Waardevolle content? Help het brein!

Ons brein is zo fascinerend. Als je meer weet over hoe het brein werkt, dan kun je beter communiceren. Wist je dat het vooral onze herinneringen zijn die ons gedrag sturen? Neurowetenschapper Carmen Simon vertelde er briljant over tijdens Congres Contentmarketing & Webredactie van Entopic.

Onze ervaringen bepalen hoe we met een situatie omgaan. Als je als kind een keer gebeten bent door een hond, dan hou je de volgende keer afstand. Herinneringen zitten in ons hoofd en bepalen vervolgens wat ons lijf doet. Of zoals Carmen zegt: “Memories psychially move the world.” Als je wil dat mensen zich jouw boodschap herinneren, zorg dan dat je tot het geheugen doordringt.

Carmen Simon Congres Contentmarketing & Webredactie 2019.

Make memory your mission

Het meeste dat we zien vergeten we weer snel. Veel boodschappen die voorbij komen raken ons niet. Carmen: “We can create content that puts the brain to sleep. Maybe you think your content isn’t boring, but brainwaves don’t lie!” Hoe zorg je ervoor dat jouw content wel onthouden wordt? Hiervoor geeft de neurowetenschapper 4 tips.

1. Hoe trek je de aandacht?

Door een vraag te stellen stuur je mensen naar hun gedachten. Zo leg je de focus op je onderwerp. Het is belangrijk dat je de informatie makkelijk vindbaar en begrijpelijk maakt voor het brein. Help dus om orde te scheppen in de chaos. Als iets niet duidelijk of logisch is, dan haakt je brein af.

Ook is het brein altijd op zoek naar een beloning. Want dan komt het feel good-stofje dopamine vrij. Dus zorg dat die beloning duidelijk en sterk genoeg is. Die beloning trekt de aandacht. Games zijn daar bijvoorbeeld goed in. Maar een vraag goed beantwoorden of iets nieuws leren, zijn ook goede beloningen.

2. Hoe hou je de aandacht vast?

Is jouw aandachtsspanne korter dan die van een goudvis? Vergeet het, onzin! Denk maar eens aan die binge-sessie op Netflix. We hebben aandacht genoeg, als we het maar de moeite waard vinden. Carmen: “Attention span is not our worry, memory span is our worry. Our brain needs memorable content.”

Hoe bouw je aan de herinnering? Door je te richten op dingen die al in de herinneringen van mensen aanwezig zijn. Dus aansluiten bij het dagelijks leven van mensen en weten waar zij gevoelig voor zijn. Daar is kennis en inlevingsvermogen voor nodig. Een organisatie die alleen over zichzelf vertelt, komt over als een spammer. Mensen vertellen wat ze moeten doen, werkt niet. Maak verhalen waarin mensen zelf vertellen over hun leven en keuzes, zo worden ze een inspirerend voorbeeld.

3. Van abstract naar concreet

Veel boodschappen en verhalen zijn abstract en onpersoonlijk. Mensen krijgen er geen gevoel bij. Als je in abstracte termen praat, dan moet het brein keihard werken om zich er iets bij voor te stellen. En dat wil het brein niet, want die wil zijn energie niet verspillen. Als je schrijft, gebruik dan beeldende taal en metaforen. Woorden die het brein helpen om plaatjes voor zich te zien.

Daarnaast is een mens voor 60 tot 70% visueel ingesteld. Als je een tekst hebt en een afbeelding, dan zal het brein eerst naar de afbeelding kijken. Dat is sneller en kost veel minder moeite dan een tekst lezen. Als een afbeelding duidelijk is, dan weet het brein direct waar het over gaat. Maar hou het simpel en kies 1 duidelijke focus. Onduidelijk of slecht leesbaar? Dan haken mensen af.

4. Zorg dat mensen jou herinneren

Deel geen content die lijkt op content van anderen. Dan herinneren mensen zich misschien wel het verhaal, maar niet dat jij de bron was. Of erger, mensen denken dat jouw verhaal van de concurrent is waardoor die profiteert van je inspanningen. Gemiste kans!

Emotie helpt mensen om zich een verhaal te herinneren. Wil je mensen raken? Deel dan persoonlijke en menselijke verhalen. Laat ook dilemma’s zien, dat maakt een verhaal geloofwaardig. Zo’n verhaal zorgt voor herkenning, je kan empathie voelen of bewondering. En het kan je laten nadenken over je eigen situatie.

Emoties maken ons menselijk. Denk aan blijdschap, trots, ontroering of verontwaardiging. Als je met jouw verhaal dit soort emoties kan ontlokken, dan krijg je de aandacht. Het gaat niet om wat jij als organisatie te bieden hebt, maar waar je doelgroep mee bezig is. Kijk dus naar hun drijfveren, doelen, angsten en behoeften. Als jij je daarin verdiept en daarover schrijft, dan geef je antwoorden en oplossingen die mensen willen lezen omdat het relevant is. Verhalen die niet relevant zijn missen hun doel. Wil je raak schieten met content? Raak de gevoelige snaar.

Door: Judy Gerritsen

Published: 11-2019