Voice search: 4 tips voor het optimaliseren van je content

“Hey Google, hoe is het weer in Amsterdam?”. Een mooi voorbeeld van voice search. Gesproken zoekopdrachten worden steeds populairder en zijn al mogelijk via desktops, smartphones en slimme luidsprekers zoals Google Home en Alexa. De manier waarop we vragen stellen is anders dan wanneer we zoekopdrachten typen. Hoe speel je hier het beste op in met je online content? We geven je 4 tips.

Tip 1: schrijf zoals je praat

Schrijven zoals je praat klinkt misschien vreemd, want dit leidt niet per se tot goede artikelen. Het is dan ook iets genuanceerder: blijf vooral waardevolle stukken schrijven die makkelijk lezen, maar ga natuurlijke zinnen niet uit de weg.

In tegenstelling tot op een beeldscherm wordt jouw tekst namelijk gevonden en voorgelezen door een assistent. En niet elke geschreven tekst komt even natuurlijk uit de mond als dat het er op een scherm uitziet. Schrijf je tekst voor voice search dus zo conversationeel mogelijk, alsof je een gesprek voert.

Tip 2: herhaal de vraag

Een belangrijk verschil met een getypte zoekopdracht is dat je met voice search eigenlijk in gesprek bent, in plaats van eenzijdig te typen. Stel je wilt weten welke ingrediënten je voor een appeltaart nodig hebt, dan typ je in Google bijvoorbeeld ‘ingrediënten appeltaart’. Maar wanneer je het aan Google Home vraagt, zal het meer conversationeel zijn zoals: “Hey Google, welke ingrediënten heb ik nodig om een appeltaart te bakken?”. De intentie is hetzelfde, de manier waarop je zoekt is toch anders.

De zoekfocus verschuift dus van korte losse trefwoorden naar langere- of zelfs hele zinnen. Optimaliseer je content voor voice search door de exacte vraagstelling over te nemen. Het liefst in een aantal verschillende varianten. Bedenk dus goed welke vraag je met je artikel beantwoordt.

Tip 3: optimaliseer op locatie

Er wordt bij spraakopdrachten steeds vaker gezocht op locatie. En daar heeft Google van geleerd. Vraag bijvoorbeeld wat de openingstijden van de Jumbo zijn, en voice search geeft je het antwoord voor de dichtstbijzijnde Jumbo supermarkt. Om dat te kunnen doen, moet Google dus goed weten waar die supermarkt precies is.

Niet elke tekst leent zich hier natuurlijk voor, maar als het doel van je artikel enigszins een locatie omvat, zorg dan dat dit heel duidelijk is. Voor horeca of winkels is dat bijvoorbeeld heel belangrijk. “Hey Google, waar kan ik de beste koffie van Rotterdam drinken?”, zou zomaar een vraag kunnen zijn die gebruikers van voice search stellen. Zorg dan dus dat je Rotterdam goed benoemt en benadrukt in je tekst.

Tip 4: zorg dat de website klaar is voor voice search

Dit is meer een algemene tip. Zorg dat de website zo goed mogelijk geoptimaliseerd is voor Google door onder andere:

  • De site snel en soepel te laten laden. Beperk het aantal externe toepassingen zoals sociale media feeds, gebruik geen zware afbeeldingen en verwijder zoveel mogelijk andere vertragende factoren.
  • Gebruiksvriendelijk te zijn op elk scherm. Je content moet goed leesbaar zijn op mobiel, tablet en desktop. Zorg dat de tekst-beeldverhouding klopt en dat je structuur aanbrengt in je teksten door alinea’s en koppen (H1, H2, H3 enzovoort).
  • Waardevolle, relevante content te tonen. Geef antwoord op de vraag, zorg dat je content up-to-date en uniek is en blijf weg van onnodige tekst. Hoe waardevoller de content is, hoe groter de kans dat Google dit ook zo beoordeelt.

Aan de slag met voice search optimalisatie

Door je aan de SEO-basisregels te houden en écht unieke en waardevolle content te schrijven, heb je al een belangrijke basis gelegd voor een goed resultaat; of het nu om getypte of gesproken zoekopdrachten gaat. Maar wanneer ga je nu aan de slag met het specifiek optimaliseren voor voice search?

Het antwoord is heel simpel: wanneer je artikelen schrijft die een duidelijk antwoord op een vraag geven, of die om een locatie draaien. Door deze content te optimaliseren vergroot je de kans op meer organisch bezoek. Hulp nodig bij het schrijven en optimaliseren van je online content? Onze contentspecialisten helpen je graag.