalde studiekiezer. Op basis van deze persona’s zorgden wij voor scherpe UX copy-richtlijnen en bekeken we de bestaande teksten van de HU: wat was wel en niet relevant voor de gebruikers? Ook gaven we onze feedback op de bestaande contentstrategie en content style guide.

Case HU_Fotografie: Kees Rutten
Fotografie: Kees Rutten

In sessies van een paar uur namen we de HU-medewerkers daarnaast nog mee in de wereld van UX. Daarbij legden we de nadruk op de nieuwe schrijfrichtlijnen voor Hogeschool Utrecht. En we trainden ze om zelf UX-teksten te schrijven. Dat gebeurde in workshops, maar ook via reviewrondes: de Entopic-copywriters namen de teksten van de medewerkers door en gaven feedback en verbetertips.

“Entopic gaf een leuke, inspirerende workshop. We gingen direct aan de slag met een nieuwe opleidingstekst waarbij we werden gedwongen om heel erg vanuit de doelgroep te denken. Samen kwamen we al snel tot veel creatievere teksten”
– Liseke van den Broek, projectleider marketing & communicatie, Hogeschool Utrecht.

Zeg meer met minder

In samenwerking met de HU zijn we aan de slag gegaan met de teksten. Onze UX-copywriters bekeken de bestaande teksten van de HU kritisch, wonnen opleidingskennis in bij HU-medewerkers en begonnen toen met herschrijven. Het resultaat was dat we de hoeveelheid tekst sterk terugbrachten: ongeveer de helft is blijven staan, terwijl de relevantie toenam.

De UX-slag betekende namelijk concreet dat we laagdrempeliger zijn gaan schrijven en dat we de scanbaarheid van de teksten hebben vergroot. Er kwam meer focus op voorbeelden, we gingen de gebruiker actief aanspreken én we zijn vaker opsommingen en stappenplannen gaan gebruiken. Ook schrapten we veel jargon: begrijpelijkheid en taal op B1-niveau werden de focus.

Hogeschool utrecht website

Een nieuwe beleving

Na 6 maanden hebben we nu 1.000 teksten klaarstaan voor de nieuwe website. Allemaal vol UX copy die aansluit bij de belevingswereld en wensen van de gebruiker. Kortom: er is een sterke basis gelegd waar Hogeschool Utrecht de komende jaren mee vooruit kan.

Hulp nodig met jouw webteksten en UX copy?

Leg je case vrijblijvend voor aan Niels Vonk en Danny van Steijn. Zij adviseren je en kunnen een ervaren team samenstellen voor je project. Bel 020 – 305 91 49 of mail je vraag via het contactformulier.

Thijs Brandhof

Kan ik je helpen?

Thijs Brandhof
Copywriter & digital consultant
thijsbrandhof@entopic.com
020 - 305 91 49