Podcasts als onderdeel van jouw contentstrategie
Maken podcasts al deel uit van jouw contentstrategie? Het nieuwe jaar is een goed moment om een podcast te starten. Ze schieten namelijk als paddenstoelen uit de grond. Uit de Podcast Monitor blijkt dat 47% van de Nederlanders weleens naar een podcast luistert, gemiddeld zo’n 52 minuten per week. Overweeg je als contentspecialist een podcast te maken voor jouw merk? Wij nemen podcasts onder de loep.
Aansluiting bij de doelgroep
In tegenstelling tot een blog heb je met een podcast de kans om dieper in een onderwerp te duiken en luisteraars voor langere tijd te verbinden aan jouw merk. Een podcast moet wel passen binnen jouw contentstrategie en aansluiten bij de doelgroep. Stel jezelf daarom vragen als “wat zijn uitdagingen voor de doelgroep?”, “op welke kanalen is de doelgroep actief?” en “welke podcasts luistert de doelgroep?”. Zo kom je erachter hoe je met podcasts waarde creëert.
Geen eindredactie
Aan een tekst kun je blijven schaven, maar een podcast is al bijna klaar als je stopt met opnemen. Er is vaak geen tijd of ruimte voor puntjes op de i of uitgebreide eindredactie. Een stukje eruit knippen kan wel, maar dat hoor je al snel terug in de opname. Is geen eindredactie dan een nadeel? Niet altijd. Een podcast draait om het verhaal en de manier waarop je de boodschap overbrengt. Dit betekent niet dat een podcast snel of makkelijk te maken is. Waar je aan moet denken? In ieder geval de brand-voice, de sprekers, de vorm en je verhaal.
Brand-voice
Als contentspecialist ben je ongetwijfeld bekend met de brand-voice van jouw merk. In een podcast is dit net zo belangrijk. Als je op papier een energieke en vriendelijke schrijfstijl gebruikt, wil je dat de stem van jouw podcast hierbij aansluit. Je wilt niet dat de podcast dan een serieuze of kritische toon heeft. Om je merk letterlijk tot leven te roepen, heb je een menselijke versie van jouw brand-voice nodig. Met een consistente brand-voice zorg je dat content, ook in gesproken vorm, herkenbaar blijft. Denk ook na over de naam van je podcast en de titels van de afleveringen. Dit moet herkenbaar zijn, aansluiten bij de brand-voice en heldere verwachtingen scheppen.
Aan het woord
Podcasts zijn er in verschillende vormen. Zo kun je kiezen voor een verhalende vorm, een educatieve podcast of een inspiratie-podcast. Elke vorm valt of staat met goede sprekers. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, geldt niet bij een podcast. De luisteraars zien niet wie er aan het woord is. Blijf bij twee of drie sprekers die passen bij jouw brand-voice.
Een sterk verhaal
Na de brand-voice, sprekers en vorm is het tijd voor het verhaal. Welke boodschap wil je delen in de podcast? Net zoals contentthema’s voor social media, kun je voor podcasts hetzelfde doen. Je schrijft dan alleen geen kant-en-klare teksten, maar gespreksonderwerpen of vragen voor tijdens de opname. Je wilt namelijk voorkomen dat de luisteraar hoort dat je alles van een blaadje afleest. In de praktijk kiezen veel merken voor een vaste lengte van de podcast. Bijvoorbeeld 30 minuten of 1 uur. Ook de regelmaat waarmee je de podcasts plaatst is belangrijk. Zo weet een luisteraar wat hij kan verwachten.
Zo maak je een goede podcast
Voor een podcast heb je een aantal dingen nodig. Het belangrijkste is de microfoon. De kwaliteit van een podcast moet hoog zijn, niemand wil gekraak of achtergrondgeluiden horen. Ook de ruimte waarin je de podcast opneemt speelt een grote rol. Goede akoestiek een vereiste.
Daarnaast is de juiste software onmisbaar om de podcast op te nemen en te bewerken. Zo kun je een jingle of advertentie afspelen tijdens je podcast. Als laatste heb je een account nodig op bijvoorbeeld Spotify of iTunes om de podcast te plaatsen.
Vergroot je online zichtbaarheid
Een podcast is een extra manier om jouw doelgroep te bereiken. Met een podcast vergroot je de online zichtbaarheid van jouw merk, bereik je nieuwe doelgroepen en heb je de kans jezelf te profileren als expert in jouw vakgebied. Ga jij als contentprofessional aan de slag met een podcast?