De mens achter de recruiter

Naast zijn deeltijd opleiding Toegepaste Psychologie wilde Aron Spies aan de slag als recruiter. Psychologie en recruitment hebben namelijk veel met elkaar te maken. Zo is er bij beiden aandacht voor gesprekstechnieken en ontwikkelingspsychologie. Daarom startte Aron vorig jaar zomer als recruiter bij Entopic. Zijn ervaringen tot nu toe? Hij deelt ze hieronder.

Verbinding maken

“Van jongs af aan werk ik graag met mensen. Als zweminstructeur, au pair en storemanager haalde ik energie uit het persoonlijke contact en verbinding maken. Daarom koos ik voor de opleiding Toegepaste Psychologie, hierin staat het gedrag van mensen centraal. Deze kennis pas ik toe in de praktijk als recruiter bij Entopic.”

Aron Spies

Zoektocht naar een baan

“Tijdens mijn zoektocht naar een baan zocht ik naar een plek waar gekeken werd naar mijn persoonlijkheid in plaats van mijn cv. Dit én meer vond ik bij Entopic. Het team was vanaf het allereerste moment oprecht geïnteresseerd. Bovendien kreeg ik de ruimte om 4 dagen te werken en mijn deeltijd studie te volgen. De fijne ervaringen tijdens mijn eigen sollicitatiegesprekken probeer ik nu ook over te brengen op sollicitanten.”

De rol van een recruiter

“Een van de grootste stappen in het leven? Een nieuwe baan vinden en er starten. Daarom is het zo belangrijk dat een sollicitatieproces goed verloopt. Ik sta aan het begin van dit proces. Ik zoek kandidaten, plan interviews in en voer kennismakingsgesprekken. Als er van beide kanten een klik is, vraag ik referenties op en zorg ik dat er een Talenten Motivatie Analyse (TMA) wordt gemaakt. Hiermee achterhalen we de drijfveren en talenten van sollicitanten.”

Persoonlijke groei

“Als recruiter bij een contentbureau werken betekent dat ik heel veel over content leer. Dat is extra leuk, omdat ik dan ook tijdens gesprekken de diepte in kan. Ik probeer de beweegredenen van mensen te achterhalen, maar ik stel ook vragen over hun visie op content. Omdat ik als junior begon, heb ik veel met collega’s meegeluisterd. Ook heb ik online trainingen gevolgd over sollicitatietechnieken. Ik werk nog geen jaar bij Entopic, maar ben op persoonlijk én professioneel gebied snel gegroeid.”

Waardevol werk

“Een sollicitatiegesprek verloopt goed als beide partijen vragen stellen. Ik vertel over mijn ervaringen bij Entopic en vraag naar de persoonlijke interesses van de sollicitant. Het gaat om meer dan alleen het cv. Ik probeer sollicitanten altijd op hun gemak te stellen. Zo voegden wij begin dit jaar Dave van den Brule toe aan ons contentteam. Hij zocht een bedrijf waar zijn talenten zwaarder meetelden dan zijn werkervaring. Bij Entopic vond hij deze match. Dat maakt mijn werk als recruiter heel waardevol.”

Opvallen als sollicitant

“Wil je opvallen als sollicitant? Vertel dan niet alleen waar je hebt gewerkt en welke taken je hebt opgepakt, maar maak je sollicitatie persoonlijk. Denk bijvoorbeeld aan een enthousiaste video of een motivatiebrief met een aantal leuke feiten. Benoem daarnaast alleen de relevante ervaring waarmee je verder wilt.”

Opvallen als werkgever

“In de huidige arbeidsmarkt is opvallen voor ons eigenlijk nog belangrijker. Als werkgever spring je er niet snel uit. Voor sollicitanten draait het om meer dan alleen het salaris. De uitdagingen en kansen zijn vaak doorslaggevend. Besteed daarom ook aandacht aan de doorgroeimogelijkheden van een functie. Bij Entopic zijn deze kansen groot. Helemaal nu we iO gaan versterken.”

Toekomstperspectief

“Ik plan liever niet te veel vooruit. Op dit moment wil ik meer leren over recruitment én psychologie. Zodat ik beiden kan combineren bij Entopic en het team help groeien. Bovendien vind ik de vrijheid die ik krijg in mijn werk heerlijk. Ik kan zelfstandig aan de slag en er wordt gekeken naar wat ik oplever. Dat vind ik heel belangrijk.”

Op zoek naar een baan?

“Kom bij Entopic werken natuurlijk! Bij een bureau leer je veel in korte tijd én bouw je een sterk cv op. Dit helpt ook op lange termijn. Maar uiteindelijk draait het om het volgen van je gevoel. We leven in een tijd waarin burn-outs op de loer liggen en daarin speelt werk een grote rol. Kies daarom voor een baan waarin je je veilig voelt, leuke collega’s krijgt en voldoening haalt uit je werkzaamheden.”