Maak het persoonlijk: dé takeaway van CMW19

Emotie en beleving. Daar draaide het allemaal om op Congres Contentmarketing & Webredactie 2019. Deze twee woorden zijn de sleutel tot succes en conversie, ook als het om jouw gebruikers gaat. Geef jij gevoel al genoeg aandacht?

Schud dat brein wakker

Allemaal hebben we een brein. Maar waarvoor eigenlijk ook alweer? Met deze vraag opende Carmen Simon haar keynote en – als eerste spreker – ook het congres. Het antwoord: beweging. Waarom zou een klant naar jou gaan en niet naar je concurrent? Daar moet je ze een reden voor geven. Zij stelt dat je er als merk voor moet zorgen dat je mensen bijblijft: “Attention paves the way to memory and memory moves the world.”

Hoe doe je dat? Bijvoorbeeld met “emotion priming”: zorg voor een positieve stemming door een klant duidelijke beloning voor te schotelen. Zoals een korting, een felicitatiescherm, of een prachtig opgemaakte bevestigingsmail. We worden maar wat graag verleid met positiviteit.

Carmen Simon op Congres Contentmarketing & Webredactie 2019.

Storytelling, maar dan goed

Ook volgens filmregisseur Martin Koolhoven is emotie het startpunt van elk verhaal. Omdat gevoel beklijft, zijn verhalen dé manier om je publiek te raken. Wat is dan een verhaal? Een aantal gerelateerde dramatische gebeurtenissen die richting hebben. Denk dus goed na over je insteek en thematiek. Of je nou een artistieke uiting maakt of een commercieel middel: met losse flodders kom je er niet.

Thuis bij je gebruiker

Roy Hornstra van funda kan het met dat laatste sentiment alleen maar eens zijn: het nieuwe b2c-platform van het merk gaat bijna live, na jaren timmeren aan een stevige contentstrategie. Funda besloot de emotie van hun gebruikers (hun stressmomenten) centraal te stellen in hun aanpak. Veel doelgroeponderzoek vormt nu de kern voor het vernieuwde platform, waarop q&a’s en how to’s gebruikers goed helpen bij hun (ver-) koopwens. Deze basis van ‘evergreen content’ gaat funda versterken met pakkende storylines: juist die verhalen raken gebruikers, zorgen voor bewustwording en nemen twijfel weg.

Roy Hornstra op Congres Contentmarketing & Webredactie 2019.

Echt contact graag

Juist nu automatisering en digitalisering op grote schaal toeslaan, wordt het menselijke extreem belangrijk. Thimon de Jong sloot af met een keynote over technofobie (ook wel “algorithm aversion” of “automation anxiety” genoemd) en stelde dat elk moment van technologisch vooruitgang ook zorgt voor een tegenbeweging. Omdat mensen het lastig vinden om het oude los te laten, of omdat er ethische consequenties aan de vooruitgang zitten. Moeten we bijvoorbeeld wel willen dat een winkelschap onze emoties herkent?

Volgens hem gaan we ons in de jaren ’20 volop richten op mentaal welzijn. Contact van mens tot mens wordt dan onmisbaar. Een snelle hap bestel je bijvoorbeeld steeds vaker bij een machine. Terwijl je in een speciaalbiercafé juist menselijk contact wilt met een kenner die je wat leert en je enthousiast maakt. Zo’n gesprek kenmerkt je beleving.

Dus ja, door automatisering verdwijnen er banen, maar er komen ook nieuwe bij. Voor webredactie is dat niet anders: een menselijk hart blijft van onschatbare waarde.

Thimon de Jong op Congres Contentmarketing & Webredactie 2019.

Wat meer weten?

Benieuwd hoe jij emotie en beleving in je content stopt? We denken graag met je mee. Neem jij contact op, dan helpen onze mensen je verder.