Zo zet je lezers aan tot actie in crisistijd

De afgelopen weken is pijnlijk duidelijk geworden wat de impact van de coronacrisis is op ons dagelijkse leven. En ook wat nodig is om de gevolgen van de crisis enigszins te beperken. Door thuis te blijven, afstand te houden en je handen te wassen. Hoe zorg je er in crisistijd voor dat je iedereen bereikt met je boodschap en dat hun gedrag ook nog eens verandert? Wij keken hoe 4 (semi-) overheidsinstanties dit succesvol doen.

De mens is eigenwijs

Gedragsverandering is het lastigste in een maatschappij waarin we normaal gesproken zelf de regie hebben. Waarin we kunnen gaan en staan waar we willen, en zelf bepalen wat we doen. Hoe geeft je boodschap iemand net dat duwtje in de juiste richting? Precies, door de gevoelige snaar te raken. Met een subtiel angsttoontje, of juist door met onderzoek te bewijzen dat gedragsverandering echt nodig is. Dat laatste deed de Washington Post bijvoorbeeld in hun viral artikel met animaties over de verspreiding van het virus. In dit artikel benadrukt de schrijver ook dat we het coronavirus alleen samen kunnen bestrijden. Dit gevoel van saamhorigheid en eenheid is een van de overtuigingsprincipes van Cialdini: een manier om iemands gedrag te beïnvloeden. Autoriteit en sympathie zijn twee andere veelgebruikte principes in crisiscommunicatie.

Gemeente Amsterdam vraagt aandacht van jongeren

Wat doe je als je bepaalde groepen niet zo makkelijk bereikt? Juist, door te communiceren via de kanalen die zij gebruiken. Gemeente Amsterdam lanceerde onlangs een specifieke boodschap aan hun Amsterdamse jongeren. Het doel? Ervoor zorgen dat ook zij die anderhalve meter afstand houden, thuisblijven en de situatie serieus nemen. Opvallend aan deze campagne is dat ze de jongeren aanspreken in hun ‘eigen’ taal en dat mensen als Ajax-voetballer Daley Blind zich uitspreken over de noodzaak van de situatie. Door af te sluiten met “We doen dit samen” geven ze een gevoel van saamhorigheid en eenheid.

Corona TipTops voor gezinnen uit Den Haag

De Gemeente Den Haag heeft juist een specifieke site gelanceerd voor ouders en gezinnen uit hun stad. Ook zij haken in op het gevoel van saamhorigheid en de bevestiging dat het fijn is om te weten dat je er niet alleen voor staat. Ouders krijgen inspiratie en tips om de lastige weken door te komen. Van de gemeente, maar ook deskundigen, hulpverleners en andere ouders. Opvallend aan de site is dat het echt een plek is die mensen en kanalen verbindt. Zo kunnen mensen die minder goed Nederlands spreken een overzichtelijke folder aanvragen waarin de maatregelen in duidelijke taal worden uitgelegd. En kun je een handige app downloaden voor voedzame en lekkere recepten om gezond te blijven. Sympathie, eenheid en autoriteit zijn herkenbare toegepaste overtuigingsprincipes.

gemeente den haag tips

Steffi legt corona uit namens ministerie van VWS

Het nieuws over corona is soms moeilijk te volgen. Daarom lanceerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een speciale website waarin een geanimeerde Steffi uitlegt wat corona is. Steffi legt je in simpele woorden uit wat jij kunt doen om niet ziek te worden en anderen niet te besmetten. Steffi zet zich vaker in voor iedereen die in eigen tempo door beeld, geluid en oefenen meer wil leren over belangrijke onderwerpen. En dit keer is dat het coronavirus. Welke overtuigingsprincipes past het ministerie van VWS hier toe? Autoriteit en eenheid, de hoofdboodschap is tenslotte “alleen samen krijgen we corona onder controle”.

corona animatie informatie Steffie

Boswachters: “voorkom verspreiding, blijf binnen”

Staatsbosbeheer sprak iedereen persoonlijk aan met de volgende boodschap: “We weten dat iedereen dit weekend naar buiten wil. Maar echt, houd je aan de maatregelen van het RIVM ?”. In hun Instagramvideo gebruiken ze autoriteit en sympathie als overtuigingsprincipes. Door echte mensen in beeld te brengen, voel je je als kijker verbonden en krijg je het gevoel dat jij echt iets kan bijdragen: “de natuur lijkt de enige plek waar corona niet bestaat. En dat moeten we zo houden. Houd je daarom aan de regels van het RIVM, ook als je een frisse neus gaat halen”.

Wil jij je gebruikers dat laatste belangrijke zetje geven met overtuigende teksten?  We denken graag met je mee. Bel 020 – 305 91 49 of mail je vraag naar wanda@entopic.com.