Van content tot coördinatie: dit is de werkdag van een contentmanager

Ben je benieuwd naar de werkdag van een contentmanager? Henrik Schulze werkt al meer dan 2 jaar bij Entopic. Voor verschillende A-merken coördineert hij projecten en contentmigraties. Ook adviseert hij klanten hoe hun content beter kan presteren. Wat dat precies inhoudt? Henrik neemt je mee naar zijn thuiswerkplek in Utrecht.

Hoe start jij je dag?

“Mijn wekker zet ik vaak op hetzelfde tijdstip, of ik nu wel of niet naar kantoor of klanten ga. Vandaag werk ik vanuit huis. Als ik achter mijn laptop kruip check ik eerst mijn e-mail. Daarna begint de stand-up. Tijdens de stand-up bespreek ik met het contentteam de sprintplanning en bepalen we welke taken we vandaag oppakken.”

“Soms heb ik hierna nog een ander overleg. Naast contentmanager vervul ik namelijk ook de rol van projectcoördinator. Dit betekent dat ik de voortgang van een aantal projecten bewaak. Na het bijpraten is het tijd voor actie.”

Welke taken pak je op?

“Bij Entopic werken we met het ticketsysteem Jira. Hierin komen alle verzoeken van klanten binnen. Momenteel werk ik bijvoorbeeld voor Transavia en Heineken. Als contentmanager pak ik de praktische en technische verzoeken rondom content op, zoals het bouwen van nieuwe pagina’s of het bewerken van afbeeldingen voor een homepage.”

Met welk project ben je momenteel bezig?

“Op dit moment werk ik met een team van contentmanagers, contentspecialisten en developers aan een contentmigratie. Dit betekent dat we de content uit het CMS overzetten van de oude naar de nieuwe website. Samen doorlopen we dit proces stap voor stap. Bij een migratie kijk je namelijk naar de voor- en achterkant van een website. Zo bepalen we de workflows in het CMS, maar optimaliseren we ook de gebruiksvriendelijkheid van elke pagina.”

Hoe bepaal je welke content je optimaliseert?

“Met behulp van webanalyse tools achterhalen we de pagina’s waarop bezoekers vastlopen of welke content slecht gelezen wordt. Op basis van deze data, maar ook aan de hand van best practices, delen we de pagina’s vervolgens opnieuw in.”

Waar let je nog meer op?

“Als contentmanager let ik dus op het totaalplaatje. Ik vul de metadata en alt-teksten in en zorg ervoor dat afbeeldingen niet groter zijn dan 200 kb. Dit is belangrijk voor de vindbaarheid van de content in Google. Aan de voorkant van de website controleer ik onder andere de call to actions en de leesbaarheid van de tekst. Dit draagt allemaal bij aan hoe de content presteert.”

Wat zijn jouw pauzemomenten op een dag?

“Aan het begin van de pandemie at ik terwijl ik aan het werk was. Nu doe ik dat niet meer. Ik klap mijn laptop dicht en neem bewust een pauze. Als de sportscholen open zijn, ga ik tussendoor trainen of anders maak ik een grote wandeling. Als ik thuis werk, zoals vandaag, videobel ik tussendoor even met collega’s om bij te praten. Daarna zit ik weer vol energie om aan de slag te gaan.”

Hoe sluit jij je werkdag af?

“Als contentmanager is het belangrijk dat je flexibel bent, er komt vaak een klus tussendoor. Een dag loopt nooit zoals ik voor ogen had. Dat maakt mijn baan leuk, afwisselend en uitdagend. Daarom werk ik niet met to-do-lijstjes, maar met een prioriteitenlijst. Aan het einde van de dag sluit ik mijn tickets, zodat ik geen half werk laat liggen, en stop ik mijn laptop in de la. Op vrijdag ben ik vaak op kantoor, dan drink ik nog een biertje om het weekend in te luiden.”