Personaliseer je communicatie óók voor collega’s

Content personaliseren op basis van data zie je steeds meer in de online communicatie. Maar personaliseer je jouw communicatie ook voor collega’s? Of het nou een presentatie, pitch of sollicitatiegesprek is: er is een hoop te winnen als je weet wat voor persoon er tegenover je zit. Zo voorkom je kantoorergernissen, maak je optimaal gebruik van elkaars talenten en werk je efficiënter samen. Dat wil je, toch? Ik laat je zien hoe je persoonlijkheden herkent en dat in je voordeel kunt gebruiken.

Je hebt vast wel een collega die regelmatig te laat komt, een andere collega die voor alles een excelsheet maakt, de collega die zo gefocust is op de resultaten dat de gevoelens van collega’s worden vergeten en dan heb je nog de collega die twijfelt over elke beslissing. Al die verschillende mensen vullen elkaar fantastisch aan in een multidisciplinair team, maar al die types bij elkaar kunnen juist ook leiden tot irritaties. Als je in kaart brengt met wat voor types je werkt, zul je merken dat je efficiënter kunt werken zónder kantoorergernissen.

MBTI, DiSC en Insights Discovery

Er zijn verschillende methodes die je meer leren over verschillende persoonlijkheden. MBTI en DiSC zijn bekende voorbeelden. Insights Discovery is mijn persoonlijke favoriet omdat het zo’n toegankelijke methode is zonder ingewikkelde afkortingen. Insights Discovery werkt met vier basistypes en geeft elk type een kleur. Rood, geel, groen en blauw. Je zult zien dat je jezelf snel herkent in een bepaalde keur. In de afbeelding zie je de kleuren met gedragskenmerken staan.


In dit model is de linkerkant introvert en de rechterkant extravert. Boven is formeel, onder is informeel. Om te bepalen welke kleur iemand is, kan je je dus afvragen of iemand introvert of extravert is en formeel of informeel.

Weet je nog die collega met de excel-obsessie? Die is waarschijnlijk vrij introvert en zakelijk. Blauw dus. Hij of zij heeft graag het overzicht en wil alles netjes op een rijtje zetten. Als je daarbij stilstaat, dan weet je ook wel dat je niet met een snelle, flitsende presentatie hoeft te komen. Deze collega heeft juist behoefte aan een feitelijke presentatie: een uitgebreide presentatie met feiten, cijfers en ruimte voor kritische vragen. Houd je daar rekening mee, dan zul je zien dat je collega met meer enthousiasme meewerkt.

Het is natuurlijk vrij simpel om te bepalen wat voor kleur een collega heeft omdat je diegene waarschijnlijk al wat langer dan vandaag kent. Toch kun je deze methode ook goed gebruiken bij mensen die je nog niet goed kent. Stel: je gaat een pitch geven. Je wordt opgehaald bij de receptie, loopt naar de vergaderruimte en krijgt een kopje koffie. In die vijf minuten kun je al bepalen wat voor kleur iemand heeft door antwoord te geven op de vraag of je gesprekspartner introvert of extravert en formeel of informeel is.

Een paar kleine tips:

Zo ga je met rode types om

 • Beperk small talk tot een minimum.
 • Houd je communicatie kort en krachtig.
 • Maak oogcontact en geef een stevige handdruk.

Zo ga je met gele types om

 • Wees geïnteresseerd en persoonlijk.
 • Uit je emoties.
 • Maak fysiek contact door bijvoorbeeld een kleine aanraking.

Zo ga je met groene types om

 • ‘Ask, don’t tell’.
 • Vergeet niet je verhaal persoonlijk te maken en een warme glimlach uit te delen.
 • Probeer harde deadlines te vermijden.

Zo ga je met blauwe types om

 • Zorg dat je verhaal waterdicht is en sla de details vooral niet over.
 • Geef een duidelijke planning.
 • Let op genoeg persoonlijke ruimte.

Een kleine disclaimer

Bind je niet vast op deze kleuren. Niemand is namelijk honderd procent één kleur, maar iedereen is juist een gezellige mix van de vier verschillende kleuren en dus ook eigenschappen. Een blauw persoon is bijvoorbeeld echt niet altijd formeel en zal ook vast gezellig kunnen kletsen over het weekend. En gele personen kunnen juist ook heel punctueel en geordend zijn.

Oké, en nu?

Het belangrijkste is het model kennen en het toe kunnen passen op collega’s. Mocht je na dit blog behoefte hebben aan verdieping, dan kun je natuurlijk een cursus of training over één van deze methodes doen. Maar als je slechts nieuwsgierig bent, dan kun je ook deze gratis persoonlijkheidstest eens proberen. De kleuren en namen zijn net even anders dan ik hierboven beschrijf, maar het principe is hetzelfde. Insights Discovery heeft zelf ook inspirerende oefeningen ontwikkeld die je gratis kunt doen met je team. Altijd leuk voor een teambuilding sessie. Of je nou een gratis test en oefening of een professionele training doet: dit is een aanrader voor jou én je team. Succes!

Door: Sanne Wierda

Gepubliceerd: 01-2018