Wat is wat in contentstrategieland – part II

En voilà, de tweede batch met moeilijke termen uit de wond’re wereld van contentstrategie staat bij dezen online.

Content modelling

Dit gaat niet over de catwalk, maar over het opdelen van je content in kleine brokken. Waarom zou je dat doen? Heel eenvoudig: content modelling is een basisvoorwaarde om ‘intelligente’ content te maken. Intelligente content is gestructureerd en gecategoriseerd en daarmee makkelijk te vinden, herbruikbaar en aanpasbaar.

Structureren is de kunst van het content modelleren. Hierbij benoem je alle logische blokken (of: velden) die een bepaalde contentsoort heeft. Daarnaast beschrijf je per blok of het verplicht is, hoeveel velden van dit blok er mogen zijn, welk datatype het is (zoals rich text, getal en datum, of meer complexe, samengestelde datatypen), en je geeft indien mogelijk een voorbeeld per blok. Ook kun je aangeven welke zaken automated content zijn (afkomstig uit andere applicaties), user generated (door je gebruikers gemaakt) en managed (door de webredactie onderhouden).

Een nieuwsbericht bestaat bijvoorbeeld uit onder andere een kop en een publicatiedatum. Deze 2 blokken kun je als volgt definiëren:

Veldnaam Verplicht? Aantal Datatype Soort Voorbeeld
Kop J 1 platte tekst managed Oranje kwalificeert zich opnieuw niet voor een groot eindtoernooi
Publicatie-datum J 1 datum automated 15 november 2017

Doordat de velden los zijn benoemd, kun je nu met het cms eenvoudig een overzichtspagina publiceren met de koppen van alle nieuwsberichten die de afgelopen week zijn gepubliceerd, gesorteerd op datum.

Bijkomend voordeel van het modelleren van content is dat ook duidelijk wordt welke velden het cms moet bevatten.

Content ROI

Allemaal leuk en aardig, die content, maar het maken en onderhouden van ervan kost handenvol geld. Denk alleen al aan de gages van de tekstschrijver, fotograaf, illustrator en videomaker. En natuurlijk aan die van de contentinvoerder. Daar kun je de kosten bij optellen die je intern maakt om contentproducties in goede banen te leiden én om content te onderhouden.

Logisch dus dat organisaties zich afvragen wat die content hen daadwerkelijk oplevert: de zogeheten return on investment. Als je een euro in content investeert, hoeveel euro krijg je daar dan voor terug?

Het beantwoorden van deze vraag is vaak niet eenvoudig. In hoeverre dragen die prachtige (en dus kostbare) casebeschrijvingen bij aan je omzet? Hoe kun je dat in getallen uitdrukken? Maar dat een puzzel moeilijk is, betekent niet dat het niet loont om ‘m te proberen op te lossen

Content repurposing

Als je asperges klaarmaakt, kun je van de schillen soep trekken. Van een geslachte koe kun je niet alleen biefstukken bakken, maar ook de tong prepareren. En de darmen gebruik je om worsten te maken. Zou het niet mooi zijn als je iets soortgelijks met content kunt doen?

Okay, de metafoor gaat niet helemaal op, maar wat je met content repurposing doet, is iets wat je eerder hebt gemaakt, hergebruiken. Dat kun je op 2 manieren doen (al dan niet in combinatie met elkaar):

  1. Je verandert de vorm van de content (je maakt een infographic met de informatie uit je whitepaper).
  2. Je verandert de doelgroep van de content (je maakt met de informatie uit een uitgebreid interview met de CEO van je organisatie een serie tweets gericht op het aantrekken van young potentials op de arbeidsmarkt).

Contentinventarisatie

Welke content heb je eigenlijk? Als je een verbeterslag wil doen en/of een migratie voorbereidt, ontkom je er niet aan om uitgebreid stil te staan bij je bestaande content. Wat neem je mee? Wat moet je aanpassen, zodat het alsnog mee kan? En wat laat je achter op je oude site of intranet? Want zo’n overstap is natuurlijk een uitgelezen kans om zo veel mogelijk verouderde/nutteloze/niet-gebruikte content te lozen

Om erachter te komen welke content er allemaal is, kun je gebruikmaken van een tool zoals Screaming Frog. Hiermee wordt direct zichtbaar welke pagina’s er allemaal zijn – en dus welke content er allemaal is. Het alternatief is om alle pagina’s af te lopen en zelf in een Excel te plakken, eventueel met een korte omschrijving van de inhoud. Waar je ook nog mee te maken kunt hebben, zijn video’s, afbeeldingen en audiobestanden. Het kan interessant zijn om deze ook mee te nemen in de inventarisatie en daaropvolgende audit.

Contentaudit

Na de inventarisatie is de volgende stap de waarde van elke pagina bepalen. Hiervoor stel je eerst criteria op aan de hand waarvan je de beoordeling doet. Een goed startpunt is om te kijken naar je statistieken: als pagina’s de afgelopen periode niet of nauwelijks geraadpleegd zijn, kun je ze waarschijnlijk zonder probleem bij het oud papier zetten. Kijk ook wanneer de pagina voor het laatst gereviewed is en of de pagina überhaupt een eigenaar heeft. Dit zijn de makkelijke criteria. Het echte werk begint wanneer je de resterende pagina’s gaat beoordelen op criteria als relevantie voor bezoeker en organisatie, vindbaarheid, opmaak, schrijfstijl, etc.

Wat goed werkt in de praktijk, is om een cijfersysteem te gebruiken, dat je baseert op verwachte minuten werk. Een dergelijk systeem kan er als volgt uitzien:

  • 0 punten: kan zo gemigreerd worden
  • 15 punten: moet een beetje herschreven worden
  • 60 punten: moet behoorlijk aangepast worden
  • 120 punten: moet overnieuw gedaan worden

Als je in totaal bijvoorbeeld 1.800 punten hebt als resultaat van je audit, zou je 1.800/60 = 30 manuur nodig hebben voor het herschrijven van alle content voor je site.

Met je inventarisatie en audit in de hand kun je al het contentwerk dat bij een migratie komt kijken, in gaan plannen en vervolgens uitvoeren.

Dit was deel 2

Samen met de eerste 5 uit deel 1 heb je nu 10 contentstrategiebegrippen paraat. Daarmee kun je je zeker staande houden tijdens vrijmibodiscussies bij je opdrachtgever!

Door: Joep van Loon

Gepubliceerd: 05-2016