Klik hier voor call-to-actions die converteren

Het internet bestaat bij de gratie van links. Van de ene naar de andere website. En tussen pagina’s binnen hetzelfde domein. Wil je bezoekers zo snel mogelijk routeren naar wat ze zoeken of hen verleiden tot een aankoop, aanvraag of aanmelding? Dan zijn krachtig geformuleerde call-to-actions een must.

4 tips voor het schrijven van een call-to-action die converteer

Tip 1: wees een dwingeland

Een gebiedende wijs zet aan tot actie. Ga, sta, zit, lig, luister, het laat weinig ruimte over voor een andere gedachte, mening of handeling.

Benut dit retorische middel. Het dwingt je vanzelf tot het formuleren van een simpele, heldere boodschap.

Zoals deze van T-Mobile:

Of deze van ING:

Tip 2: doe als de marktkramer

Nog krachtiger wordt het gebruik van de gebiedende wijs als je er een voordeel in verwerkt. Zoals ‘profiteer’, ‘grijp je kans’, ‘bespaar’, ‘verdien’, enzovoorts. Ze voelen misschien aan als directmarketingclichés, maar ons reptielenbrein blijft gek op voordeeltjes.

Kan het ook ‘gemakkelijk’, ‘eenvoudig’, ‘snel’, ‘in 1 minuut’? Nog beter.

AdWords-teksten staan er soms vol mee:

Tip 3: speel de pedagogisch verantwoorde ouder

Bezoekers van je website zullen zelden teksten van A tot Z lezen. Ze scannen. Koppen, vetgedrukte teksten, bullets, links en actiebuttons trekken daarbij de aandacht.

Links zijn vaak anders van kleur en/of onderstreept. Een call-to-action in een link valt dus al snel op. Laat staan als de call-to-action in een fleurige button staat. Je hoeft dan minder te goochelen met tijdsdruk en gebiedende wijsjes.

Zoals in dit voorbeeld van de gemeente Den Haag:

Door in de call-to-action aan te geven wat je bezoekers op de volgende pagina kunnen verwachten, vergemakkelijk je het scannen:

  • Heldere call-to-actions laten hen snel en eenvoudig door een aankoop-, aanvraag- of afsluitproces gaan.
  • Een call-to-action die duidelijk zegt wat je kunt verwachten, is aantrekkelijker om op te klikken.

Op de pagina ‘Hoe kom ik aan informatie’ van Hogeschool Utrecht staan veel suggesties, waaronder het aanvragen van brochures:

De scannende lezer zou meer gebaat zijn bij de gelinkte tekst ‘Vraag een opleidingsbrochure aan’.

Tip 4: wees geen verspringer

Als online copywriter ken je een aankoop-, aanvraag- of aanmeldproces door en door. Een bezoeker ziet het meestal voor het eerst. De ‘angst’ om op iets te klikken en ergens aan vast te zitten, is altijd aanwezig.

Call-to-actions met ‘Nu bestellen’ of ‘Boek je reis’ kunnen vroeg in het proces net een brug te ver zijn. Neem dus niet te grote sprongen.

Telfort doet dat slim. De call-to-action-button in het onderstaande voorbeeld maakt duidelijk dat er hierna nog zat te kiezen is. Zoiets maakt nieuwsgierig. En klikt beter.

Door: Wanda Haveman

Gepubliceerd: 05-2018