Terugblik: onze webinar-serie Contentmarketing en Webredactie 2020

Afgelopen week vond onze webinar-serie Contentmarketing en Webredactie plaats. Een webinarweek vol interessante, verrassende en leerzame sessies. Heb je niet alle webinars kunnen volgen? Geen probleem. Wij praten je bij.

Checklist voor een succesvolle contentmigratie

We openden de week met een thema dat super relevant is voor veel contentspecialisten: wat komt er allemaal kijken bij een succesvolle contentmigratie? Lennaert Stuij vertelde erover en vatte zijn webinar mooi samen in onderstaand schema.

Hoe trek je wereldwijd je corporate websites gelijk?

Die vraag beantwoordde Samuel Driessen van Teva Pharmaceuticals. Teva werkte met een wereldwijd team en lokale teams in verschillende landen. Er was geen website strategie, en de merkidentiteit was nog niet zo belangrijk. Het resultaat: elk land had een eigen website die nauwelijks te herkennen was als onderdeel van Teva.

Maar de grootste uitdaging lag in de communicatie. Veel lokale teams hadden namelijk geen vertrouwen in het wereldwijde team. Aan die relatie werken, had dus prioriteit. Dat deed het wereldwijde team vooral door beloftes na te komen en te blijven checken wat de lokale teams nodig hadden. Zo is er uiteindelijk een wereldwijde basis opgezet voor websites en andere tools. Daar kunnen de lokale teams mee aan de slag en eventueel aanpassen naar lokale behoeftes. Ook nam het wereldwijde team waar nodig werk over van de lokale teams.

Uiteindelijk is het gelukt om een goede relatie op te bouwen. En na 2 jaar hard werken zijn alle Teva-websites volgens de merkidentiteit. Tip van Samuel: blijf je lokale teams ook na livegang van hun site helpen.

Een contentjourney op funda: van click tot hypotheek

ABN AMRO wilde branded content plaatsen op huizenplatform funda omdat de bank specialist is op het gebied van hypotheken. Maar hoe zet je een branded content journey op? Jeroen de Liefde van ABN AMRO vertelde er alles over tijdens zijn webinar.

Zo vertelde hij dat je begint met het bepalen van je doelgroep en de onderwerpen. En je kijkt waar je doelgroep in de funnel zit. Vervolgens bepaal je dan doelstellingen. Zorg ervoor dat alle stappen in het opvolgproces uitgewerkt zijn. Wat doe je bijvoorbeeld als iemand op funda op de ABN AMRO-advertentie klikt? Wat Jeroen vooral wilde meegeven: meten, meten, meten! Daar leer je van wat werkt en wat anders kan.

Het volgende woord: de bedrieglijke slimheid van GPT-3

Antal van den Bosch, directeur van het KNAW Meertens Instituut, nam ons mee in de wonderlijke wereld van GPT-3. GPT-3 is een vorm van Artifical Intelligence (AI) die bijvoorbeeld antwoorden op vragen maakt en een artikel schrijft. Hoe dat werkt? GPT-3 haalt alles uit een enorme database vol bestaande teksten, denk bijvoorbeeld aan Wikipedia. En wordt met al deze teksten dus heel goed getraind. GPT-3 kan bijna alle input verwerken tot de output die jij nodig hebt.

Antal noemt in zijn webinar Zipf’s Law: een wet waarmee je woorden voorspelt op basis van een totaal aantal woorden. Je kunt GPT-3 trainen om het volgende woord te voorspellen en uiteindelijk komt daar dan een tekst uit. GPT-3 kan ook vertalen, grammaticale fouten aanpassen en herkent zelfs emoties.

Moeten tekstschrijvers nu vrezen voor hun baan? Nee, volgens Antal is het nog niet zover. Voor nu geeft GPT-3 ons vooral handige tools. Het echte schrijven doen we nog lekker zelf.

Onze uitdijende woordenschat

Taalfanaat Wim Daniëls begon zijn webinar met een stukje Van Dale-geschiedenis: sinds 1865 komt er namelijk elke 10 jaar een nieuwe editie van het woordenboek uit. Sinds een jaar of 10 is er ook een online Van Dale. En hoewel er ongebruikte woorden uit de papieren versie geschrapt worden, groeit de online versie. Onze woordenschat dijt uit. Maar hoe kan dat?

