Zo doe je zelf kosteloos een SEO-scan

Worden je online artikelen niet zo vaak gelezen als je zou willen? Zonde. Wanneer het verkeer tegenvalt, is het handig een SEO-scan te doen. Hiermee zie je hoe zoekmachinevriendelijk je website is en hoe goed deze presteert volgens Google. Een mooi vertrekpunt voor een nieuwe SEO-strategie en een verbeterplan. Hoe je makkelijk, snel én kosteloos zo’n scan doet? Dat leggen we je stap voor stap uit.

Waarom is een SEO-scan belangrijk?

Een auto moet toch ook regelmatig naar de garage? Met een onderhoudsbeurt verleng je de levensduur en verbeter je de prestatie van de auto. Wat een beurt voor je auto doet, doet een SEO-scan voor je website. Voer regelmatig een scan uit om je prestaties op peil te houden en in te spelen op veranderingen bij concurrenten of Google.

Tijdens een SEO-scan wordt er grondig gekeken naar allerlei onderdelen op je website die de zichtbaarheid, bruikbaarheid en conversie kunnen verbeteren. Denk daarbij aan de techniek van de website, tekst en beeld op pagina’s, de leesbaarheid en ook prestaties buiten de eigen website. Hierdoor ontstaan belangrijke inzichten waarmee je:

  • De prestaties van de website kan verbeteren;
  • Eventuele fouten kan verbeteren;
  • Ziet hoe concurrenten het doen en kan leren van hun fouten en successen;
  • Kan beoordelen hoe je op dit moment presteert op SEO-vlak;
  • Begrijpt welke keywords leiden tot verkeer en conversies;
  • Ziet welke keywords het belangrijkst zijn.

Zo voer je zelf een SEO-scan uit

Het goede nieuws is dat je zelf gemakkelijk een SEO-scan kan doen, zonder allerlei dure tools. Duik niet meteen de analyse in, maar plan de scan zorgvuldig. Met wat onderzoek vooraf en een strakke planning bespaar je straks tijd en verbeter je de resultaten van de scan.

1. Breng in kaart wat er al aan SEO gedaan is

Wat wordt er op dit moment allemaal gedaan om de SEO-prestaties van de website te verbeteren? En wat is er in het verleden ondernomen? Deze inzichten schelen je straks tijd. Vraag het eens na bij de online marketeers of bureaus waarmee samengewerkt wordt. Ook inzicht in betaalde campagnes is waardevol. Worden er Google Ads-advertenties ingekocht bijvoorbeeld? Zo ja, op welke zoekwoorden wordt er dan ingekocht?

2. Doorloop je website en die van concurrenten

Loop door de website en schrijf voor jezelf de belangrijkste zaken op:

  • Wat is het doel van de website: verkopen, informeren, klantenservice? Het kan een combinatie zijn natuurlijk.
  • Welke typische zoekwoorden- of zinnen verwacht je dat bezoekers gebruiken? Is de website vindbaar als je die zoekwoorden invoert in Google?
  • Wie zijn de belangrijkste 3 tot 5 concurrenten? En is hun website goed vindbaar op de eerder genoemde zoekwoorden?
  • Wat hebben de best scorende pagina’s van de eigen website en van concurrenten met elkaar gemeen?
  • En wat hebben de pagina’s die haast niet scoren met elkaar gemeen? Hoe linken ze naar elkaar door?

Noteer sterke en zwakke punten. Kijk naar de pagina’s zoals een bezoeker dat doet. Je zal al veel laaghangend fruit vinden. Door kleine problemen of foutjes meteen aan te pakken verbeter je direct de ervaring van de bezoeker en de SEO-prestaties.

3. Duik in de cijfers

Dan is het tijd om de cijfers erbij te pakken. Vraag of je toegang kunt krijgen tot Google Analytics of Google Search Console. Hiermee zie je al snel welke pagina’s veel organisch zoekverkeer krijgen en welke niet. Bovendien zie je in Google Search Console eenvoudig terug op welke zoektermen de website goed scoort.

Rangschik de pagina’s die je hebt bekeken en zet bij elke pagina:

  • De intentie (kopen, informeren, anders);
  • Het belangrijkste zoekwoord;
  • De bezoekersaantallen.

