De overstap van klantzijde naar bureauzijde

De rol van redacteur bij een grote organisatie klinkt misschien uitdagend, maar voor Kim Bogers verveelde het na een tijd. Ieder jaar werkte ze mee aan het jaarverslag, het relatiemagazine en de bijbehorende intranet-artikelen. Maar waar was de vernieuwing? Kim besloot een nieuwe baan te zoeken en belandde bij Entopic als senior contentspecialist.

Eerste baan

“Mijn allereerste baan was bij een tekstbureau in Rotterdam. Al snel kwam ik erachter dat mijn 2 academische masters in de praktijk niet voldoende waren. Zo wist ik alles over de Nederlandse taal en bedrijfscommunicatie, maar moest ik op het gebied van klantcommunicatie, offertes opstellen, uren schrijven en factureren nog vrijwel alles leren. Gelukkig had ik 2 geweldige mentoren die mij bij de hand namen.”

Kim Bogers

Weer terug naar bureauzijde

“Na 4 leerzame jaren werd ik nieuwsgierig. Wat voor baan paste het beste bij mij? Ik wist het niet precies. Daarom ging ik aan de slag als redacteur bij een grote organisatie. Ik leerde veel het eerste jaar, maar daarna bleek het vooral herhaling. Content was aan het veranderen en ik wilde mee veranderen. Ik wilde leren over analytics, contentstrategie en chatbots. En zo besloot ik om na 4 jaar weer terug te keren naar bureauzijde.”

Voor de troepen uitlopen

“Ik kende Entopic van de congressen in de Jaarbeurs en stuurde een open sollicitatie onder het mom van niet geschoten is altijd mis. Al snel kreeg ik een reactie. De gesprekken die daarop volgden waren leuk. Er werd gekeken of mijn kennis en ervaring pasten binnen de huidige opdrachten. Dat sloot haarfijn aan. Het verschil met een grote organisatie merkte ik direct: het contact verliep ongedwongen en enthousiast. Ook sprak onderdeel zijn van een contentteam mij aan. Ik wilde voor de troepen uitlopen en veel leren. Bij Entopic voelde ik dat dat kon.”

Afwisselend werk

“Begin 2019 startte ik als senior contentspecialist bij Entopic. De afgelopen jaren heb ik voor veel verschillende klanten gewerkt. ABN AMRO Hypotheken, Universiteit Maastricht en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn er slechts een paar van. Elke klantvraag is weer anders. De een wil een contentscan, de ander een contentstrategie en weer een andere klant wil kant-en-klare teksten.”

“Mijn persoonlijke voorkeur ligt bij de grote opdrachten. Ik maak graag samen met een team van iets abstracts iets concreets. Zo heb ik dit jaar bij een klant uitgebreid doelgroeponderzoek uitgevoerd. Inclusief focusgroepen en interviews met gebruikers. Onder andere op basis hiervan maken we de contentstrategie.”

Een extra rol als teamcoach

“Na 1 jaar bij Entopic wilde ik meer betekenen voor het contentteam. Zoals ik 2 mentoren had in mijn eerste baan, wilde ik mijn kennis overdragen aan anderen. Ik wilde contentspecialisten begeleiden in hun carrière. Die extra rol vervul ik nu als teamcoach.”

“Ik ondersteun de contentspecialisten op zowel inhoudelijk als persoonlijk vlak. Door in gesprek te gaan probeer ik te achterhalen wat hen op dat moment drijft. Om vervolgens kansen te creëren om hun ontwikkeldoelen te halen. Of het nu gaat om opdrachten voor een specifieke branche of meewerken aan contentstrategieën.”

Kansen en mogelijkheden

“Er is hier een constante stroom aan opdrachten waar ik met leuke vakspecialisten aan mag werken. De mogelijkheden die je krijgt om je te ontwikkelen zijn uniek voor een bureau. Persoonlijk wil ik graag doorgroeien tot contentstrateeg. Zo wil ik de adviserende kant op en klanten begeleiden in het contentproces. Het liefst wil ik klanten laten inzien dat je content voortdurend moet analyseren en optimaliseren om het beste resultaat te boeken. Dat zie ik helaas nog te weinig terug in de praktijk.”

Tips voor contentspecialisten

“Mijn tips? Wees nieuwsgierig en zorg dat je vragen blijft stellen. Houd je doel en doelgroep scherp voor ogen als je content maakt. Heb je niet voldoende kennis of inzicht in de doelgroep? Zorg ervoor dat je onderzoek doet. Anders maak je prachtige content waar niemand iets aan heeft.”

Wil je ook schrijven voor A-merken? Bekijk onze vacatures.