Door samenstellingen: 95% van de toevoegingen zijn namelijk samenstellingen. Een samenstelling bestaat uit twee woorden die allebei een eigen betekenis hebben, maar die samen iets anders betekenen. Zo zijn er dit jaar maar liefst 1000 woorden bijgekomen dankzij het coronavirus, ‘ontwijkstress’ bijvoorbeeld. Nieuwe woorden ontstaan ook door nieuwe dingen. En er zijn de afgelopen 20 jaar heel wat nieuws bijgekomen.

Ook door andere talen wordt onze woordenschat uitgebreid. Bepaalde groepen krijgen ook steeds meer invloed op onze woordenschat. Dankzij jongeren hebben de woorden ‘eindbaas’ en ‘onesie’ bijvoorbeeld een plekje in het woordenboek bemachtigd.

Waarom je als content creator niet zonder webinars kan

Webinars zijn sinds dit jaar dankzij het thuiswerken niet meer weg te denken. Caroline Carolus van WebinarGeek weet er alles van en vertelde erover in – jawel – een webinar. Waar kan je een webinar allemaal voor inzetten? Een online cursus, je interne communicatie verbeteren, een demo voor nieuwe klanten: het kan allemaal. Volgens Caroline zijn webinars een persoonlijk communicatiemiddel omdat je direct contact hebt met de kijker.

Ook besparen webinars content marketeers veel tijd. Je neemt een webinar namelijk op en daarna hergebruik je het op verschillende manieren. Zo kun je een webinar op een ander moment nog een keer afspelen, een webinar ‘on demand’ kijken op het moment dat het jou uitkomt of opknippen en als korte filmpjes plaatsen op social media. Volgens Caroline is een webinar perfect om het gesprek met je klant aan te gaan. Zij kunnen vragen stellen en jij krijgt inzicht in hun behoeftes.

En als we weer naar kantoor en evenementen mogen? Caroline verwacht dat webinars een trend blijven en steeds meer ingezet worden. Vind je het toch eng of ongemakkelijk om voor een camera te staan? Caroline heeft de beste tip: “Gewoon doen en blijven oefenen!”

SEO 2021: ontdek wat je lezer wil weten

Etienne Donicie’s webinar zat bomvol tips over hoe je relevante content op basis van SEO maakt. Goed om te weten: SEO gaat al lang niet meer alleen over zoekwoorden. Het is belangrijker dat je tekst vragen van lezers beantwoordt. Hoe je dat doet? Door te ontdekken wat je doelgroep wil weten. Volgens Etienne kan dat met handige tools.

In het kort: met Google Trends zie je wanneer jouw zoekwoord ‘trending’ is. Slim, want zo zorg je dat je content op het juiste moment gepubliceerd wordt. Via Google Suggest doe je inspiratie op voor onderwerpen. Je typt een zoekwoord in de zoekmachine en Google geeft zelf verschillende suggesties voor interessante onderwerpen. Hier kun je ook de gratis tools Ubersuggest, Answerthepublic en keywordtool.io voor gebruiken.

Benieuwd waar mensen naar op zoek zijn? Neem een kijkje op Twitter, Quora, Reddit of andere fora. Hier stellen mensen vaak vragen over bijvoorbeeld producten of diensten. Daar kun jij dan weer op inspelen met je content. Handig! Je kunt ook veel leren van de zoekmachine op je eigen website. Heb je zelf een website met een zoekfunctie? Kijk daar eens waar mensen op zoeken.

Aan de slag dus! Tip van Etienne: algoritmes (zoals die van Google) houden van actuele content die inhaakt op iets wat nu speelt.

Onze webinarweek was een goede manier om ons Congres Contentmarketing & Webredactie toch een beetje door te laten gaan. Zo kon je toch horen over wat er speelt in de wereld van content én afstand houden. Vaker webinars van Entopic bijwonen? Dat kan! Hou onze webinaragenda vanaf het nieuwe jaar weer in de gaten!