Scoren met videocontent

Al meer dan 7 jaar werkt Jeroen Mansier als videospecialist bij Entopic. Voor de KNHB, Oranjehockey en Hockey.nl maakte hij honderden video’s. Hij weet als geen ander hoe je kijkers boeit met verhalen: van interactie opzoeken tot de doelgroep prikkelen. Hoe Jeroen zijn carrière begon en wat de hoogtepunten tot nu toe? Je leest het hier.

Jeroen Mansier

Video en sport

“Ik begon mijn studie Journalistiek met het doel om video’s te maken over sport. Mijn eerste stage was in de tv-wereld. Vervolgens bleef ik plakken en werkte ik voor verschillende zenders als redacteur, waaronder FOX Sports en Jinek. Ik leerde veel over video’s maken, redactiewerkzaamheden en samenwerken. Mijn creativiteit kon ik kwijt, maar ze boden geen toekomstperspectief.”

Eerste contact met Entopic

“In 2015 sprak ik Theo, een van de oprichters van Entopic, over een opdracht bij de KNHB. De hockeybond had grote video-ambities, maar het ontbrak aan consistentie en visie. Dit kon ik oppakken. Een grote kans dus, met veel doorgroeimogelijkheden. Ik kende Entopic niet, maar het gevoel was vanaf het eerste moment goed. Een paar gesprekken later tekende ik het contract. Ik trapte af met videocontent over hockey voor op de website van de KNHB.”

Video voor social media

“Social media-kanalen speelden al snel een steeds grotere rol. Daarop pasten we onze strategie aan. Binnen een paar jaar bouwden we een groep trouwe volgers op. Inmiddels heeft Hockey.nl meer dan 85.000 volgers op Instagram en OranjeHockey meer dan 95.000. Hoe we dat hebben gedaan? We maakten op onze social media-kanalen de switch van journalistieke content naar meer ‘fun’ content én we probeerden ontzettend veel verschillende formats uit.”

Een nieuwe rol

“De eerste paar jaar was ik het enige aanspreekpunt voor video. Ik bedacht de concepten, regelde de productie en publiceerde de video’s. Maar omdat video steeds belangrijker werd, kon ook het redactieteam meegroeien. Nu ik coördinator video & social ben, zit ik minder met de handen aan de knoppen. Mijn focus ligt op nieuwe formats ontwikkelen en onze contentstrategie bepalen en aanscherpen.”

Met de hockeyteams mee op reis

“Ik heb dankzij Entopic veel kansen gekregen en veel van de wereld gezien. Zo mocht ik bijvoorbeeld met de nationale hockeyteams mee op reis om videocontent te schieten tijdens interlands en toernooien. Het doel was om fans zo dicht mogelijk bij hun helden te brengen. Mijn hoogtepunten waren de Olympische Spelen in Rio en het WK in India. Dat waren geweldige reizen waar ik met veel plezier op terugkijk.”

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden

“Het verschil tussen tekst en beeld? Een enorm cliché, maar het klopt als een bus: een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Ik kan enorm genieten van een mooi shot. Hierin kan persoonlijkheid, emotie en gevoel zitten. Dit lukt niet altijd in een geschreven stuk. Voor elke video die ik maak, denk ik na over de inhoud en interactie. Wat prikkelt de doelgroep om de video tot het eind te kijken? Hoe zorgen we dat de kijker reageert? Als beide gelukt zijn, zorg ik dat we dit gedrag altijd belonen, bijvoorbeeld door te antwoorden op een reactie.”

Samenwerken als team

“De komende periode wil ik meer en meer richting de videoproducties coördineren en het redactieteam aansturen. Ideeën bedenken en deze samen met een team uitvoeren vind ik geweldig. Daar zie ik ook kansen voor nu Entopic iO gaat versterken. Ik werk namelijk graag met starters of stagiairs. Zij groeien op met video, zijn tech-savvy en weten precies welke trends en ontwikkelingen er spelen.”

Tips voor beginnende videospecialisten

“Wil je aan de slag met videocontent? Wacht niet tot iemand het je uitlegt, maar zorg dat je jezelf ontwikkelt. Bekijk tutorials, ontdek trends en ga op zoek naar vernieuwing. Je moet video leuk vinden en intrinsiek gemotiveerd zijn om er je vakgebied van te maken. En vergeet niet dat video meer is dan alleen zenden. Zoek de interactie op!”