De ideale tekstlengte bestaat niet, de ideale tekst wel

Vaak krijgen we de vraag wat de beste lengte is voor een webtekst. En zoals de titel al zegt: volgens ons bestaat die ideale lengte niet. Wat wél bestaat is de ideale tekst: eentje waarmee je precies genoeg woorden gebruikt voor het hoofddoel van je copy. Zo maak je ‘m.

Richt je op het einddoel

Het belangrijkste bij het schrijven van elke soort tekst (online en offline), is bepalen wat het hoofddoel ervan is. Beter nog: waar gaat je eindgebruiker je stuk content straks voor gebruiken? Aan de hand van het antwoord op die vraag, bepaal je makkelijk of wat je schrijft relevant is. Heb je zinnen of alinea’s geschreven die het hoofddoel niet helpen? Schrap ze dan liever, ze leiden alleen maar af. Vaak geldt: less is more.

Deze servicepagina van Eneco komt snel ter zake. Eigenlijk staat alles wat je nodig hebt in de intro. Met het goede kopje “Als je energie al afgesloten is” vangen ze ook de aandacht; hier staat informatie die je in dat geval nodig hebt.

Is je tekst een FAQ-onderdeel of informerende mail? Dan wil je in zo min mogelijk woorden alle informatie geven die iemand nodig heeft, zo vroeg mogelijk. Wijd dan dus niet uit over randzaken en mijd een lange aanloop. Wil je juist een inspirerende longread schrijven? Neem dan de ruimte voor sfeervolle zinnen en beleving. Of kies ervoor om tekst minimaal in te zetten en beeld het woord te laten doen. Voor een productpagina gelden weer andere afwegingen. Als je het doel van je content duidelijk hebt, wijst de juiste aanpak zich vanzelf.

Schrijf helder: scanbaar en toegankelijk

Dat je je bewust bent van je gebruiker, betekent ook dat je rekening houdt met scanbaarheid en toegankelijkheid. Met scanbaarheid geef je je gebruikers houvast door duidelijke titels, kopjes, opsommingen, hyperlinks, bijschriften en buttons te gebruiken die meteen opvallen. Met zulke kernwoorden en -boodschappen op de juiste plek zorg je ervoor dat een gebruiker snel weet of de content relevant voor hem is.

Rituals gebruikt een goede kop, waardoor je goed weet waar je op klikt. Leestijd is ook een fijne toevoeging: niet alleen het onderwerp bepaalt of iets relevant is; tijd ook. Kan ik het bijvoorbeeld nog snel lezen voor ik de trein uit moet?

Toegankelijkheid is ook essentieel, wat begint met een taalniveau dat al je gebruikers begrijpen. Als je de taal te moeilijk maakt, haalt je tekst bij voorbaat z’n doel al niet. Taalniveau B1 is toegankelijk voor de meeste Nederlanders, dus dat is altijd de veilige keuze. Maar toegankelijkheid is meer dan taalniveau: dat betekent ook dat je stilstaat bij gebruikers met handicaps. Werkt de voorleesfunctie bijvoorbeeld soepel op je website? En is je tekst prettig leesbaar op elk apparaat?

Bepaal wat wel en niet werkt

Als je zorgt voor relevantie, scanbaarheid en toegankelijkheid, heb je in de basis een goede tekst staan. Maar je weet pas helemaal zeker of je tekst optimaal is als je dat meet. Daar zijn verschillende manieren voor. Met tools als Hotjar en Siteimprove verzamel je gemakkelijk nuttige inzichten, bijvoorbeeld dankzij heatmaps en feedback die gebruikers kunnen achterlaten. Tot waar scrollen mensen op je pagina? Vinden ze je buttons wel en klikken ze door? Volstaat de informatie? Het antwoord op zulke vragen heb je al snel. En daarmee heb je de basis voor verbeteringen: gebruik zulke input om je pagina’s (nog) gebruiksvriendelijker en effectiever te maken.

Hotjar zegt het goed: “Now you can see how your visitors are truly using your site.” Geen gokken meer, maar data die klopt en je de juiste aanknopingspunten geeft. Zo verbeter je je UX gericht.

Maar ook los van tooling heb je genoeg mogelijkheden. Organiseer bijvoorbeeld een user test waarin je gebruikers een bepaald scenario doorlopen; laat ze bijvoorbeeld uitzoeken wat de voorwaarden van een bepaald product zijn. Dan zie je al snel wat er onduidelijk is en waar ze vastlopen. En vergeet natuurlijk niet om informatie op te halen bij je klantcontactcentrum. Als je nieuwe servicecontent hebt geschreven, hoop je bijvoorbeeld dat dat minder vragen oplevert via de telefoon en social media. Blijven die toch binnenstromen? Ga dan na welke specifieke problemen en vragen gebruikers hebben; daarna voer je verbetering gericht door.

Op zoek naar ervaren tekstschrijvers? Of iemand die jouw klantreis eens goed onder de loep neemt? Neem contact met ons op.