Hoe zet je Facebook en Instagram succesvol in voor jouw bedrijf?

Van betekenisvolle conversaties via Messenger-bots tot het inzetten van influencer marketing. Er kwamen genoeg interessante en relevante onderwerpen voorbij tijdens de 6e editie van het Congres Facebook & Instagram Marketing. De dag was gevuld met internationale keynote-sprekers en breakout-sessies die allemaal draaiden om één vraag: hoe behaal je zakelijk succes met Facebook en Instagram?

Bouw een relatie op met je doelgroep

Thomas Moen trapte zijn keynote af met een aantal belangrijke ontwikkelingen die je als bedrijf absoluut moet najagen, wil je over 5 jaar nog bestaan. Bedrijven richten zich namelijk te veel op zenden en vergeten hierbij de relatie met de doelgroep. Want om te zorgen dat mensen iets van je kopen, moet je eerst hun vertrouwen winnen. Dat doe je door:

  • Het gesprek aan te gaan
  • Een sterke community te bouwen
  • Verhalen te vertellen waarin je klant de hoofdrol heeft

Volgens Thomas is een Messenger-bot de perfecte marketingtool om je doelgroep te bereiken. Onderzoek wijst dat ook uit: consumenten nemen het liefst via een chatbot of Messenger-app contact op met bedrijven. Investeren in een hybride bot is daarom handig: jouw klanten krijgen altijd antwoord omdat een medewerker het van de chatbot overneemt als de bot er niet uit komt.

Gebruik influencers als content creators

Volgens Sedge Beswick zijn influencers dé manier om je producten succesvol te verkopen. Als hun content geloofwaardig is. Het is niet zozeer belangrijk hoeveel bereik de influencer heeft, maar hoe authentiek zijn of haar content is. De consument moet zich herkennen in het verhaal dat wordt verteld. 90% van de consumenten vertrouwt namelijk op aanbevelingen van leeftijdsgenoten.

Een goede manier om er achter te komen wat er speelt binnen een community, is door het inzetten van micro-influencers. Dit zijn influencers die dicht bij de doelgroep staan en precies weten waar zij behoefte aan hebben. Zij hebben daarom ook een grotere engagement rate dan bekende influencers. Marjolein Bongers van House of Social Media liet zien op welke manier CLUSE een sterk merk is geworden, mede dankzij micro-influencers.

Creëer content met betekenis

Visuele content werkt. En dan vooral live video. “We gaan van scrollen naar swipen,” vertelde Instagram en vlog-expert Kirsten Jassies. Stories zijn de nieuwe nieuwsfeed. Dus stel jezelf bij het creëren van deze stories altijd de vraag: wat is het gesprek dat ik kan voeren met mijn volgers? Richt je daarbij vooral op de interactie en bouw loyaliteit op. Want: “Met de juiste storytelling strategie kan je elk product sexy maken!” volgens Maurice Stam van OBM.

Dat hoeft helemaal niet zo spectaculair te zijn. De meest succesvolle livesessie van Natuurmonumenten is bijvoorbeeld een kabbelend beekje. Ook nog eens zonder pratende boswachter. Video’s hoef je dus niet vol te praten.

"Met de juiste storytelling strategie kan je elk product sexy maken!"
Maurice Stam, OBM

En hoe zit het met die algoritmes?

De vraag die door vele hoofden rondspookte was: klopt het dat social media berichten voor je doelgroep verborgen houden? Volgens Kirsten Jassies niet: ‘’Als je content niet werkt, dan zal je wel geen goede content maken.’’ Je hebt dus zelf invloed op het bereik van je content. Wil jij je bereik vergroten? Maak dan content die een reactie uitlokt, post regelmatig en houd je statistieken continu bij.

Nog even over die doelgroep

Volgens David Arnoux, de laatste keynote-spreker, heb je maar 5 seconden om de aandacht van je doelgroep te trekken. In die tijd moet je content dus de juiste boodschap vertellen.

Door het inzetten van Growth Hacking is het mogelijk om creatieve content te produceren die ondersteund wordt door techniek en marketing. Met Growth Hacking laat je binnen zeer korte tijd je bedrijf snel en succesvol groeien. Volgens Joost Geurtsen van Endemol Shine Group gaat het mixen van creativiteit en harde data daarbij perfect samen. Zeker als je gebruikmaakt van Agile Content, waarbij je feedbackmomenten inbouwt, steeds data verzamelt en de content tijdens de gehele levensloop verbetert.

Door: Anne Oostendorp

Gepubliceerd: 06-2018