Starten in coronatijd: 3 collega's vertellen

De corona-maatregelen versoepelen, hoera! We mogen steeds meer. Toch werken we nog zo veel mogelijk vanuit huis. Maar een nieuw project starten en extra collega’s aannemen? Kan gewoon, ook vanuit huis. 3 van onze collega’s startten de afgelopen maanden bij nieuwe opdrachtgevers en vertellen over hun ervaringen. Van teamgenoten ontmoeten in een videocall tot inwerken op afstand.

Romy: een soepele samenwerking via schermen

“1 april begon ik bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo’n eerste werkdag aan huis is apart: trek je normaal je beste kantooroutfit aan, hoefde ik er nu alleen boven de schouders toonbaar uit te zien. De eerste dagen ontmoette ik collega’s via mijn scherm, las ik me in en volgde ik een e-learning over het CMS. 

Daarna kon het echte werken beginnen: binnen het format van het project teksten schrijven over een onderwerp waar ik nog niets over wist. Dat het team SharePoint gebruikt, hielp daarbij enorm. Ik kon voorbeelden zien en op basis daarvan mijn eigen werk doen. Vervolgens maakte ik mijn teksten samen met een collega af via FaceTime en door schermen te delen. 

Ondanks dat samenwerking via schermen best soepel gaat, krijg je lastiger een gevoel voor je werkomgeving. Alle contactmomenten zijn ingepland, dus je hebt minder spontane gesprekjes tussendoor. Hierdoor voelt het langer alsof je ‘nieuw’ bent, en moet je actiever om feedback vragen.. Wat wel een mooi voordeel van een digitaal overleg is, is dat alle namen te zien zijn. Dat scheelt weer fluisteren: ‘hoe heet die ook alweer?’ 

Corona schept ook een band: het is voor iedereen namelijk een vreemde situatie. De privé-omgeving piept af en toe het scherm binnen in de vorm van een poes, kind of ander huiselijk schepsel. Mensen lijken wat losser en opener, dat is leuk.”

Contentspecialisten Romy, Tamara en Anne.

Tamara: een snelle start bij PostNL

“Half april had ik mijn eerste videocall met Rianne, Teamlead Content van PostNL. Een superleuk, positief gesprek. Voor deze opdracht moet ik vooral de enorme organisatie in duiken. Dat is in tijden van corona en thuiswerken een uitdaging, dus Rianne hield nog even de boot af. Tot ze half mei besloot niet meer te willen wachten. Die donderdag spraken we elkaar en de maandag daarop ging ik al aan de slag. Zo snel kan het dus gaan. 

Natuurlijk heb je altijd een paar opstartproblemen op je eerste dag, maar met een belletje naar de IT-helpdesk van PostNL was dit meteen opgelost. De eerste week kon ik thuis in alle rust alles installeren, me inlezen, kennismaken via Teams en alvast wat online meetings bijwonen. 

Inmiddels zijn we een aantal weken verder en heb ik een goed beeld van de organisatie. Tientallen PostNL-collega’s heb ik al 1-op-1 gesproken via een Teams videocall. Ontzettend leuk, want zo leer je collega’s meteen een stuk beter kennen dan wanneer je een ‘rondje’ doet op kantoor. Ik kan thuis geconcentreerd werken en bij vragen altijd even bellen of chatten met mijn teamleden. En dat zonder de 1,5 uur reistijd die ik anders naar Den Haag zou hebben.”

Anne: voorstelrondjes en videocalls

“Thuiswerken in tijden van een pandemie is echt aanpassen. En als je dan ook nog eens bij een nieuwe opdracht start, is dat helemaal wennen. Nieuwe collega’s ontmoeten via een scherm voelt toch een beetje onpersoonlijk en afstandelijk. In mijn eerste week werd ik bij verschillende meetings aangehaakt met de daarbij horende voorstelrondjes. Fijn, want zo zag ik meteen een gezicht bij de personen waarmee ik mailde. 

Met mijn Content Squad heb ik regelmatig contact, vooral telefonisch. Bellen gaat namelijk sneller en is ook een stuk prettiger dan chatten via Teams. Tijdens videocalls ben je snel geneigd om tot de orde van de dag te komen, maar gelukkig is er genoeg ruimte voor wat grappen en grollen. De momentjes tussen het werken door mis ik wel. Even samen koffie halen, lunchen met elkaar en tussendoor sparren over een project. De afstand is toch een soort van drempel om contact met elkaar te zoeken. Binnenkort staat het eerste teamuitje gepland, met gepaste afstand natuurlijk. Ik kijk er enorm naar uit om iedereen dan in het echt te ontmoeten!”

Deze 3 collega’s en opdrachtgevers laten zien dat starten in coronatijd geen probleem is. Heb je behoefte aan een contentprofessional? Neem dan contact met ons op.