Zo word je webredacteur bij de Rijksoverheid

Wil je aan de slag als webredacteur bij de Rijksoverheid en ben je benieuwd wat daar allemaal bij komt kijken? Entopic regelt al tientallen jaren de inhuur van webredactieprofessionals voor de overheid dus weet wat ervoor nodig is en aan welke eisen je moet voldoen. Benieuwd wat een rol bij de overheid inhoudt? Onze HR-manager Rose Brand-May neemt je mee.

Waarom de Rijksoverheid

Of iemand nu belastingaangifte doet of zoekt naar het huidige coronabeleid, die persoon komt altijd terecht op de websites van de overheid. Als webredacteur bij de Rijksoverheid lever je dus direct een grote bijdrage aan de samenleving. En ben je altijd bezig met actuele onderwerpen. Het is belangrijk dat je als webredacteur bij de Rijksoverheid gevoel voor taal hebt. Je herschrijft namelijk ambtelijke stukken om naar begrijpelijke taal. Ook moeten teksten digitaal toegankelijk zijn en altijd op B1-niveau geschreven worden.

Content op praktisch en strategisch niveau

Je kunt als webredacteur bij de overheid aan de slag op meerdere niveaus. Van operationeel tot strategisch. Op operationeel niveau herschrijf je teksten, zoek je beeldmateriaal en werk je mee aan contentmigraties. Op strategisch niveau vertaal je de online visie door naar concrete contentstrategieën. Op welk niveau je ook werkt, voor beiden vormt content de rode draad. Jij zorgt ervoor dat onderwerpen toegankelijk en bereikbaar zijn voor heel Nederland. Dit zijn ook grote onderwerpen zoals de toeslagenaffaire, vlinderkinderen of MH17.

Affiniteit met werken voor de overheid

Je wordt niet 1-2-3 webredacteur bij de Rijksoverheid. Het is belangrijk dat je weet wat werken bij de overheid inhoudt. Zo heb je vaak te maken met veel stakeholders die iets vinden van de content die jij geschreven hebt. Sterke communicatieve vaardigheden wegen dus net zo zwaar als je gevoel voor taal. Ook ligt het tempo bij de overheid een stuk lager dan bij bijvoorbeeld een snelle start-up. Je moet affiniteit hebben met de overheid en kunnen uitleggen waarom dit bij je past. Overtuigingskracht is dan ook belangrijk. Je moet willen werken voor de Rijksoverheid, het is niet iets wat je even tussendoor doet. Daar moet je niet alleen een bureau van overtuigen, maar ook de Rijksoverheid zelf. Bedenk daarom goed waarom je dit wilt en of het bij jouw ambities past.

Belangrijke eigenschappen

Naast communicatieve vaardigheden, overtuigingskracht en taalgevoel, moet je ook een groot aanpassingsvermogen hebben. Zo moet je je makkelijk kunnen aanpassen aan de verschillende omgevingen waarin je terecht komt. Niet alleen de manier van schrijven is bij elke instantie anders, ook de cultuur verschilt enorm. Het is dan ook belangrijk dat je organisatiesensitief bent. Daarnaast heb je creativiteit nodig om ambtelijke teksten begrijpelijk en leuk te maken. En is ervaring met CMS’en zoals Bloomreach (Hippo), B1-schrijven en digitoegankelijkheid een grote plus.

Opdrachten voor langere termijn

De opdrachten bij de overheid voor webredacteuren zijn vaak voor een langere periode. Hierdoor word je onderdeel van een bestaand team. Zo leer je veel en krijg je een kijkje in de keuken. Als je eenmaal over de juiste kennis en ervaring beschikt, zijn er veel mogelijkheden. Je zult merken dat je dan sneller weer aan de slag kan bij bijvoorbeeld een ander ministerie.

Leerprogramma Rijksoverheid

Heb je nog weinig ervaring om te werken voor de Rijksoverheid, maar wil je wel graag die richting op? Dan kun je bij ons een leerprogramma volgen. Daarmee krijg je een brede kijk op werken bij de overheid. Je ontdekt de rol van content binnen de overheid en leert hoe de besluitvorming plaatsvindt. Dit programma kun je volgen als je bij ons in dienst bent.

Aan de slag via Entopic

Sluit de functie van webredacteur bij de overheid naadloos aan bij jouw kennis en ervaring? Werken bij Entopic biedt veel voordelen. Zo krijg je voorrang op alle interessante opdrachten binnen de overheid en bepalen we samen de richting van jouw carrière. Dit is fijn want zo bouw je een interessant CV en werkervaring op.