Van communicatie naar content

Lana Pattiapon had een berg aan werkervaring als communicatiemedewerker, maar wilde aan de slag met online content. Nu werkt ze als contentspecialist bij Entopic. We kijken terug op het begin van haar carrière en volgen haar stappen van contentmanagement naar contentcreatie.

Lana Pattiapon

Start als communicatiemedewerker

“Mijn eerste echte baan was als communicatiemedewerker bij het ROC Mondriaan in Den Haag. Ik heb Communicatiewetenschappen gestudeerd, dus deze rol sloot haarfijn aan. Ik wilde namelijk met mijn opgedane kennis praktijkervaring opdoen. Zo organiseerde ik voorlichtingsavonden, maakte ik opleidingsgidsen en begeleidde ik fotoshoots. Een baan met veel afwisseling, maar na 3 jaar was het tijd voor een nieuwe uitdaging.”

Interesse in online content

“De daaropvolgende jaren werkte ik bij verschillende organisaties als communicatiemedewerker. Maar ik merkte dat mijn interesse steeds meer uitging naar online content. Websites, nieuwsbrieven en social media kanalen: ik wilde daarmee aan de slag. Bij mijn toenmalige werkgever was daar geen tijd voor. En dus besloot ik op zoek te gaan naar een nieuwe baan.”

Ontmoeting op het congres

“Ik maakte voor het eerst kennis met Entopic op een van de congressen. Tijdens het netwerken raakte ik aan de praat met Rose Brand-May. Ik vertelde haar dat ik interesse had in content en graag de switch wilde maken van communicatie naar contentmanagement. Vanaf dat moment ging het balletje rollen. Niet veel later belde Entopic op voor een eerste klus: een contentmigratie bij de gemeente Den Haag. Dat was in april 2017.”

Sterke klik met Entopic

“Vanaf de allereerste ontmoeting met Entopic voelde ik een sterke klik met de mensen en het bedrijf. De communicatie was persoonlijk en ik had het gevoel alsof ik in een warm bad was beland. Voor mij was een contentbureau een logische vervolgstap: ik wilde mijn kennis verbreden naar online content en bij een bureau werk je voor verschillende opdrachtgevers.”

Het effect van content

“Ik startte bij Entopic als contentmanager. Mijn eerste klussen waren voornamelijk contentmigraties. Wat ik leuk vind aan contentmanagement? Het inrichten van nieuwe pagina’s, proactief met klanten meedenken en verwachtingen overtreffen. Zo adviseerde ik klanten hoe we de content beter konden presenteren. Bij Holland Casino merkten we met een nieuwe pagina gelijk het effect: het leverde meer bezoekers én leads op.”

Van contentmanager naar contentspecialist

“Met de komst van het nieuwe functiehuis bij Entopic kreeg ik de kans om aan te geven waar ik heen wilde in mijn loopbaan. Ik neigde naar de functie van contentspecialist. In die rol kon ik me weer focussen op schrijven, maar dit keer met ervaring in contentmanagement. Die mogelijkheid kreeg ik. Ik werk nu als contentspecialist voor T-Mobile. Daar werken we met persona’s voor verschillende doelgroepen. Zo schrijf ik content waar mensen echt wat aan hebben.”

Vanuit huis werken

“Toen ik begon in mijn nieuwe rol als contentspecialist moesten we plotsklaps vanuit huis werken. Dat was een uitdaging. Ik was niet op de hoogte van de materie, maar moest van de soms ingewikkelde onderwerpen begrijpelijke en aansprekende content maken. Hierdoor leerde ik om hulp te vragen als ik ergens niet meer uitkwam en de juiste mensen op tijd aan te haken.”

Content voor de overheid

“In de toekomst lijkt het mij geweldig om voor de overheid te schrijven. Dit heb ik ook met het team van Entopic besproken. Daarom heb ik de training overheidscommunicatie gevolgd. Een klus bij de overheid spreekt mij aan omdat je een bijdrage levert aan de samenleving. Maar ik zie ook veel mogelijkheden en andere kansen nu Entopic iO gaat versterken.”

Tips voor contentspecialisten

“Blijf je ontwikkelen als contentspecialist. Volg webinars, online congressen of workshops en grijp elke kans aan om content te maken. Of het nu gaat om nieuwsbrieven, e-books of social media: elke contentvorm is anders en daar leer je weer van.”