Waarom creatieve contentspecialisten cruciaal zijn voor je contentmarketingstrategie

Steeds meer organisaties omarmen contentmarketing. Maar waar moet die content die je vermarkt eigenlijk aan voldoen? En waarmee staat of valt de uitvoering van je strategie?

Mindset

“Contentmarketing is het nieuwe SEO.” “Reclame is uit, contentmarketing is in.” “Contentmarketing: oude wijn in nieuwe vaten.” We hebben dit soort uitspraken de laatste jaren allemaal wel eens voorbij horen komen.

Zoveel marketinggoeroes, zoveel definities. Zoveel organisaties, zoveel invullingen van contentmarketing.

Ik hou het bij:

  • contentmarketing is het publiceren van waardevolle en relevante content
  • via alle kanalen die een bedrijf tot zijn beschikking heeft
  • om van bestaande klanten betrokken klanten te maken.

Het is content waar je als klant wijzer van wordt. Inhoudelijk verbonden met de producten of diensten die je levert, zonder dat je ze direct probeert te slijten.
Dit laatste is essentieel en vereist een andere mindset dan bij traditionele (direct)marketing.

Plat versus verdieping

Traditionele marketing is doorgaans vrij plat: een product of dienst wordt direct aan de man gebracht. Een cocktail van usp’s, weggevertjes en call-to-actions lijkt in online campagnes het beproefde recept.

Bij contentmarketing zoek je het veel meer in de verdieping. Met de centrale vraag: heeft deze klant (dus niet alle klanten op één hoop geveegd) wat aan content A of B via kanaal X of Y?

Waar bedrijven via branding het perspectief op een merk weten te beïnvloeden, daar kun je met contentmarketing een stap verder gaan: betrokkenheid creëren.

Lukt dit, dan is de loyale klant een feit.

Lange adem

Loyale klanten creëer je door vanuit de klant te denken. Een strategie die vraagt om een journalistieke benadering. Waarbij je klanten eerder beschouwt als publiek en je jezelf vragen stelt als:

  • Wat boeit en beweegt ze?
  • Waar willen ze meer over weten?
  • Welk consistent verhaal vertellen we?

En dus niet: wat zullen we onze klanten nu weer eens in de maag splitsen?

Zonder vertrouwen in je gekozen strategie is contentmarketing gedoemd te mislukken. Het kan namelijk best even duren voordat je als bedrijf een substantieel publiek hebt opgebouwd dat geïnteresseerd is, zich betrokken voelt en uiteindelijk voor meer sales zorgt.

Een lange adem is dus vereist.

Dit staat er op het spel

Je contentmarketingstrategie staat of valt bij het bedenken én maken van onweerstaanbare content. Vorm en inhoud moeten een klant positief weten te verrassen.

Even terug naar de ‘platte’ marketing…

Op bijvoorbeeld een landingspagina die volgt na een klik op een duurbetaalde Google-advertentie zet de copywriter de bezoeker met de juiste woorden aan tot het gewenste handelen. De beeldredacteur helpt een handje met effectief beeld en eventueel trekt de videoredacteur met een kort how to-filmpje de laatste twijfelaars over de streep.

Alles draait om overtuiging. Dan pas koopt een bezoeker je product, meldt zich aan, schrijft zich in, stort geld, kiest voor een dienst, enzovoorts.

Conversie in klinkende munt is daarbij het credo.

Bij contentmarketing gaat het niet zozeer om de handeling, maar om de houding van klanten. Je wilt immers betrokken klanten. Als creatieve contentspecialist – van copy tot (bewegend) beeld – ben je direct verantwoordelijk voor het positief beïnvloeden ervan.

Iemands houding verandert niet van de een op de andere dag. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Aan creatieve contentspecialisten de schone taak hierin niet te verzaken.

De loyaliteit van de klant staat op het spel.

Gepubliceerd: 09-2017