Neemt GPT-3 het werk van copywriters over?

Een Artificial Intelligence die goed kan schrijven. Het moet niet gekker worden natuurlijk! Hoe bedrieglijk slim GPT-3 is, hoorden we van Antal van den Bosch, (directeur van het Meertens instituut). In zijn webinar vorige week.

Robot, wat zeg je nu?

Afgelopen zomer dook er een opvallende, nieuwe vorm van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence) op genaamd GPT-3. Deze nieuwe AI trok gelijk mijn aandacht omdat het teksten kan schrijven. En dat is mijn werk. Dus robot, wat doe je? Dat computers kunnen praten is niet nieuw. We kennen immers allemaal de chatbot. Maar niet eerder was een artificial intelligence zo goed in een menselijke vaardigheid. Moet ik me nu zorgen gaan maken?

Die vraag beantwoordt Antal van den Bosch, directeur van Het Meertens instituut, in zijn webinar ‘Het volgende woord: de bedrieglijke slimheid van GPT-3’. Op een menselijke manier geeft hij tekst en uitleg over dit vernieuwende, maar ook een beetje enge fenomeen. Kan een robot echt beter teksten schrijven dan een mens?

Wat is GPT-3 nou precies?

GPT-3 staat voor Generative Pre-trained Transformer (version 3) en het is een AI (artificial intelligence) die erg goed is in het schrijven van tekst. GPT-3 kan vragen beantwoorden, essays schrijven, lange teksten analyseren, teksten inkorten en versimpelen en zelfs computercode schrijven (dat is immers ook tekst). Je krijgt hierdoor misschien het idee dat GPT-3 een enorm ingewikkeld computerprogramma is. Maar niets is minder waar, “Want”, legt Van den Bosch uit, “deze techniek bestaat al jaren en het werkt verrassend simpel.”

Van potentie naar progressie

Niet zo vreemd dus, dat Van den Bosch zijn webinar begint met een foto van Alan Turing. De uitvinder van de moderne computer, grondlegger van het idee van AI en overtuigend vertolkt door Benedict Cumberbatch in de film The Imitation Game. “Turing zag al in de jaren ‘50 de potentie van artificial intelligence. En die potentie is er nog steeds. We staan nog steeds aan het begin van een revolutie en dat heeft vooral te maken met kunstmatige intelligentie, Ă©Ă©n van de uitvloeisels van de computer.” Zegt Van den Bosch. Ons leven verandert Ă©n wordt steeds meer ondersteund door kunstmatige intelligentie. GPT-3, gericht op taal, is dus gewoon Ă©Ă©n van de nieuwste ontwikkelingen. 

I robot book

Een paar jaar geleden experimenteerde het Meertens instituut zelf al met een AI die teksten kon schrijven. Samen met schrijver Ronald Giphart schreef de bot ‘Asibot’ een 10e verhaal voor Isaac Asimovs boek ‘I, Robot’. In de originele versie bestaat dit boek uit 9 korte verhalen. Asibot had het boek als ingrediĂ«nt gekregen en kon op basis daarvan een 10e verhaal bakken. Giphart deed de eindredactie en voila, een robot had een deel van een boek geschreven! Recenter gebruikte The Guardian GPT-3 om een stuk voor ze te schrijven. En het bleek opvallend leesbaar, zelfs zonder eindredactie. Een schrijvende AI is dus zeker niet nieuw, maar je kan wel stellen dat er flinke progressie zit in deze techniek.

Na-aper

Waar GPT-3 goed in is, is het voorspellen van taal. Dat doet het op basis van de teksten en informatie die in de database zitten. Stel je een vraag, dan scant het algoritme de database en kiest GPT-3 het meest passende antwoord. En dat antwoord zit logisch in elkaar, zodat jij het als lezer begrijpt. Deze logica van zinsopbouw ontleent GPT-3 ook aan de informatie uit de database. Daarin staat immers tekst en uitleg die door mensen is geschreven. Met zinsopbouw en woorden die we prettig vinden lezen. Het enige wat GPT-3 in feite doet, is alles nadoen. Dit kan het overigens niet zomaar. Hier zijn weken aan training aan vooraf gegaan.

Het programma heeft moeten leren wat een gewenst antwoord is, net als een digitale assistent zoals een chatbot dat moet. Dankzij deze training is het steeds beter geworden in het herkennen en voorspellen van het juiste antwoord. En omdat we hier praten over het grootste artificiële neurologische netwerk dat ooit is gebouwd, is GPT-3 een stuk slimmer dan concurrenten (en chatbots).

Knap staaltje computing

GPT-3 lijkt hierdoor echt alles te kunnen. Het kan goed vragen beantwoorden en lijkt logisch en zelfs creatief na te kunnen denken. Het kan namelijk inspelen op heel diverse vragen en opdrachten. Vraag een doorsnee chatbot bijvoorbeeld niet “Waarom hebben dieren nooit 3 poten?” Daar is de bot niet op getraind. Bovendien heeft het niet de denkkracht om een logisch antwoord bij elkaar te puzzelen. GPT-3 heeft dit wel. Zijn antwoord luidt: “Dieren hebben geen 3 poten omdat ze anders om zouden vallen.” Geen speld tussen te krijgen.

Deze vergaande vorm van ‘logisch nadenken’ zorgt ervoor dat GPT-3 dus ook goed kan schrijven. En dat valt op als je de AI een saaie wettekst met veel moeilijke woorden voorlegt. Deze bouwt GPT-3 in een handomdraai om tot een korter en veel leesbaarder geheel.

Een voorbeeld uit de webinar van Antal an den Bosch

Waar gaat het heen?

We zouden het bijna vergeten, maar een paar jaar geleden was er ook een stel robots die de wereld versteld deden staan. De robot Watson van IBM won makkelijk het Amerikaanse weetjesprogramma Jeopardy! en Deep Blue (ook IBM) versloeg met twee vingers in z’n bedrading schaakgrootmeester Kasparov. Waar we nu heen gaan, is dus een AI/supercomputer/robot die heel erg goed is in taal. Maar die niet kan schaken of weetjes opdreunen. Wat ik hiermee wil zeggen, is dat al deze computers slim zijn, zich progressief ontwikkelen en mensen op sommige vlakken kunnen ‘verslaan’. Ze kunnen dit doorgaans alleen maar in Ă©Ă©n vakgebied. Hier hebben ze bovendien weken training voor nodig. Daarnaast moeten ze ‘gevoerd’ worden met de juiste informatie. En, niet onbelangrijk, ze zijn ontzettend duur. Gaan de robots mij dus vervangen? De techniek achter GPT-3 is absoluut bewonderenswaardig, maar nog niks om bang voor te zijn. De toekomst die Asimov in zijn boek I, Robot schetste lijkt daarom gelukkig nog heel erg ver weg. En wij copywriters houden onze baan nog wel even. 

Door: Carlot Verloop
Gepubliceerd: 12-2020