Nu heb je een mooi overzicht van welke pagina op welk zoekwoord scoort, en welke pagina’s nog onvoldoende bezoek krijgen. Ook eventuele kannibalisatie, waarbij onbedoeld de ene pagina het SEO-verkeer van de andere opslokt, komt zo boven water. Selecteer de pagina’s die de absolute winnaars zouden moeten zijn qua verkeer op je website. Focus je voornamelijk op deze pagina’s en review ze op de volgende punten:

  • Technisch. Laadt de pagina snel? Gaat scrollen soepel? Zijn er geen zware afbeeldingen die de laadtijd verstoren?
  • Gebruiksvriendelijkheid. Oogt de pagina goed? Hoe is de leesbaarheid?
  • Indexeerbaarheid. Wordt de pagina wel geïndexeerd door Google? Check dat in Search Console. Als het niet zo is, zoek dan uit waarom.
  • Gedrag op de pagina. Kijk in Google Analytics wat bezoekers op de pagina doen. Hoe lang blijven ze?
  • Wat is hun vervolgpagina? Waar klikken ze op? Doen ze wat je wilt (bijvoorbeeld bestellen)?
  • Prestatie ten opzichte van de concurrent. Typ het zoekwoord in waarop de pagina scoort. Vergelijk jouw pagina met die van concurrenten die vergelijkbaar of beter scoren. Wat doen zij goed? Kun je dat ook gebruiken?

9 handige, gratis tools voor je SEO-scan

Zoals eerder genoemd, zijn Google Analytics en Google Search Console onmisbaar bij een SEO-scan. We hebben goede, gratis tools voor je op een rijtje gezet.

  1. Google Analytics: deze bekendste webstatistiekentool is onmisbaar voor onderzoek naar gebruikersgedrag op de website. In veel gevallen is de gratis versie meer dan voldoende om de belangrijkste inzichten te krijgen.
  2. Google Search Console: ook onmisbaar. Hiermee kun je zien welke pagina’s op welke zoekwoorden scoren, welke pagina’s wel en niet geïndexeerd worden en wat trends zijn.
  3. Google Chrome Lighthouse: check websites gemakkelijk op snelheid, SEO-prestaties en andere mogelijke verbeteringen. Via een plugin voor Chrome is deze tool helemaal gemakkelijk te gebruiken.
  4. Pagespeed Insights: bekijk de technische prestaties van webpagina’s op zowel mobiel als desktop.
  5. Uber Suggest: handige tool voor onder andere zoekvolume en zoekwoordsuggesties.
  6. Broken Link Checker: hiermee vind je snel dode links op de website.
  7. Google Trends: alweer een handige Google-tool. Dit keer om trends te onderzoeken en zoekwoordsuggesties te vinden.
  8. Ahrefs: een betaalde tool, maar met handige gratis opties zoals keyword generator.
  9. Mozbar: een SEO-plugin voor Chrome. Je ziet daarmee op een pagina direct interessante SEO-informatie en scores. Hoewel er ook een vrij dure betaalde variant is, is de plugin voor Chrome gratis.

En nu: optimaliseren

Klaar met de scan? Giet ‘m dan in een rapport. Zo presenteer je de bevindingen en aanbevelingen in een compact document. Dat kan handig zijn om anderen te overtuigen van je ideeën voor optimalisatie.

Veel optimalisaties kun je waarschijnlijk zonder al te veel overtuiging gewoon doen. Denk aan intern linken, content herschrijven of opmaak verbeteren. Zorg dat je de huidige prestaties inzichtelijk hebt. Die kun je dan vergelijken met de scores na jouw SEO-optimalisaties. Let op: SEO-prestaties verbeteren niet binnen een dag. Het kan enkele weken of maanden duren voordat de wijzigingen hun vruchten afwerpen.

Blijf regelmatig SEO-scans uitvoeren en doe ze zo uitgebreid als je zelf wilt. Met een korte SEO-scan kan je al binnen een uurtje klaar zijn. Door dit regelmatig te doen, weet je zeker dat de website goed blijft presteren. Hulp nodig? Onze contentspecialisten hebben veel ervaring met SEO-scans en optimalisaties.