Scoren met B1-teksten

Steeds meer bedrijven, banken en organisaties zijn bezig met helder schrijven. Het liefst op taalniveau B1. Niet omdat het moet van de AFM, maar omdat het klantvriendelijk is. Taalniveau B1 staat voor teksten in eenvoudig Nederlands dat 95% van de bevolking begrijpt. Dus ook mensen die bijna nooit lezen.

De verschillende taalniveaus zijn ontwikkeld door de Raad van Europa. A1 is het laagste niveau, C2 het hoogste. B1 zit dus ergens in het midden. Iemand met taalniveau B1 begrijpt teksten op de niveaus A1, A2 en B1. Teksten op taalniveau B2 kan hij met moeite lezen. Van teksten op niveau C1 en C2 begrijpt hij niets.

Ongeveer 60% van de bevolking begrijpt 80% niet

Toch schrijven veel organisaties hun teksten op taalniveau C1. Ongeveer 60% van de bevolking begrijpt die teksten niet goed. Zonde van het communicatiebudget. Zonde van de kosten voor extra uitleg, aanmaningen en klantenservice. En het allerbelangrijkste: onduidelijke communicatie kost klanten en dus omzet. Doodzonde.

Door op taalniveau B1 te schrijven bereik je een veel breder publiek. Teksten op taalniveau B1 zijn begrijpelijk voor mensen met taalniveau C2, C1, B2 en B1. Lezers met niveau A2 moeten er extra moeite voor doen. Al met al begrijpt 95% van de bevolking waar een B1-tekst over gaat.

“Klanten storen zich aan eenvoudige taal”

Vaak hoor ik in mijn schrijftrainingen: “Juridische afspraken kun je niet in eenvoudige taal opschrijven.” Inderdaad: het is veel makkelijker om juridische teksten ingewikkeld op te schrijven. Maar als je er meer tijd voor uittrekt, kunnen zelfs hypotheekoffertes duidelijker en beter. Daarbij kun je ook de vraag stellen of al die voorwaarden wel echt nodig zijn. Uiteindelijk scheelt heldere tekst in extra uitleg en juridische procedures. Je klanten weten immers waar ze voor tekenen.

“Klanten vinden eenvoudige taal storend”, is nog zo’n vooroordeel. Helder schrijven hoeft niet op Jip en Janneke-toon. Bovendien hebben ook mensen die prima kunnen lezen op C-niveau, liever een B1-tekst. Zeker als die tekst komt van de overheid, de bank of de belastingdienst. Dan wil iedereen graag dat de boodschap kraakhelder, snel en makkelijk leesbaar is.

Kleine moeite, groot resultaat

Schrijven op B1-niveau is helemaal niet moeilijk. Het is alleen even omschakelen. En veel oefenen. Heb je eenmaal inzicht in taalniveau B1 en de 10 regels voor B1-teksten, dan ben je al een heel eind. Je zult zien: helder schrijven scheelt een hoop tijd, geld en frustraties. En het is nog leuk ook!

Door: Fleur Brockhus

Gepubliceerd: 03-2015