Waarom een contentstrategie en contentkalender hand in hand gaan

Na lang zwoegen staat je vernieuwde contentstrategie. De doelgroep is aangescherpt, de contentthema’s zijn gekozen en je hebt een helder doel voor ogen. Dat klinkt als het recept voor succesvolle content. Maar heb je ook nagedacht over de doorvertaling naar de praktijk? De kans is groot dat je al snel last krijgt van onsamenhangende content en een stilstand in resultaten. Daarom is een contentkalender een onmisbaar onderdeel van je contentstrategie.

Een contentstrategie als basis

Om jouw contentdoelen te behalen is een uitgekiende contentstrategie essentieel. Hierin bepaal je de doelen, de doelgroep, de onderwerpen en de kanalen. Deze elementen vormen de basis voor het succes van je content. Maar ook je contentkalender verwerk je in je contentstrategie. Met een contentkalender zorg je namelijk voor één lijn.

De voordelen van een contentkalender

Plaats je de content alleen wanneer het jou uitkomt? Dan haal je misschien niet het meeste uit je content. Als je wilt dat de content goed presteert, tellen naast de inhoud ook het moment, de boodschap en het kanaal. Deze moeten aansluiten bij de wensen van de doelgroep. Met een contentkalender krijg je:

 • Een helder overzicht van alle content;
 • Consistentie in de publicatie;
 • De kans om vooruit te plannen en werken;
 • Een sterkere samenwerking met je team.

Aan de slag met een contentkalender

Een contentkalender is dus de praktische doorvertaling van je contentstrategie. Hierin bepaal je waar en wanneer je welke content plaatst. De kanalen en momenten kies je op basis van onderzoek. Zo analyseer je op welke kanalen je doelgroep actief is en op welke tijdstippen de meeste interactie plaatsvindt. Denk bij het maken van een contentkalender aan de volgende 3 punten.

1.De tool
Het is belangrijk dat je kiest voor een werkbare contentkalender. Een contentkalender maak je gemakkelijk in Excel of Google Spreadsheet met kleurcodering, kolommen en tabbladen. Online vind je tientallen templates waarmee je binnen een mum van tijd een overzichtelijke kalender hebt.

Heb je een groot team? Dan is een online tool zoals Asana, Monday of Trello handiger. Daarin wissel je bijvoorbeeld van een weekoverzicht naar een maandoverzicht en wijs je taken toe aan collega’s. Maar hier betaal je vaak wel voor. Het ligt er dus maar net aan wat past bij jou en jouw bedrijf.

2. De inhoud van de kalender
Je kunt van alles in een contentkalender zetten, maar hoe meer je toevoegt, hoe meer tijd je kwijt bent aan het onderhouden van de kalender. Een aantal onderdelen zijn essentieel als je op meerdere kanalen content plaatst. Dit zijn bijvoorbeeld:

 • Datum en het tijdstip van publicatie;
 • Contentthema;
 • Kanalen;
 • Format;
 • Inhoud;
 • Eigenaar;
 • Status.

Heb je veel content? Kies voor een maandelijks of wekelijks overzicht. Heb je een paar publicaties per maand? Maak dan bijvoorbeeld een kwartaalkalender.

3. De samenwerking
Een goed begin is het halve werk. In een contentstrategie verwerk je daarom naast een contentkalender ook de samenwerking. Het is handig als er iemand eindverantwoordelijk is voor de kalender en de strategie. Daarnaast wil je ook weten wie van tevoren de content maakt en wie de content plaatst. Als de rollen duidelijk zijn, plan je bijvoorbeeld een wekelijkse vergadering in met alle betrokkenen om de voortgang te bespreken. De resultaten van een maand of kwartaal bespreek je tijdens een evaluatiemoment. Zo schaaf je de strategie bij voor de volgende periode.

Succesvolle content

Een goede contentstrategie, een overzichtelijke contentkalender en een vastgestelde werkwijze dragen bij aan succesvolle content. Zo denk je namelijk niet alleen na over de inhoud en de vorm, maar ook over het moment en de samenwerking. Vergeet niet: content verandert. Een langetermijnplanning is praktisch, maar controleer regelmatig of de content nog aansluit bij de wensen van de doelgroep. Probeer en leer!