Haal meer uit je content: handvatten voor social media

Goede content maken kost tijd. Daarom wil je dat zoveel mogelijk mensen jouw content in digitale handen krijgen. De kans is groot dat je je content deelt op verschillende socialmedia-kanalen. Maar heb je ook een andere aanpak per kanaal? Wij hebben de beste formats én tijden van 5 populaire socialmedia-kanalen op een rijtje gezet. Zo haal jij meer uit je content.

Meer bereik, meer resultaat

Plaats jij je content altijd op dezelfde manier door op meerdere kanalen? Misschien komt het door tijdgebrek, heb je geen inspiratie of weet je niet precies wat het beste werkt op elk kanaal. Geen zorgen, wij wel. Van Facebook tot TikTok: we nemen je mee.

1. Video’s op Facebook

Facebook bestaat al meer dan 17 jaar en de mogelijkheden zijn talloos. Op Facebook deel je content aan de hand van tekst, afbeeldingen, links en video’s. Wat het beste werkt op dit kanaal? Het antwoord is video. Facebook is namelijk het populairste videocontent-platform. Kies voor een video van rond de 60 seconden en plaats deze op dinsdag, woensdag of donderdag tussen 18:00 en 20:00 uur.

De voordelen van Facebook? Je bouwt snel een netwerk op en je ziet precies of de content aanslaat bij de doelgroep dankzij statistieken.

2. Stories op Instagram

Het is niets nieuws: Instagram draait om beeld. Door middel van foto’s, video’s, stories en reels deel je een verhaal. Ook hier is bewegend beeld weer populair. Neem je kijkers mee via stories? Kies voor ongeveer 2 tot 7 stories per onderwerp en vermeld een call to action. Plaats je een video als post? Stel een aantrekkelijke thumbnail in, maak de video rond de 60 seconden en speel met tekst. Dat is handig voor mensen die zonder geluid kijken.

De beste tijden voor interactie op Instagram zijn vrijdag en woensdag om 12:00 of donderdag tussen 18:00 en 20:00 uur. Instagram is hét kanaal om user generated content te delen. Zoek je doelgroep daarom op met bijvoorbeeld een hashtag en deel hun ervaringen met jouw product of dienst op jouw kanaal.

3. YouTube als tweede Google

Wist je dat YouTube na Google één van de grootste zoekmachines is? Video is de toekomst. Naast zoekwoorden op een website, is SEO dus ook belangrijk voor YouTube. Verwerk daarom zoekwoorden in titels en beschrijvingen. In je thumbnail zet je vervolgens een screencapture uit je video, een verkorte versie van je titel en je logo. Zo zien kijkers gelijk waar je video over gaat.

De beste lengte voor een organische video op YouTube is 15 minuten. Het meeste bereik krijg je als je consistent op dezelfde dag én hetzelfde tijdstip post. Het liefst doordeweeks om 16:00 uur. Plaats je een lange video? Laat je kijkers in de beschrijving doorklikken naar verschillende momenten zodat ze niet de hele video hoeven te kijken als ze daar geen zin in hebben.

4. Organische content op LinkedIn

LinkedIn ligt aan kop als het gaat om leadgeneratie voor B2B. Ook hier kun je allerlei soorten content plaatsen. Maar blogs en video’s werken het beste op LinkedIn. LinkedIn wil gebruikers op het platform houden, daarom werkt organische content beter dan een link.

Plaats je een blog? Lange artikelen zorgen voor meer engagement dan korte artikelen: gebruik het liefst 2000 woorden. En video’s van 30 seconden scoren goed. De beste tijd voor het posten op LinkedIn? Donderdag tussen 18:00 en 20:00 en woensdag om 16:00 uur.

5. TikTok voor Generatie Z

Afhankelijk van je doelgroep kan TikTok een grote rol spelen in je contentmarketing. Het platform zit Instagram en Facebook namelijk op de hielen. Naar verwachting zijn er dit jaar meer dan 750 miljoen maandelijkse gebruikers actief op TikTok.

Op TikTok plaats je video’s. Voor dit kanaal maak je speciale content. Dit kan een challenge, trend of situatieschets zijn. Het grootste voordeel van TikTok is dat de engagement veel hoger ligt dan bij andere socialmedia-kanalen. Zo kun je binnen een korte tijd veel volgers krijgen. De beste tijden voor interactie op TikTok zijn dinsdagochtend om 9:00 uur en vrijdagmiddag om 17:00 uur. Geen idee hoe je TikTok kunt inzetten? Kijk eens hoe het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Bol.com het doen.

Plan content van tevoren in

Wil jij meer uit je content halen? Plan je content dan van tevoren in en besteedt extra tijd aan aansprekende formats per kanaal. Dan merk je misschien wel direct een verschil in resultaten.